Nyheter
Diakonias nya ledare vill möta församlingarna
Lena Ingelstam tar över rodret för den kristna biståndsorganisationen Diakonia mitt i den ekonomiska corona-krisen. – Vi måste visa att vi är relevanta, säger hon.

I sommar, den 15 juni, blir Lena Ingelstam ny generalsekreterare på Diakonia, en organisation där hon inledde sin karriär innan hon gick vidare för att arbeta för Sida och nu senast Rädda barnen.
Varför vill du bli generalsekreterare på Diakonia?
– För att det är en fantastisk organisation. Det är en globalt stark röst för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, det är frågor som jag brinner för.
Lena Ingelstam säger att Diakonias verksamhet är mer relevant än någonsin, inte minst i och med att hotet mot demokratin breder ut sig och auktoritära ledare försöker inskränka människors rättigheter.
Du tar över en kristen biståndsorganisation då en ekonomisk kris står för dörren, kommer det att påverka?
– Det är klart att det kommer att påverka. Hela det internationella engagemanget och vår roll i världen ifrågasätts.
Lena Ingelstam tror att många gärna vill ställa krisen i Sverige mot de fattigas behov i världen. Själv tycker hon det vore djupt olyckligt och hoppas snarare att Sverige ska kunna stärka sin roll som global aktör.
Biståndsminister Peter Eriksson (MP) sa nyligen att han är oroad att allt fler kommer att ifrågasätta svenskt bistånd under coronakrisen. Är du också oroad?
– Jag är väldigt orolig för det, att man tror att vi inte både kan stå på de fattigas sida och samtidigt upprätthålla välfärden i Sverige. Jag förstår att det kommer att handla om prioriteringar, men vi får inte prioritera bort vårt internationella engagemang.
– Det handlar om de allra fattigaste i världen. Vi kan bidra till att göra deras röst hörd här.
Måste ställa om
Om Diakonias arbete blir lidande av coronakrisen är för tidigt att svara på, Lena Ingelstam säger att hon först vill tillträda.
– Man jag har fått höra att Diakonias medarbetare ute i länderna redan nu ser att samarbetspartners måste ställa om sina verksamheter. Diakonias arbete bygger på att det finns människor som vill skänka pengar. Då måste vi ständigt anpassa oss och visa att vi är relevanta.
Huvudmän för organisationen är Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen och Lena Ingelstam betonar hur viktigt det är att ha en bra kontakt med samfundens församlingar, inte minst då mycket av arbetet i omvärlden möjliggörs tack vare stödet från kristna gåvogivare.
– Jag ser fram emot att möta församlingarna som är Diakonias bas. Visserligen kan jag inte tala som pastor, men jag hoppas hitta mitt eget sätt att visa på sambandet mellan Diakonias verksamhet och församlingens uppdrag.
Lena Ingelstam betonar att i dessa tider är församlingarnas engagemang och gåvor till Diakonias arbete extra viktigt, inte minst då coronakrisen i värsta fall kan komma att sätta en del käppar i hjulet.
Hur väl känner du dig hemma i Diakonias kristna profil?
– Jag känner mig väl hemma, jag är uppvuxen i Abrahamsbergskyrkan i Bromma som numera är en del av Equmeniakyrkan. Där är jag fortfarande medlem och är väl bekant med församlingslivet.
Lena Ingelstam berättar att när hon tidigare jobbade för Diakonia träffade församlingar och att hon på så sätt har fått en förståelse för hur viktigt det är med bra samarbete och att få stöd därifrån.