Nyheter

Diakonia: Skatteflykt kostar mer än biståndet

Nytt stort avslöjande om skatteparadis - Diakonia menar att det här är en av de viktigaste biståndsfrågorna

Penny Davies, Diakonia.
En protestaktion mot skatteparadisen genomförd av organisationerna Oxfam, Action Aid och Christian Aid.
Publisert Sist oppdatert

När en rik elit gömmer undan pengar i skatteparadis undermineras allt arbete med bistånd. Det menar Penny Davies på Diakonia, som reagerar starkt på Pandora Papers-avslöjandet.

Företag, kändisar och makthavare gömmer undan gigantiska belopp i skatteparadis. Nu har ännu ett avslöjande kommit, då det journalistiska nätverket ICIJ offentliggjort runt tolv miljoner dokument under namnet Pandora Papers.

Den kristna biståndsorganisationen Diakonia har under lång tid haft frågan om skatteflykt som profilfråga, där Penny Davies varit ansvarig.

– Jag är inte förvånad, säger hon till Dagen angående avslöjandet.

– Det här är ännu ett avslöjande som visar hur skatteparadis är inbäddat i det internationella ekonomiska systemet. Det anmärkningsvärda är att det är så pass många som har fingrarna i syltburken.

Av de uppgifter som kommit fram, är det något särskilt du reagerat på?

– Det mest anmärkningsvärda är nog att beslutsfattare som ska reglera systemet samtidigt drar nytta av det, exempelvis finansministern i Nederländerna som visade sig vara innehavare av ett havsteknikföretag. Det är en person som suttit med i förhandlingar om att motverka skatteflykt, säger Penny Davies.

En annan person som hängts ut i avslöjandet är Jordaniens kung, som gömt undan stora belopp samtidigt som hans land tar emot biståndspengar.

Handlar om strukturer

Även om Penny Davies kan uppröras över de enskilda fallen vill hon poängtera att det här rör sig om ett strukturellt problem som måste åtgärdas. Det är därför Diakonia engagerar sig och har jobbat med frågan om skatteflykt sedan 2008.

– Det var för att vi såg att det strömmar ut mer pengar till skatteparadis än det strömmar in pengar via bistånd, säger Penny Davies.

Hon menar att frågan är fundamental när det handlar om att bekämpa fattigdom.

– Vi måste se till att länder kan stå på egna ben, säger Penny Davies.

Precis som vi i Sverige kan bygga upp vår välfärd tack vare skatteintäkter måste samma sak även kunna ske i fattigare länder, som i långa loppet inte kan förlita sig på bistånd. Det är därför kampen mot skatteparadisen är en av de viktigaste biståndsfrågorna, menar Penny Davies.

Vad är det som bör göras?

– Det här är en tung skuta att vända, men skandaler som Pandora Papers hjälper till att sätta skjuts i rätt riktning. En fråga som är viktig är transparens, att vi får insyn i vad företag gör för vinster i ett land. Som det är i dag kan de flytta runt sina vinster och skatteplanera på ett aggressivt sätt, säger Penny Davies.

Hon menar att målet måste vara att få till ett system där företag inte kan gömma undan pengar i anonyma bulvan­företag i skatteparadis. Om företag tvingas redovisa sina vinster i länder där de är verksamma går det också att ställa dem till svars, och få in skatt som bidrar till välfärd och fattigdomsbekämpning.

Penny Davies, Diakonia
PersonalbilderFotograf: Martina Holmberg

Alla kan bidra

– Allt är egentligen väldigt enkelt, vanliga människor förstår att en liten elit fifflar och skor sig medan vi andra betalar skatt. Men sedan när man går in på detaljer och ska ändra på det här blir det krångligt, säger Penny Davies.

Som vanlig person är det, enligt henne, svårt att välta omkull globala strukturer, men alla kan bidra genom att inte handla hos företag som man vet gömmer undan vinster samt rösta på partier som vill bekämpa skatte­flykten.

Fakta: Pandora Papers

  • Pandora Papers är ett stort avslöjande om hur företag och människor gömmer undan stora summor i skatteparadis.
  • Om pengarna inte gömts undan hade de beskattats, vilket skulle bidra till välfärd och fattigdomsbekämpning.
  • För den kristna biståndsorganisationen Diakonia är skatteflykt en profilfråga.
Powered by Labrador CMS