Nyheter

Dödshjälpsläkaren blir av med legitimation

Ville testa gränserna då han hjälpte en ALS-sjuk man att dö - nu får det konsekvenser

Staffan Bergström förlorar nu sin läkarlegitimation efter att ha hjälpt en patient att avsluta sitt liv.
Publisert Sist oppdatert

Sommaren 2020 hjälpte läkaren Staffan Bergström en svårt sjuk man att ta sitt eget liv. Nu tas hans läkarlegitimation ifrån honom.

Staffan Bergström är en läkare som väckt uppmärksamhet, då han varit pådrivande för att införa aktiv dödshjälp i Sverige. Han är bland annat styrelseledamot i organisationen “Rätten till en värdig död”, men framförallt har han varit aktivist och försökt tänja på gränserna för vad som är tillåtet.

För två år sedan fick han stor uppmärksamhet när han hjälpte en man som var svårt sjuk i ALS att avsluta sitt eget liv. Det hela kunde genomföras genom att förse den sjuke mannen med en dödlig dos läkemedel.

Inte straffbart

Staffan Bergström anmälde sig sedan själv till polisen för att få det hela prövat, vilket också var ett sätt att testa gränserna för dödshjälp i Sverige. Han friades senare från brottsmisstankar.

Tidigare i år agerade Staffan Bergström även rådgivare då Björn Natthiko Lindeblad avslutade sitt eget liv, vilket återigen drog igång debatten om dödshjälp.

Nu kommer alltså beskedet att han får sin läkarlegitimation indragen, rapporterar SVT.

Indragen legitimation

Det är Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som tagit beslutet att han skadat förtroendet för läkaryrket. En linje som också Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har, då de rekommenderade att Staffan Bergström inte längre borde få ha kvar sin legitimation.

Själv har han i ett pressmeddelande beklagat det hela och menar att han inte gjort något som strider mot några regler, utan anser att han agerade rätt då han lät en svårt plågad döende man få somna in och avsluta sitt liv.

Fakta: Aktiv dödshjälp

  • Frågan om en läkare ska kunna hjälpa människor att avsluta sina liv är omdebatterad runtom i världen.
  • Ett fåtal länder, exempelvis Schweiz och Nederländerna, har i lag infört möjligheten till aktiv dödshjälp.
  • Frågan är också uppe till debatt i Sverige, där flera partier önskar att frågan ska utredas.
Powered by Labrador CMS