Nyheter
Domprosten Mats Hermansson ringde i kyrkklockorna i protest mot seminarium
Under Almedalsveckan 2018 valde Svenska kyrkans domprost Mats Hermansson i Visby att ringa i kyrkklockorna för att få slut på ett seminarium som hölls ute på kyrkbacken. ”Det var ett otrevligt budskap”, säger han.

Tidningen Axess beskriver det som ett “pop-up”-seminarium under Almedalsveckan där debattören och företagaren Thomas Gür talade om integration, under temat ”9,5 teser om migration” där han tog upp flera problem kopplat till invandring och vad han vill ska göras. Han pratade bland annat om parallellsamhällen och kom även in på kvinnors ökade osäkerhet.
När Dagens reporter kommer till Visby domkyrka efter klockringningen och seminariet, sitter domprosten Mats Hermansson och diskuterar med församlingens kommunikatör om hur de ska gå till väga, båda uppenbart tagna av alltihop.
Hård kritik
I sociala medier har bilder börjat spridas från det som hände och i vissa kretsar får kyrkan hård kritik. Inte minst när Mats Hermansson förklarar att han ringde i kyrkklockan för att han tyckte att det var "fara å färde", något som tidigare skett i samband med exempelvis nazistiska demonstrationer, och sedan retirerade in i kyrkan, omringad av en uppretad folksamling.
– Vi blev överraskade att de höll ett politiskt möte på kyrkans mark, säger domprost Mats Hermansson till Dagen.
“Bedömde att det var fara å färde”
Han förklarar att det budskap som framfördes utanför kyrkan inte alls rimmade med det som kyrkan står för, utan att det han hörde handlade om "hur svenska kvinnor våldtogs av utländska män."
– Det var ett otrevligt och konfrontativt budskap, säger han.
– Vi diskuterade vad vi skulle göra, och vår första åtgärd var att ringa polisen. Sedan bedömde vi att det var fara å färde.
Så ringde han i stället i kyrkklockorna i Visby domkyrka.
Se också:TV: Se när seminariet avbröts av kyrkklockorna
Kände sig utsatta
Mats Hermansson säger att några ur kyrkans personal kände sig utsatta och han tog ett initiativ för att få det hela att upplösas.
– Men mötet var nog redan avslutat när vi ringde i kyrkklockorna, han hade hållit sitt anförande och det var snarare under frågestunden.
Mats Hermansson menar att Thomas Gür i samtalet efteråt var mer nyanserad, men han tycker att flera som var med på platsen var mer hotfulla.
– De omringade oss och började filma, det kändes väldigt olustigt. Vi fick retirera in i kapellet.
Läs också:Thomas Gür: Orimligt att kyrkan störde vårt seminarium
Fanns inte i programmet
Mats Hermansson är mån om att betona att den samling som han störde med kyrkklockorna inte fanns i något officiellt program, och ville inte att kyrkans område skulle användas för att sprida detta budskap.
– Vi är inte emot yttrandefrihet eller mötesfrihet, men att alldeles utanför kyrkan ha ett möte som går emot vad vi står för inne i kyrkan, det är provocerande.
Läs också:Nu backar domprosten: Klockringningen var överilad
Oförstående reaktioner
I sociala medier diskuteras händelsen vilt, och det är med en ilska och oförstående mot Svenska kyrkan som saken förs fram. Även PJ Anders Linder på tidningen Axess går hårt åt domprostens agerande.
"Det är ingen brist på folk som tappar huvudet och gör dumheter under Almedalsveckan, men jag har just bevittnat ett svårslaget rekord", skriver han.
Han menar att kyrkklockorna ringt för att "skada det offentliga samtalet" och anklagar kyrkans man för att inte klara av att föra en dialog.
"Det handlar om rent, brutalt maktspråk", skriver PJ Anders Linder.
Läs mer:Frida Park: Klockringningen en härskarteknik som sällan skådats