Nyheter
Denis Mukwege på Sverigebesök – samlade in rekordsumma
Utnämnd till hedersdoktor. Fullsatta kyrkor. Studiebesök på sjukhus och universitet. Strategiska möten. Och på det en rekordinsamling till Panzisjukhuset. Den kongolesiske läkaren och Fredspristagaren Denis Mukweges vecka i Sverige blev rena triumftåget.

Göteborg, Linköping och Örebro blev nedslagsplatserna när dr Denis Mugwege återvände till Sverige drygt ett år efter beskedet att han utsetts att ta emot Nobels fredspris. Magnituden av besöket var omfattande och blev kännbar för ett stort antal människor såväl inom som utanför den kyrkliga sfären.
Första anhalten var Göteborg där universitetet öppnade sin famn för den kongolesiske gynekologen som även fick en timme att föreläsa om sitt liv, sitt arbete och sina visioner. Göteborgs universitet har dessutom utsett Denis Mugwege till hedersdoktor och den 18 oktober hölls doktorspromovering.
Smyrnaförsamlingen är en av de många kyrkor som har ett stort engagemang i Kongo och arbetet på Panzisjukhuset där Denis Mukwege är högste ansvarig. Därför arrangerade Smyrnaförsamlingen en insamlingsgala på lördagen med ett stort uppbåd av musiker och tal av fredspristagaren. Konferencierer var Tomas Sjödin och Angelica Halldorf som tillsammans guidade en fullsatt kyrka genom kvällens olika inslag av tal och musik. Denis Mugwege talade förstås och drog sig inte för att bli personlig. Det framgick tydligt att hans passion är andra människors behov.
– Varje morgon ber jag Gud att ge mig ännu mera kärlek, sa den kongolesiska läkaren.
Kvällens insamling till Panzisjukhuset överträffade alla förväntningar. Mer än 600 000 kronor kom in under kvällen och i skrivande stund närmar sig siffran 640 000 kronor. En av de största insamlingarna i församlingens historia, bekräftar Smyrnas föreståndare Urban Ringbäck till Dagen.
I Linköping besökte Denis Mukwege smittskyddsenheten på Universitetssjukhuset. Syftet var att studera vilken beredskap som där finns när det gäller ebola och andra likartade sjukdomar. En av många frågor var: Finns det arbetssätt där som kan vara användbara även i Kongo?
Ett annat samtalsutbyte var med ett lokalt företag som utvecklar drönare för att se om det är möjligt att hitta fler sätt att snabbt transportera mediciner i områden med oländig terräng. Detta är ett reellt problem i Kongo där kvinnor som våldtagits måste få medicin inom några få timmar om man ska kunna förhindra hiv-smitta.
Dr Mukwege och Panzisjukhuset har flera nära svenska samarbetspartners och i detta deltog Läkarmissionen, missionsflygarorganisationen MAF och Pingstmissionens Utvecklingssamarbete, PMU. Senare under sin turné mötte Mukwege också Human Bridge och Rotary tillsammans med de nyss nämnda organisationerna för att diskutera hur man kan samverka för bästa resultat och vad som främst bör prioriteras i hjälparbetet i Kongo.
Läs merLedare: Jag mötte Denis Mukwege i helgen – ett levande helgon
På måndagskvällen hölls en stor högtidsgala i pingstkyrkan Cupolen, också den fullsatt.
– Alla som ville kom inte in. Det är ett enormt intresse i Sverige kring dr Mukwege, berättar Niclas Lindgren, direktor på PMU som reste med Mukwege under hela hans Sverigeturné.
I Örebro var fredspristagaren inbjuden att tala på universitetet. För tredje gången arrangerade också Rotary en fredskonferens och där var dr Mukwege en av talarna. Han gav olika perspektiv på hur man kan bygga en fredlig kultur. Bland annat berättade han vad han varit med om det år som gått efter Nobels fredspris. Han konkretiserade också de fortsatta behoven i Kongo och de är stora.
Fredagskvällen ägnades åt en fredsgudstjänst i S:t Nicolai kyrka som samarrangerades av Svenska kyrkan och Örebro kristna samarbetsråd. En kvart före utsatt tid satt en lapp på dörren: Fullsatt! Ett antal intresserade fick vackert vända hem igen. På söndagen medverkade Denis Mukwege också på Örebro fredskonferens och fredskonsert 2019 som Rotaryklubbarna arrangerade för tredje gången, den här gången med temat "Att göra skillnad".
2018 års fredspristagare pekade på att kampen för kvinnors värdighet nu finns på den globala agendan och att tystnaden kring sexuellt våld i krig och konflikt delvis brutits.
– Det ger hopp om att förändring är möjlig, konstaterade dr Mukwege.
Men hur kommer det sig att svenskar är så intresserade av vad en kongolesisk gynekolog har att säga?
– Mukwege är duktig på att tala på ett sätt som bjuder in folk att ta eget ansvar, förklarar Niclas Lindgren.

– Han visar på vilken skillnad folk kan åstadkomma med konkreta handlingar och jag tror att många känner att de kan göra skillnad när de lyssnar på honom.
Enligt Mukwege är Kongo ett nyckelland i världens gröna omställning eftersom alla ropar efter koltan som är nödvändigt i en rad eftertraktade produkter. Fredspristagaren underströk att konsumentmakt är viktig om det ska bli ett slut på våldet i Kongo. Producenterna måste sättas under press så att alla mineraler i deras produkter tas fram på ett rättvist sätt.
– Illegal utvinning av mineraler till era mobiltelefoner, elcyklar och elbilar är en av huvudorsakerna till konflikten som sliter sönder mitt land, sa Mukwege.
Läs ocksåDenis Mukwege: Vi dör för att ni vill ha telefoner