Nyheter
”Det här blir en kraftig varningssignal till alla med traditionell äktenskapssyn”
”Ingen mänsklig rättighet att bli präst i Svenska kyrkan” • Berit Simonsson är mycket kritisk till de tre biskoparna Sören Dalevi, Andreas Holmberg och Mikael Mogrens ställningstagande.

Svenska kyrkans tre biskopar har meddelat att de inte vill prästviga prästkandidater som har en traditionell äktenskapssyn. Det är en tydlig signal till dem som funderar på att bli präster, anser såväl Berit Simonsson som Ulf Bjereld, som i övrigt är helt oense om hur pass lämpligt biskoparnas agerande är.
Tre biskopar i Svenska kyrkan, Sören Dalevi, Andreas Holmberg och Mikael Mogren, är öppna med att de inte längre i sina respektive stift prästviger kandidater som anser att äktenskapet enbart är mellan en man och en kvinna.
Dagen har frågat två svenskkyrkliga profiler om vad det här kan få för konsekvenser på längre sikt.
Blir en åsiktsgemenskap
En av dem är Berit Simonsson, inspiratör i Oasrörelsen, som till våren planerar att samla präster och andra inom kyrkan som har den traditionella synen på äktenskapet. Hon är ytterst kritisk till de tre biskoparnas ställningstagande.
– Det här betyder att Svenska kyrkan inte längre är en trosgemenskap utan en åsiktsgemenskap. Har du fel åsikt är du inte längre välkommen, säger hon till Dagen.
Hon kallar det för en stor tragedi för Svenska kyrkan, då man vill stänga dörren för dem som har den äktenskapssyn som trots allt de flesta kristna i vår värld omfattar.
– Jag hade faktiskt trott att kyrkoledningen och biskoparna skulle stå kvar vid det salomoniska kyrkomötesbeslut från 2009 där man menar att båda uppfattningarna i äktenskapsfrågan får finnas.

Är det här en tydlig signal att den som vill bli präst och har den traditionella äktenskapssynen helt enkelt inte ska söka sig till Svenska kyrkan?
– Tyvärr. Det här blir en kraftig varningssignal till den som har en genuin kallelse att bli präst men som står kvar i kyrkans traditionella äktenskapssyn. Vi får hoppas att det här bara är en parentes i kyrkans historia.
Ändrar sig inte
Berit Simonsson säger att biskopar gemensamt har varit tydliga med att de jobbar med målbilden att alla präster på sikt frivilligt ska viga samkönade par.
– Men det kommer inte att ske, säger hon.
Det har hon själv kvitto på efter att Oasrörelsen samlat till möte med dem som har den traditionella synen, där flera präster tydligt markerat att de inte tänker ändra uppfattning.
– För det här är inte en åsikt bland åsikter, utan en övertygelse att det är så man läser Guds ord och det handlar mer om ”att lyda Gud mer än människor”, säger hon.
Berit Simonsson menar också att de som tror att det bara är äldre präster som har den här uppfattningen, de har fel.
– Det här har inget med ålder att göra, däremot finns det ett socialt hårt tryck. För unga präster handlar det om försörjning. Flera som jag träffat funderar på att skaffa sig en alternativ utbildning.
Rätt väg
Ulf Bjereld, invald i kyrkomötet för Socialdemokraterna, har en helt annan syn på saken. Han är mycket positiv till biskoparna som i sina respektive stift säger nej till präster som inte kan tänka sig att viga samkönade par.
– Det här är rätt väg att gå och det minskar också utrymmet för dem som inte vill viga samkönade par och för dem som tycker att de inte ska få vigas över huvud taget, säger han till Dagen.
– Sedan är frågan hur striden kring den här frågan ska ske framöver.
Tidigare har det blivit en het fråga på kyrkomötet, senast förra året då en omtalad motion lades fram för att kunna avkraga präster som ansågs agera diskriminerande. Ulf Bjereld menar dock att om biskoparna själva tar tag i den här frågan och stoppar blivande präster som inte viger samkönade, då blir det nog ett större lugn hos de förtroendevalda som driver frågan i kyrkomötet.
– Då minskar sannolikheten att det kommer ytterligare motioner, för om fler biskopar följer efter vill vi inte störa processen.

Ändra regelverket
Samtidigt, menar Ulf Bjereld, så kan den här frågan inte helt ägas av biskoparna. För de byts ut med jämna mellanrum och det finns inga garantier för att framtida biskopar kommer att resonera på samma sätt.
– Därför vill jag se en förändring av regelverket som en naturlig följd.
De tre biskoparnas markering ser han också som en tydlig signal att om man inte är villig att viga samkönade par, då ska man heller inte söka till en prästutbildning med sikte att få en anställning inom Svenska kyrkan.
– Det är ingen mänsklig rättighet att bli präst i Svenska kyrkan utan man får sälla sig till de regler och normer som gäller i det trossamfund man vill söka sig till, säger Ulf Bjereld.