Nyheter
Denis Mukweges nödrop besvarades från Sverige
Denis Mukwege, Nobelpristagare och chefsläkare på Panzisjukhuset i östra Kongo, vädjade om hjälp att stoppa spridningen av coronaviruset i det redan hårt drabbade landet. Ett stort samarbete med Läkarmissionen i spetsen kom till undsättning.

– Jag talade med Mukwege i går och han var oerhört tacksam och berättade att det här har en avgörande påverkan på hela sjukhuset och deras verksamhet, säger Lars Arrhenius till Dagen om den stora sändningen som skickats till Panzisjukhuset.
I går anlände 5 000 tester och utrustning för att kunna utföra provtagningarna. Det var den första stora sändningen som kommit fram till Panzi-sjukhuset i Bukavu. Att hitta och förebygga spridningen av coronaviruset är en förutsättning för att få i gång annan vård på sjukhuset.
"Läget var akut"
Det började med ett samtal till Sverige i slutet av juni.
Denis Mukwege ringde Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius och vittnade om ett akut behov av skyddsutrustning och tester.
– Läget på Panzisjukhuset var akut. Man hade fått in många patienter med andningsproblem där många dog direkt vid ankomsten för att de sökte hjälp för sent. De behövde hjälp med tester för att veta vilka som behöver isoleras på sjukhuset, berättar Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.
Lars Arrhenius tog kontakt med Peter Rothschild som är styrelseordförande för den ideella föreningen Friends of Panzi Hospital. Ett samarbete inleddes tillsammans med professor Lars Engstrand vid Karolinska Institutet och Denis Mukwege.
Logistiska utmaningar
Testerna som skickades iväg till Bukavu i DR Kongo är känsliga. För att enzymet i testkittet inte ska slås ut av värmen måste köldkedjan hållas intakt. Testerna förvarades i 20 minusgrader under hela resan.
Det är normalt sett svårt att få fram transporter i östra Kongo, och sändningar försvåras ytterligare nu när många flygplatser är avstängda. Men den kristna missionsorganisationen MAF (Mission Aviation Fellowship), som gör hjälpinsatser med flyg, tog sig an uppdraget att sköta transporten och lyckades leverera fungerande utrustning.
– Det var avgörande att vi kunde samarbeta och föra samman så många parter, säger Lars Arrhenius.
Hur lång tid kommer testerna att räcka?
– Det svårt att säga, men det finns en vilja att fortsätta att hjälpa till nu då vi sett att det gick att klara av, säger Lars Arrhenius.