Nyheter
Diakon riskerar jobbet efter tablettutdelning
Gav narkotikaklassad medicin till man som led av smärtor

En diakon i Lunds stift valde att dela ut narkotikaklassad medicin till en man som behövde smärtlindring. Nu har diakonen anmälts av kyrkoherden i församlingen och hon riskerar att bli av med jobbet.
Det har gått en dryg månad sedan diakonen blev inkallad till kyrkoherden. Under samtalet berättade diakonen hur det kom sig att hon hade delat ut den smärtstillande – och narkotikaklassade – medicinen Tramadol till en man med missbruksproblem. Diakonen förklarade att mannen, som hon kände sedan tidigare, hade ont i kroppen efter att ha drabbats av diskbråck och att han via en bekant hade lyckats få tag på en karta Tramadol som han av rädsla för att övermedicinera inte ville hantera själv.
– Jag var den enda han kunde lita på och jag tog emot kartan för att ge honom en tablett i taget, förklarar diakonen för Helsingborgs Dagblad.
Kort efter samtalet med kyrkoherden fick diakonen veta att hon var avstängd från sitt arbete med bibehållen lön. Samtidigt varslades hon också om uppsägning.
– I min värld är det läkare som skriver ut mediciner. Frågan är om man kan göra vad som helst av godhet. I detta fallet har jag sagt stopp. Detta är inte förenligt med kyrkans värderingar eller de löften som avgetts, säger kyrkoherden till Helsingborgs Dagblad.
Tillsynsärende mot diakonen
Diakonen medger i intervjun med HD att hon har begått ett misstag och att hon är beredd att betala dagsböter för att ha delat ut den narkotikaklassade medicinen. Men till skillnad från kyrkoherden menar inte diakonen att agerandet diskvalificerar henne från att ha kvar tjänsten som hon har haft i 15 års tid.
När det gäller präster och diakoner måste domkapitlet granska ärendet innan arbetsgivaren kan besluta om exempelvis uppsägning eller andra former av disciplinära åtgärder. Så har även skett i det här fallet, och den 10 november meddelade domkapitlet att processen kunde fortgå.
Av beslutet framgår samtidigt att domkapitlets så kallade befogenhetsprövning inte omfattar en prövning av om arbetsgivarens planerade åtgärd är adekvat eller riktig utifrån gällande arbetsrättsliga föreskrifter och avtal.
Efter beskedet att uppsägningsförfarandet kunde fortsätta har domkapitlet i Lund stift även initierat ett tillsynsärende mot diakonen för att utreda om hon genom sitt agerande har brutit mot sina vigningslöften. Därmed riskerar hon även att avkragas – vilket i sådana fall innebär att hon inte kan arbeta som diakon längre.
Olika verklighetsbeskrivningar
När det gäller orsaken till att församlingsledningen har varslat diakonen om uppsägning går verklighetsbeskrivningarna isär. Kyrkoherden lyfter bland annat fram att diakonen ska ha förvarat den narkotikaklassade medicinen i kyrkans församlingshem vilket diakonen dementerar. De har också olika uppfattningar om när, och hur ofta, diakonen delade ut medicinen.
Kyrkoherden är nöjd med domkapitlets besked. Det är däremot inte diakonen som också kritiserar kyrkoherden.
– Man kan inte predika Guds barmhärtighet med ena handen och med den andra sedan vara helt annorlunda mot sin personal, säger hon till HD.
Parallellt med den juridiska processen har HD publicerat flera insändarartiklar från privatpersoner som har uttalat stöd för den anmälda diakonen. En annan som har tagit ställning för henne är Jonas Hallabro, präst i S:t Mikaels samarbetskyrka i Ängelholm, en annan församling i Lunds stift.
På Facebook beskriver han kyrkoherdens agerande som “djupt beklagligt”. Jonas Hallabro menar också att kyrkoherden “verkar vara tondöv för den diakonala stämman i församlingen”.