Nyheter
Diakonia vill bli postkodmiljonär
Minskade skatteintäkter under finanskrisen betyder mindre pengar till bistånd. Därför söker biståndsorganisationen Diakonia nu nya sätt att finansiera sin verksamhet.
En av de nya metoderna heter Postkodlotteriet. Men att söka spelpengar var inte ett helt enkelt beslut.
Efter styrelsebeslut har Diakonia nu ansökt om att bli en av förmånstagarna i Postkodlotteriet. Men det skedde inte utan diskussion.
– Det går alltid att hitta försvar för saker man vill göra, på ett eller annat sätt, men börjar man göra undantag för spel och lotterier, var sätter man gränsen sedan? sa generalsekreteraren Bo Forsberg i frivilligorganisationernas tidning Insamling nu.
Nu är beslutet ändå taget och biträdande generalsekreterare Leif Newman förklarar varför.
– Vi kom fram till att den typen av lotteri som det här står för inte innebär någon risk för spelberoende.
Leif Newman har också fått uppgiften att se över Diakonias inställning till spelpengar.
– Vi behöver själva utveckla vår policy, för att definiera var gränsdragningar ska vara inför framtida liknande ställningstaganden.
Besked i maj
I maj väntar Diakonia besked från Postkodlotteriet och tidigast i slutet av 2009 kan de nya spelmiljonerna börja rulla in. Förra året fick 16 förmånstagare dela på 345 miljoner kronor. Medianbeloppet låg på 15 miljoner.
Och det är välkomna pengar för Diakonia. När bruttonationalintäkten till följd av finanskrisen minskar, blir den svenska biståndspotten också mindre. Det slår i framtiden på den tredjedel av Diakonias pengar som kommer genom ramavtalet med Sida ur folkrörelseanslaget. Utöver det har Diakonia också ett stort anslag för bistånd i Latinamerika. Ett anslag som i stora delar är under utfasning i och med regeringens beslut att minska antalet mottagarländer av svenskt bistånd.
Däremot har Diakonia inte sett något minskat i givande. Det största problemet menar Leif Newman är den svaga kronan. Han använder ordet “farhågor” när samtalet kommer in på framtid.
– Vi måste ha god framförhållning. Diakonias verksamhet kan tvingas krympa, men samtidigt jobbar vi mer intensivt än tidigare för att hitta andra finansiärer.
En sådan är EU.
– Där finns en jättestor budget för bistånd. Vi har gjort flera ansökningar i flera länder i Latinamerika. Men man kan säga att det är mer byråkratiskt att söka från EU, säger Leif Newman.
Inga planer på nya intäkter
Just nu finns inga planer på andra intäkter liknande de från Postkodlotteriet. Men om den framtida policyn lämnar sådant utrymme är det inte omöjligt.
– Varje enskilt initiativ måste bedömas var för sig. När det gällde Postkodlotteriet tog vi beslutet att det är förenligt med Diakonias sätt att arbeta.
Fotnot: Diakonia är det gemensamma biståndsorganet för Alliansmissionen, Missionskyrkan, Evangeliska frikyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige.