Nyheter
”Det gör ont, ont, ont”
Björn Håkonsson jobbar som barnskyddsombud för Katolska kyrkan i Sverige och uppgifterna om sexuella övergrepp från Frankrike smärtar honom djupt

Över 300 000 barn har utsatts för sexuella övergrepp i katolska kyrkan i Frankrike. Björn Håkonsson är barnskyddsombud i Katolska kyrkan i Sverige och säger att han blir förtvivlad, men kritiserar också sin egen kyrka på flera punkter, bland annat uppförandet av präster.
Ännu en pedofilskandal skakar nu om Katolska kyrkan, då en ny rapport från Frankrike slår fast att cirka 330 000 barn utsatts för sexuella övergrepp i kyrkans verksamhet under en 70-årsperiod.
Björn Håkonsson är diakon och barnskyddsombud för Katolska kyrkan i Sverige och har som uppgift att se till att något liknande inte ska kunna ske här.
Vad är din reaktion på det som hänt i Frankrike?
– Jag ser barnen framför mig och har känslor som jag nog inte kan berätta för dig om. Jag blir så förtvivlad, jag vet hur de här människorna känner, jag har själv pratat med personer som utsatts för övergrepp. Det gör ont, det gör ont, jag känner en sådan ilska, säger han till Dagen.
Han säger att han har full förståelse för alla som nu kritiserar kyrkan för det som hänt och hur man har kunnat låta detta hända.
USA steget före
När det gäller sexuella övergrepp i Katolska kyrkan säger Björn Håkonsson att man i USA ligger steget före, där han man gjort ett gediget vetenskapligt arbete efter pedofilskandalerna där. Det har resulterat i att anmälda övergrepp har planat ut och ligger numera på mycket låga nivåer jämfört med andra yrkesgrupper.
– Det finns nog ingen yrkeskår i hela världen som är lika genomlyst just nu som katolska präster i USA, säger han.
Även i Frankrike är det många av övergreppen som skett längre tillbaka i historien, hälften av fallen i den franska rapporten inträffade innan 1970, konstaterar Björn Håkonsson.
Sker i en miljö
Men han vill verkligen inte sopa problemen under mattan.
– Övergrepp sker inte i tomma intet, utan växer fram i en vegetation där det finns en miljö som gynnar övergrepp, säger han.
Han säger att ett av problemen i kyrkan handlar om en syn på präster som inte är sund, att de i form av religiösa ledare skulle kunna stå över reglerna.
– Det handlar om en kultur där prästerna inte kan kritiseras, att man ursäktar dem för vad de än gör. Men en sådan miljö är sjuk. Fel personer i den miljön kan göra stor skada, säger han.
– Så vi måste jobba med andliga ledares bild av sig själva. Det gäller att återskapa prästämbetet till det som det ska vara, att präster är tjänare.
Även i Katolska kyrkan i Sverige har det här varit ett problem, menar Björn Håkonsson.

På vilket sätt påverkas katoliker i Sverige av dessa sexuella skandaler?
– Folk blir skakade och skäms över sin kyrka. Man blir ifrågasatt under kaffepausen på sitt jobb, katolska barn får ett tufft bemötande för att de tillhör “pedofilkyrkan”. Många katoliker vet inte vad de ska säga, de skäms och vissa överger också kyrkan.
Hur gör ni för att försäkra er om att övergrepp inte sker här i Sverige?
– I vårt förebyggande arbete har vi en utbildning som alla som har med barn att göra måste gå. Vi kräver också intyg från polisregistret och referenser. Sedan har vi regler, som att en vuxen aldrig får vara själv med ett barn. Mitt jobb går ut på att se till att folk inom kyrkan har förstått det här.
Björn Håkonsson berättar att det finns vissa incidenter inom Katolska kyrkan i Sverige, men inget som är så pass allvarligt att det polisanmälts. Men han dokumenterar alla klagomål och misstankar som kommer in och uppmanar alla som misstänker något misstänksamt att anmäla.
– Vi måste skapa en klagomålskultur, summerar han sin inställning.