Nyheter

Denis Mukwege och mördade Zaida Cataláns samarbete stoppade skräckväldet

Mordet på svenska Zaida Catalán föregicks av nära kontakter mellan henne och läkaren Denis Mukwege i Kongo. Orsak: Båda kämpade för att skipa rättvisa åt en grupp flickebarn som våldtagits och torterats av kongolesisk milis. – Zaidas och Denis ansträngningar bidrog till att en högt uppsatt politiker i Kongo, för första gången någonsin, kunde dömas för brott mot mänskligheten, säger journalisten Staffan Lindberg, aktuell med boken "Mordet på Zaida Catalán".

Denis Mukwege och Zaida Catalán kämpade för att skipa rättvisa åt en grupp flickebarn som våldtagits och torterats av kongolesisk milis
Denis Mukwege och Zaida Catalán kämpade för att skipa rättvisa åt en grupp flickebarn som våldtagits och torterats av kongolesisk milis
Publicerad Senast uppdaterad

Mellan 2013 och 2016 rövades 49 flickor bort från sina hem i byn Kavumu i östra Kongo. De våldtogs och torterades. Deras blod samlades av förövarna för att användas i ockulta riter. De flesta flickorna var mellan två och sex år gamla. Den äldsta var tolv, den yngsta bara ett år. De rövades bort mitt i natten och hittades slängda i buskarna, eller på fälten utanför husen.

I december 2017 dömdes tolv män till livstids fängelse för våldtäkterna på 37 av dessa flickor. Under rättegången blev det klarlagt att den tre år långa terrorn, de bestialiska övergreppen på traktens små döttrar, handlade om en lokal maffiaboss/lokalpolitikers/milisledares strävan att sätta skräck i lokalbefolkningen för att skaffa sig total och oinskränkt makt över ett tvåtusen kvadratkilometer stort territorium, med bördiga åkrar, lukrativa mineralgruvor, guld och kobolt.

De dömda männen tillhörde alla privatmilisen Jeshi la Yesu, Jesu armé. Bland dem fanns den nämnde milisledaren och lokalpolitikern Frédéric Batumike.

– Det var tack vare Zaida Cataláns och Denis Mukweges arbete som Batumike kunde fängslas och dömas, säger Staffan Lindberg.

Zaida Catalán möter kongolesiska barn under sitt FN-uppdrag att utreda massmord och övergrepp i Demokratiska Republiken Kongo.
Zaida Catalán möter kongolesiska barn under sitt FN-uppdrag att utreda massmord och övergrepp i Demokratiska Republiken Kongo.

– Det var bland annat tack vare dem som världen fick upp ögonen för våldtäkterna. Tillsammans med flera kyrkor och frivilligorganisationer lyckades Zaida och Denis väcka en så stark opinion att myndigheterna inte kunde titta bort och låta förövarna gå.

Brottsrubriceringen blev brott mot mänskligheten. Rättegången och domen som förkunnades var historiska. Aldrig tidigare hade en så högt uppsatt kongolesisk lokalpolitiker, med plats i delstatsparlamentet, som Frédéric Batumike, med goda kontakter in i landets regering, dömts för detta brott. Helt enkelt för att den kongolesiska rättvisans arm aldrig tidigare sträckt sig efter dem.

– Kongos regering såg Batumike som en av de sina och ville skydda honom. Men när kritiken mot att de styrande inte gjorde något för att stoppa våldet blev för massiv, var de tvungna att offra honom.

Kartlade Zaidas sista tid i livet

Men innan det kunde ske fick Zaida Catalán betala med sitt liv. De uppgifter som Staffan Lindberg presenterar i sin bok visar att mordet på den svenska FN-medarbetaren kan ha ett samband med Batumikes brott. Och Zaida Cataláns och Denis Mukweges kamp för att sätta stopp för hans dödliga framfart.

Staffan Lindberg har Afrika som bevakningsområde. År 2006 var han, tillsammans med fotografen Erika Stenlund, först i Sverige med ett reportage från Panzisjukhuset i Bukavu i östra DR Kongo. Det är där läkaren Denis Mukwege, med stöd av bland annat svenska PMU, sydde och fortfarande syr ihop våldtagna och södertrasade kvinnor. Kvinnorna och deras barn är offer för ett sedan decennier pågående krig i ett på naturtillgångar rikt korrumperat land, där det sexuella våldet satts i system som ett verksamt och ändamålsenligt vapen.

Sedan många år jobbar Lindberg på Aftonbladet. Som utrikesreporter skickades han i mars 2017 för att bevaka storyn efter att den svenska FN-utredaren Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp hittats mördade. Sedan dess har han följt i de spår Zaida Catalán lämnat efter sig. Plöjt igenom dokument, anteckningar och dagböcker och granskat den utdragna rättegången mot misstänkta mördare. En rättegång i vilken ingen ännu har dömts.

Journalisten och författaren Staffan Lindberg.
Journalisten och författaren Staffan Lindberg.

