Nyheter
”Det ligger på mitt bord att motverka ensamhet”
Socialminister Jakob Forssmed säger sig vara ”väldigt tacksam” för kyrkornas arbete mot ofrivillig ensamhet
Kyrkor och andra aktörer i civilsamhället behövs i kampen mot den ofrivilliga ensamheten, menar regeringens informelle ensamhetsminister Jakob Forssmed (KD).
– Vi måste arbeta tillsammans om vi ska kunna göra något åt det samhällsproblem som den ofrivilliga ensamheten är, säger socialminister Jakob Forssmed till Dagen efter en ensamhetslunch som han på onsdagen var med på i Västerås.
Där träffade han lokala KD-toppar, representanter för lokala myndigheter och det lokala civilsamhället för att diskutera ensamhet. Politiken och hela spektrumet av den ideella sektorn – trossamfunden, idrottsrörelsen och det övriga föreningslivet – behöver göra gemensam sak för att ”nå fram till människor som behöver en utsträckt hand för att hitta till gemenskaper”, säger socialministern.
– Många kyrkor arbetar väldigt aktivt med detta, det är jag väldigt tacksam för. Det ligger i deras dna att vända sig utåt. Sedan behöver vi alla fundera på hur vi kan skapa miljöer och gemenskaper som ökar möjligheten för människor att bli sedda, respekterade och finna sin plats, säger Jakob Forssmed.
Forskning blev ögonöppnare
Redan inför valet 2018 började Jakob Forssmed, då riksdagsledamot för Kristdemokraterna i opposition, tala om vikten av att bekämpa den ofrivilliga ensamheten i samhället. Sedan han blev socialminister i Ulf Kristerssons regering har han gjort kampen mot ensamheten till sin profilfråga.
En ögonöppnare för honom blev forskning som pekar på att ofrivillig ensamhet kan leda till depression, demens, hjärt-kärlsjukdomar och fysisk smärta.
Kan man säga att du är regeringens ensamhetsminister?
– Det kan man väl säga, även om det inte ingår i min titel. Jag arbetar ju aktivt med den här frågan och det ligger på mitt bord att ta fram en nationell strategi för att motverka ensamhet.
”Skuggsidan av välfärdssamhället”
Med på lunchen i Västerås fanns även Daniel Alm, föreståndare för både Pingst Västerås och trossamfundet Pingst FFS.
– Ensamheten är egentligen skuggsidan av vårt välfärdssamhälle, säger han.
Tilltron till den starka staten i kombination med strävan efter stark självständighet för individen – det som ibland benämns som statsindividualism – leder till att många människor hamnar i ensamhet, menar Daniel Alm.

– Möjligheterna för lokala församlingar är ju enorma att nå ut i samhället. Vi kan hålla på och debattera med varandra hur mycket som helst, men här finns ett behov som kyrkan på riktigt kan vara med och fylla genom att skapa meningsbärande sammanhang för människor.
Pingstledaren återger ett uttalande av den amerikanska teologen Stanley Hauerwas: Kyrkan har inte en social strategi; kyrkan är en social strategi.
– Det tror jag att det ligger mycket i, säger han.