Nyheter
DO ställer sig bakom Jehovas vittne
En man, tillhörande Jehovas vittnen, utsattes för indirekt diskriminering när han straffades av Arbetsförmedlingen för att ha tackat nej till jobb hos ett spel- och lotteriföretag.

– När det handlar om religionsfrihet måste man bedöma om det är skäligt att stänga av personen ifråga, och i det här fallet har Arbetsförmedlingen inte tagit tillräcklig hänsyn. De religiöst motiverade förutsättningar som mannen hänvisade till uteslöt honom inte från andra arbeten i någon större utsträckning, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg, enligt ett pressmeddelande.
Och i en kommentar till Dagen förklarar mannen att han är ”glad och lättad över DO:s bedömning”.
– Men fallet är inte över förrän domstolsförhandlingarna är över, säger han.
Moraliska principer
Det var i december förra året som mannen, som blev arbetslös för två år sedan, anvisades till Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti. I februari fick han besked att ett företag som bland annat säljer lotterier till ideella organisationer var intresserat av att träffa honom. Men mannen förklarade att han inte kunde ta det aktuella arbetet av personliga skäl och på grund av etiska och moraliska principer, och i ett intyg berättade mannen att han är ett Jehovas vittne och att arbetet ifråga skulle gå emot hans religiösa övertygelse.
I ett brev till handläggaren skrev mannen bland annat: ”Jag kommer i så fall att förlora medlemskapet i den församling jag tillhör och är uppvuxen i ...”.
Han räknade även upp några andra otänkbara anställningar, exempelvis inom porrindustrin, vapenindustrin och tobaksindustrin.
Myndigheten inte kan ta hänsyn
Men Arbetsförmedlingen svarade att myndigheten inte kan ta hänsyn till personliga religiösa åsikter. Han sattes därför i karens i 45 dagar utan någon ersättning och i sitt beslut hänvisade Arbetsförmedlingen till att mannen hade misskött sig genom att bidra till att han inte kallades på intervju hos en arbetsgivare som hade ett arbete att erbjuda.
Indirekt diskriminering
DO anser dock att Arbetsförmedlingens regel särskilt har kommit att missgynna mannen på grund av hans religiösa övertygelse och anser därför att det är fråga om indirekt diskriminering.
DO förbereder nu en stämningsansökan mot Arbetsförmedlingen.