Nyheter

Delade meningar om andeutdrivning

Hur driver man bäst ut det onda? Under ett möte i Rom har katoliker, pingstvänner och lutheraner försökt att besvara den frågan. Exorcisterna var överens om att behovet är stort.

Sebastien Bourdons målning från 1653, 'Den demonbesatte geraseen', där han tolkar berättelsen från Markusevangeliets 5 kapitel där Jesus befriar en geraseiske mannen från onda andar.
Sebastien Bourdons målning från 1653, "Den demonbesatte geraseen", där han tolkar berättelsen från Markusevangeliets 5 kapitel där Jesus befriar en geraseiske mannen från onda andar.
Publisert Sist oppdatert

I Rom arrangerar den katolska kyrkan varje år en kurs med fokus på andeutdrivning. Intresset är stort. I år samlade den veckolånga utbildningen präster och lekmän från mer än 40 länder.

Men kursen har också fått kritik, då vissa menar att exorcism är något som borde tillhöra det förgångna.

— Den synen visar bara på okunskap och en begränsad förståelse av verkligheten, och understryker hur vissa ideologier benämner allt som vidskepelse som inte passar in i deras system, sa teologen Pedro Barrajon Munos till nyhetssajten Crux Now som svar på kritiken.

Kursen täcker flera områden, som psykologi, medicin, juridik, för att ge en heltäckande bild av fenomenet. Det finns ingen säker statistik att tillgå kring hur stor efterfrågan är. Under årets konferens redovisades dock antalet katolska exorcister i åtta länder, och hur många som kontaktar dem. Enligt Ferrari krävs det urskiljning av prästerna, många gånger handlar det inte om andebesättelse utan om psykisk ohälsa.

Vill hjälpa varandra

Att det förekommer var man dock överens om. Den italienska professorn Giuseppe Ferrari varnade för att många unga är intresserade av esoteriska ämnen, av häxor och det ockulta.

— Somliga blir efterföljare till andliga ledare som står för en falsk och perverterad frihet, vars enda mål är att ta kontroll över dem, sa han.

För första gången fick präster från andra kyrkor dela sina erfarenheter. Under ett samtal deltog anglikaner, lutheraner, pingstvänner och grekiskt-ortodoxa.

— Tanken är att hjälpa varandra, att kunna finna det bästa sättet att gå tillväga, sa Pedro Barrajon Munos.

Enligt Crux Now pekade samtalsdeltagarna på flera oroande trender. En är intresset för schamanismen, där den som fungerar som schaman själv bjuder in andar med en önskan om att bli besatt.

Varnar för kult

Den lutherske biskopen Manuel Adolfo Acuna, vars kyrka inte tillhör det Lutherska världsförbundet, varnade för en kult som spridit sig snabbt i Mexiko och Centralamerika, där människor tillber Santa Muerte, den heliga döden. Det är en tro som har rötter i indiansk andlighet, och som lockar alltfler i hela samhället.

— Besättelse handlar inte om klass eller ålder, sa Manuel Adolfo Acuna, som berättade att han bedrivit exorcism på både barn och 80-åringar.

Anglikanen Enrich Junger berättade om de olika riterna som användes vid exorcism inom den anglikanska kyrkan. Själv föredrog han den katolska bönen, men det förekom alternativ. Enligt Junger använde sig evangelikala grupper istället av gemensam bön i grupp istället för en enskild präst skulle utföra exorcismen ensam.

Deltagarna menade också att kristenhetens splittring försvagade kyrkan och att det därför är viktigt med ekumeniska närmanden.

— Vi gjorde som Satan ville. Han bröt sönder oss och skadade oss, sa Enrich Junger, som menade att kristen enhet gör kyrkans kamp mer verkningsfull.

Läs även | Djävulen lockar många studenter

Powered by Labrador CMS