Nyheter

Diakonia säger upp personal - “psykisk tortyr” enligt anställda

“Jag vet att vi har gjort misstag i den här processen”, erkänner Diakonias generalsekreterare Lena Ingelstam

Diakonia har hamnat i blåsväder efter att anställda uppfattar att de inte sagts upp på ett bra sätt.
Diakonia har hamnat i blåsväder efter att anställda uppfattar att de inte sagts upp på ett bra sätt.
Publisert Sist oppdatert

Den kristna biståndsorganisationen Diakonia får tuff kritik för hanteringen av sin personal efter att flera anställda sagts upp av kostnadsskäl. Fackklubbarna vittnar om kränkande behandling och en rädsla för att kritisera ledningen. Diakonia erkänner att de har begått misstag i uppsägningsprocessen - men känner inte igen sig helt i kritiken.

“En kris för organisationen kopplat till dess värderingar”, skriver fackklubbarna om hanteringen i ett internt brev som Dagen har tagit del av.

– Diakonias personalpolitik stinker.

Omdömet kommer från en av organisationens egna anställda som väljer att prata med Dagen under anonymitet. Ilskan riktas mot hur biståndsorganisationen agerar då fem tjänster ska bort på grund av minskade intäkter.

Kritiken handlar om att de som ska tvingas lämna inte har fått någon chans att omplaceras internt, samt hur Diakonia hanterar personalen som tvingas lämna. En anställd fick exempelvis sitt avskedsbesked på sjukhuset dagen före en viktig operation. Processen har väckt starka känslor bland personalen.

– Det krockar med värderingarna i vår organisation, som är omsorg och solidaritet med människor som är utsatta. Det här rimmar illa med hur ledningen beter sig, säger personen som Dagen talat med.

Även andra anställda som Dagen varit i kontakt med väljer att under anonymitet uttrycka sitt missnöje.

Kritiskt brev

Kritiken mot Diakonia har också formulerats skriftligt av de två fackklubbarna på arbetsplatsen. I ett brev adresserat till styrelsen, som Dagen tagit del av, radar de upp saker som de anser gått fel.

“Arbetsgivaren har under processen inte ansträngt sig för att försöka behålla de personer som riskerat att sägas upp”, skriver fackklubbarna i sin kritik.

De menar att medarbetare som visat lojalitet mot organisationen och byggt upp sin kompetens nu tvingas bort.

“Vi menar att sättet denna process har genomförts av ledningen har lett till en kris för organisationen kopplat till dess värderingar.”

Diakonia
Foldrar inne på Diakonias lokaler som visar upp det arbete de gör i omvärlden.

Olika verkligheter

I brevet skriver fackklubbarna att vissa anställda upplever att de utsatts för “kränkande behandling” och “psykisk tortyr”. Där beskrivs också en rädsla för att kritisera organisationens ledning. Exempelvis berättas det hur personer som uttalat sig på personalmöten efteråt kallats in till ledningen för att få en tillsägelse.

“Detta har skapat en arbetsplats där flera arbetstagare har uttryck en rädsla för att kritisera ledningen, speciellt då flera av dem som slutligen sades upp har haft en historia av att säga ifrån när de har protesterat mot ledningens beslut”, skriver de båda fackklubbarna i sitt brev.

Omfattande kritik

Julle Bergenholtz-Foglander är ordförande i Akademikerföreningen på Diakonia. Han vill inte kommentera brevet, då det är riktat till Diakonias styrelse och inte till allmänheten. Men som facklig företrädare på Diakonia kan han bekräfta att det finns en omfattande kritik mot hur ledningen hanterat den egna personalen.

– Vi hade ett budgetunderskott inför 2021 och såg att vi skulle ha det till 2022. Då tog styrelsen ett beslut att se över organisationen för att göra den ekonomiskt hållbar, säger han till Dagen.

Personalbilder, Diakonia.Julle Bergenholtz
Julle Bergenholtz, facklig företrädare på Diakonia.