Som första reporter efter mordet tog han sig in i den farliga Kasairegionen för att kartlägga Zaidas sista tid i livet.

– Jag ville ta reda på sanningen. Jag förstod tidigt att många fakta kring mordet tystades ner och att det enda sättet att nå fram till vad som verkligen hänt var att resa i hennes fotspår. Det är symptomatiskt för hela den här historien att det har gjorts skandalöst lite för att ta reda på sanningen.

Generaler beställde mordet

I sin bok redovisar han resultaten av sina efterforskningar. Han pekar ut två generaler som beställare av mordet på Catalán och Sharp och visar på ett tydligt samband mellan mordet och FN-medarbetarnas uppdrag att utreda massmord och övergrepp i Kongo.

Han lyckades spåra upp en hemlig inspelningsanordning – en penna – som Zaida Catalán använde för att samla bevis mot Frédéric Batumike. Pennan, som polisen hade missat, visade sig innehålla bevis mot politikern och milisledaren Batumike som knyter honom till morden och våldtäkterna på flickorna i Kavumu. Bevis som Staffan Lindberg nu har lämnat över till ett antal organisationer, en kyrka och en polischef i Kongo "som man kan lita på".

– Det sista Zaida gjorde var att närma sig milismännen via en infiltratör. På pennan finns en inspelning där milismännen tar på sig en rad brott de gjort sig skyldiga till.

Det står klart att Zaida förtvivlat sökte polisbeskydd dagarna före mordet.

Zaida Catalán tillsammans med polischefen David Bodeli, som arbetade intensivt för att åtala Frédéric Batumike.
Zaida Catalán tillsammans med polischefen David Bodeli, som arbetade intensivt för att åtala Frédéric Batumike.

Månaderna innan mordet stod Zaida Catalán och Denis Mukwege i nära kontakt med varandra. Det var hans sjukhus som fick ta hand om de våldtagna flickorna från Kavumu. Catalán och Mukwege hade en gemensam mission: att en gång för alla sätta stopp för Frédéric Batumike, berättar Staffan Lindberg.

Bland de noga upprättade protokollen som Zaida lämnade efter sig finns ett över ett möte med Denis Mukwege där han frågar varför världen inte gör något, när flicka efter flicka skändas på ett systematiskt sätt.

Senare, i sitt tal med anledning av Nobels fredspris 2018, skulle Denis Mukwege ta upp och hylla FN-experterna som mördades när de försökte få fram sanningen om, bland annat, brotten mot flickorna i Kavumu.

– När Zaida kom till Panzi hösten 2016 var Dennis Mukwege förtvivlad. I sitt protokoll beskriver hon hur han förfäras över att världen inte verkar bryr sig. Dennis Mukwege hade varit med om det mesta, men när de här våldtäkterna började strömma in, bröt han ihop. Så fasansfull är den här historien, säger Staffan Lindberg.

– De träffades fler gånger, och de insåg båda två att det inte räckte med att vårda de skadade. Man måste komma åt roten till ondskan. Båda ville sätta ljus på mineralutvinningen, de naturtillgångar som är Kongos olycka, för att kampen om dem leder till plundring, massakrer och systematiska våldtäkter.

Arbetet inte slut i Kongo

Frédéric Batumike var bara en av många milisledare som härjar i Kongo och vill roffa åt sig makt och rikedom, genom att sätta skräck i befolkningen och konkurrenterna.

– På ett sätt var han typisk, men han gick mycket längre, berättar Staffan Lindberg.

Vid sidan av politiken var Batumike pastor med en egen församling. Till skillnad från de stora samfunden Pingstkyrkan och Katolska kyrkan, som Staffan Lindberg menar, är de enda fungerande samhällsinstitutionerna i DR Kongo som människor kan lita på, är Batumikes kyrka en av många sekter som blandar kristendom med häxkraft och magi.

– Batumike tog in en häxdoktor som manipulerade männen i milisen. Denne häxdoktor fick Batumikes krigare att tro, att de skulle bli osårbara i strid om de samlade blodet från de våldtagna barnen och drack det. Ju yngre offret var, desto bättre påstods skyddet fungera.

Det mod som Zaida Catalán visade och som driver Denis Mukwege är en farlig egenskap i ett land som Kongo, säger Staffan Lindberg. Men det är modet som gör att man når ut tillmänniskor och kan förändra världen.

– Våldtäkterna pågick i drygt tre år. Ingen reagerade, de tilläts fortsätta. Frédéric Batumike skulle antagligen ha släppts utan Zaida Cataláns, Denis Mukweges, lokala aktivisters och kyrkors arbete. Nu har han dömts, något som ingen trodde var möjligt. Men hans män fortsätter att sprida skräck i Kavumu. Så arbetet måste fortsätta.

Läs också Emelie Litsgård, PMU: ”Zaida Catalán stod upp för rättvisa i alla lägen”