Nyheter

Diakonia och Svenska kyrkan: Sverige bryter mot biståndsregler

Diakonia och Svenska kyrkan kräver besked av regeringen om en pågående urholkning av biståndet.

En rapport som beställts av Diakonia och Svenska kyrkan fokuserar på de så kallade ”avräkningarna”, det vill säga att biståndet får bekosta en del av flyktingmottagandet.
En rapport som beställts av Diakonia och Svenska kyrkan fokuserar på de så kallade ”avräkningarna”, det vill säga att biståndet får bekosta en del av flyktingmottagandet.
Publisert Sist oppdatert

Det är de så kallade ”avräkningarna”, det vill säga att biståndet får bekosta en del av flyktingmottagandet, som åter är på tapeten.

Avräkningarna har länge varit kontroversiella. Men nu har flera stora biståndsorgan, bland dem Diakonia och Svenska kyrkan, beställt en egen rapport. Den visar bland annat att avräkningarna har ökat mer än vad flyktingmottagandet ökat. Avräkningarna har ökat med 533 procent under samma period som antalet flyktingar som kom till Sverige ökade med 72 procent.

Biståndsexpert har skrivit

Det är biståndsexperten Staffan Landin som skrivit rapporten på uppdrag av organisationerna. Där framgår till exempel att den genomsnittliga överföringen från biståndet var 55 000 kronor per asylansökan under Göran Perssons regeringsperiod. Sedan har den stadigt ökat och är nu cirka 150 000 kronor.

Strider mot OECD:s regler

Staffan Landin hävdar också att en stor del av avräkningarna, minst en femtedel, strider mot de regler som Sverige och andra länder kommit överens om. (OECD:s biståndskommitté DAC:s riktlinjer för biståndet.) Som exempel på sådant som strider mot reglerna anger han administrativa kostnader, systemutveckling/IT, resor, utbildning för Migrationsverkets personal, löner och kontor.

Kritik från Riksrevisionen

Staffan Landin säger också i sin rapport att det är svårt att veta vad som räknas in i avräkningarna, eftersom allt material inte är offentligt. Men nästa år beräknas i alla fall avräkningarna bli 8,1 miljarder, vilket är lika med 18 procent av biståndsbudgeten.

Rapporten redovisades i en debattartikel i onsdagens SvD med undertecknare från biståndsorganisationerna.

Även Riksrevisionen har kritiserat avräkningarna, för att de försvårar en långsiktig planering av biståndet. Efter det fattade regeringen beslut om en översyn av avräkningarna.

– Riksrevisionens rapport om förutsebarhet och långsiktighet inom biståndet är välkommen. Nu tar vi detta arbete vidare, sa biståndsminister Isabella Lövin, när hon den 13 december presenterade regeringens beslut.

”Avskaffa avräkningarna”

Biståndsorganisationerna välkomnar det beskedet, men vill att regeringen går längre och avskaffar avräkningarna helt. Om systemet ändå blir kvar kräver man ökad transparens, så att det går att granska vad avräkningarna består av.

Powered by Labrador CMS