Det innebar bland annat en neddragning av personalstyrkan med fem personer. Julle Bergenholtz-Foglander säger att det har funnits en förståelse bland personalen att anställda behövde sägas upp.

– Det är mer hur processen har gått till som vi som fackförbund varit kritiska mot.

– Vi har varit kritiska mot vilka personer som ledningen föreslog skulle bli uppsagda, utifrån att det var personer som jobbat under längre tid och haft viktiga positioner. Det handlar också om andra typer av prioriteringar som hade kunnat få bättre resultat.

Fortfarande pågår förhandlingar i flera ärenden rörande uppsägningarna.

Erkänner fel

Lena Ingelstam är generalsekreterare för Diakonia. Hon bekräftar att anledningen till att personal sägs upp är en omorganisation på grund av att kostnaderna för huvudkontoret i Stockholm har varit för höga.

– Vi har en begränsad budget och pengarna ska i första hand gå till våra samarbetsorganisationer ute i världen och inte stanna i Sverige, säger hon.

Därför har Diakonia under våren har skurit ner på personal, dels via några naturliga avgångar och dels genom att fem anställda har sagts upp.

Men det är uppenbart att det hela inte har skett smärtfritt, vilket kritiken från fackklubbarna och källor till Dagen vittnar om.

– Jag kan förstå att de har kritik, säger Lena Ingelstam.

– Jag vet att vi har gjort misstag i den här processen. Vi har tagit åt oss av de kritiska synpunkterna och försökt att rätta till det här längs vägen för att det ska bli rätt i slutändan.

Att gå in specifikt på vad som gått fel är dock svårt, säger hon, då det berör enskilda personers anställningar.

Lena Ingelstam
Lena Ingelstam, generalsekreterare för Diakonia.

Ovanlig process

Lena Ingelstam lyfter samtidigt fram att den här typen av process var ny för många.

– Diakonia har inte gjort någon omorganisation tidigare. Det blir aldrig perfekt, några är arga och besvikna vilket är naturliga reaktioner. Men det viktiga är att få prata om det som hänt och att vara mån om personalens bästa för att rätta till det som inte fungerat.

Lena Ingelstam lägger till att de haft en mycket god dialog med de fackliga företrädarna och att det mitt i all kritik också finns en förståelse för att man måste göra den här omorganisationen, där målet, enligt Lena Ingelstam, är att kunna bygga en teamkänsla och få till en arbetsplats där alla kan trivas.

I brevet från fackklubbarna beskrivs det som att ledningen säger att allt går bra medan medarbetare väljer begrepp som “kränkande behandling” och “psykisk tortyr”. Hur kan bilderna vara så olika?

– Ledningen säger inte att allt går bra. Jag säger att det här har varit svårt för alla, särskilt för dem som behöver lämna, de har blivit extra berörda, ledsna och besvikna, säger Lena Ingelstam.

Men även från ledningens håll har det varit tufft, säger Lena Ingelstam.

– Ingen tycker om att säga upp personal. Allt har inte varit perfekt. Men kränkning och psykisk tortyr är starka ord och det är inget jag känner igen mig i. Min bild är att när det blivit fel har vi tagit tid att prata om det och försökt att rätta till det.

Kommer biståndsarbetet ute i världen att påverkas av turbulensen på ert huvudkontor i Sverige?

– Nej. Arbetet ute i världen fortsätter som vanligt. Vi är väldigt måna om att det som vi går igenom i Stockholm inte ska påverka arbetet i andra länder. Jag är också övertygad om att efter den här omorganisationen är Diakonia bättre rustad inför framtiden.

Fakta: Diakonia

  • Diakonia är en kristen biståndsorganisation där de två samfunden Equmeniakyrkan och Svenska alliansmissionen är huvudmän.
  • De driver verksamhet i 25 länder och är engagerade i frågor som jämställdhet, konfliktmineraler och globala rättvisefrågor.
  • De har nu sjösatt en ny organisation, vilket lett till en hel del besvikelse då fem personer sagts upp.
  • Diakonia har i dag 43 anställda på sitt kontor i Stockholm.
Powered by Labrador CMS