Nyheter
Dokumentärfilm om IS offer visas i riksdagen
I morgon, tisdag, får riksdagsledamöterna möjlighet att se dokumentärfilmen "Our Last Stand" – om det pågående folkmordet i Irak och Syrien.

Det är första gången filmen visas i Sverige och bakom inbjudan står Liberalerna och A Demand For Action (ADFA). I samband med filmvisningen anordnas också ett seminarium med Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson, journalisten och ADFA:s grundare Nuri Kino, filmskaparen Jordan Allott samt Helma Adde, huvudkaraktären i dokumentären.
Filmen följer läraren Helma Adde från Chicago som för ett drygt år sedan lämnade sitt trygga liv i New York för att resa till Syrien och Irak och med egna ögon bevittna förföljelsen av minoriteter. Hon träffade yezidiska flickor som varit kidnappade och massvåldtagna och assyrier/syrianer/kaldéer som fick tre val; konvertera till islam, fly eller dö.
Dagen: Varför åkte du till Syrien och Irak, och hur rädd var du när du reste?
– Jag åkte dit eftersom jag ville få kontakt med mitt folk som förföljdes i vårt gamla hemland. Jag ville känna deras smärta och se med egna ögon vad deras liv hade reducerats till. Jag var hela tiden nervös och orolig eftersom våra förare och värdar ofta pekade på en plats på avstånd och sa att IS var där borta, eller 10 kilometer bort. I princip var IS alltid i närheten.
Under hur lång tid befann du dig i Syrien och Irak?
– Hela resan pågick i cirka 18 dagar. Vi var i Syrien i ungefär en vecka och i Irak resten av tiden.
Vad var det (känslomässigt) svåraste som du upplevde under resan?
– Att se mödrar och deras barn i flyktingläger, särskilt de små barnen som följde mig runt och försökte få min uppmärksamhet. Att höra de sorgliga historierna är en sak, men att se dem med egna ögon är så mycket mer känslomässigt. Det var jobbigt att se barn med rosa ögon (ögoninfektion) och smutsiga kläder springa omkring. Och sedan var det mödrarna som utan någon plats att sätta sina nyfödda fick placera dem i en gammal matlåda med några filtar. Det visade mig folkmordets verklighet som kvarstår i vårt samhälle i Mellanöstern.
Varför kommer ni till Sverige?
– Jag kom till Sverige för att visa filmen i den svenska riksdagen i hopp om att vi kan öka medvetenheten om den svåra situationen för dessa förföljda kristna och övertyga den svenska regeringen om att erkänna denna kris som ett folkmord.
Vad kommer du, förutom besöket i riksdagen, att göra under vistelsen i Sverige?
– Under vår tid i Sverige kommer vi att jobba för att öka medvetenheten genom att möta och tala med medier, andra politiker och olika organisationer.
Just nu IS tvingas retirera från områden och städer i Irak. Hur ser du på framtiden för kristna i regionen?
– Den pågående befrielsen av Mosul och de omgivande städerna är ett ljus av hopp för oss efter år av sorg och förstörelse. Men vi inser också att medan vi uppmuntras och hoppas att våra flyktingar ska kunna återvända till sina befriade byar återstår det mycket arbete innan de kan göra det. Först måste internationella regeringar arbeta för att garantera säkerheten för kristna genom att skapa fristäder för kristna på deras inhemska mark på Nineveslätten. Sedan måste vi bygga upp de områden som har reducerats till spillror eftersom de har ockuperats av IS. Dessa byar har blivit helt förstörda och det kommer att krävas en gemensam kraftansträngning av återställande och återuppbyggande för att garantera en bättre framtid.