Nyheter

Dödshjälpsläkare riskerar indragen legitimation

Publisert Sist oppdatert

Läkaren Staffan Bergström riskerar bli av med sin läkarlegitimation.

Detta efter att han hjälpt en svårt sjuk ALS-patient att dö.

– Jag var medveten om risken att förlora legitimationen, säger Staffan Bergström till Dagen.

Dagen har vid flera tillfällen berättat om Staffan Bergströms engagemang för att införa rätt till dödshjälp i Sverige.

På andra sidan står regeringen som inte vill ändra nuvarande lag, samt bland andra den katolska överläkaren Mikaela Luthman på Stockholms sjukhem och Dagens Elisabeth Sandlund som profilerat sig i frågan.

Drack fruktsmoothie

Nu riskerar Staffan Bergström, professor i internationell hälsa, att bli av med sin läkarlegitimation. Orsaken är att han blandat en fruktsmoothie med en dödlig dos av läkemedlet pentobarbital som en svårt ALS-sjuk patient sedan druckit på egen hand. Händelsen inträffade sommaren 2020.

Ivo:s åsikt om hans handlande är glasklar. Redan på första sidan i anmälan står: “Staffan Bergström är uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare. Hans legitimation ska därför återkallas”.

Egentligen var det planerat att den svårt sjuke mannen skulle resa till Schweiz för att avsluta sitt liv där, på dödshjälpsorganisationen Digitas klinik. Men pandemin satte käppar i hjulet. Han skrev då på Facebook och beklagade sig över att Sverige inte tillåter dödshjälp.

Förskrivit för eget bruk

Som ordförande i föreningen “Rätten till en värdig död”, bestämde sig då läkarprofessorn Staffan Bergström att agera. Han reste från Gotland, där han bor, till Täby med ett läkemedel som är avregistrerat sedan 1980-talet, och enbart används för avlivning av djur. Tabletterna hade han förskrivit till sig själv, för eget bruk.

Ur Ivo-rapporten framgår att patienten var i mycket dåligt skick, kunde inte sova i liggande ställning och uttalade en önskan om att få dö. I normala fall ska en läkare då överväga att skriva ett vårdintyg för psykiatrisk tvångsvård.

– Men det kändes etiskt omöjligt att tvångsomhänderta honom, säger han i samtal med Ivo.

Ringde 112

Trots den svåra sjukdomen lyckades patienten ta bort andningsmasken själv och dricka fruktsmoothien på egen hand. Patienten somnade in, och familjen – som var närvarande – ringde 112 för att anmäla dödsfallet.

Staffan Bergström blev senare misstänkt för dråp, och riskerade fängelse, men polisutredningen lades ner. Åklagaren motiverade detta med att självmord och medhjälp till självmord inte är straffbelagt, och att det Staffan Bergström gjort inte ensamt varit tillräckligt för att leda till att patienten dog.

Men hans handlande är ändå så allvarligt att läkarlegitimationen ska dras in, tycker Ivo. Nu är det upp till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att ta ställning.

Tänker överklaga

Till Dagen säger Staffan Bergström att han tänker överklaga om legitimationen dras in, eftersom han tycker att han handlat rätt.

– Jag var beredd på denna dramatiska utgång. Men om Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) drar in min legitimation tänker jag överklaga till Kammarrätten och ända upp till Högsta Förvaltningsdomstolen, för att få ett prejudikat, säger han.

I Läkarförbundets etiska regler står att en läkare aldrig får vidta åtgärder som påskyndar döden.

Den här punkten menar Staffan Bergström borde skrivas om.

– Man ger redan i dag laglig kontinuerlig palliativ sedering. Det innebär att man tar bort vätska och näring och söver svårt sjuka cancerpatienter. Även om man inte syftar till att patienten ska avlida, så kommer åtgärderna ändå göra att patienten avlider. Men de läkarna går fria från anklagelser om missbruk av sin yrkesroll. Det är ett hyckleri.

Fakta: Dödshjälp

  • Dödshjälp kan antingen vara passiv eller aktiv. Passiv dödshjälp är tillåtet i Sverige. Aktiv dödshjälp är det inte.
  • Läkarförbundet motsätter sig dödshjälp med motiveringen: Sjukvårdens uppgift är att ge vård och bota, behandla och lindra sjukdomar. Dödshjälp bör inte vara samhällets svar på lidande och är inte i samklang med sjukvårdens syfte.
Powered by Labrador CMS