Nyheter
Dom öppnar för förbud av religiösa symboler i EU-länder
Slöja, kors och kippa – en ny EU-dom gör det möjligt att införa förbud
Myndigheter i EU:s 27 medlemsländer har rätt att införa ett förbud av religiösa symboler, enligt en ny dom från EU-domstolen. Frågan berörde till början en belgisk kvinna som ville bära slöja, men domstolen menar att samma regler måste gälla alla religiösa symboler.
Tidigare har en EU-dom kommit om att privata arbetsgivare har rätt att förbjuda religiösa symboler på personer som de anställer. Nu kommer en liknande dom, men den här gången handlar det om att även myndigheter ska har rätt till ett sådant förbud.
Domen handlar i grund och botten om ett enskilt ärende i den belgiska staden Ans. En kvinna som jobbade för kommunen ville ha på sig slöja på jobbet, men nekades. Hon drev först det som ett diskrimineringsärende i Belgien, innan fallet till slut hamnade på EU-nivå.
Landade i förbud
EU-domstolen slår nu fast att även myndigheter ska ha rätt att förbjuda religiösa symboler på anställda. Men, konstateras det i domen, reglerna måste vara lika för alla. Så även kippa och kors måste bort om slöjorna förbjuds.
Hur det här juridiska ställningstagandet kommer att fungera i praktiken återstår att se. I domen förs även ett resonemang om att man måste ta hänsyn till unionens olika medlemsländer, så sista ordet kanske inte är sagt. Men det här kan påverka Sverige, där det då och då blossar upp en diskussion om hur lämpligt det är med religiösa symboler på myndighetspersonal, ett exempel som varit uppe till debatt är poliser som bär slöja.
Mot muslimer
Även om EU-domstolen menar att enbart ett generellt förbud kan införas så är det ändå många som tolkar det här som ett sätt att komma åt kvinnor som bär slöja.
Det är primärt också muslimska organisationer som initialt protesterat. När brittiska The Guardian skriver om EU-domen lyfter de fram den muslimska organisationen Femyso som menar att det här är direkt riktat mot muslimer och att domen passar in en alltmer islamofobisk europeisk kontext.