Kultur
"Dylan är en del av vår tids folkmusik"
Det blev en oväntat folklig nobelpristagare i litteratur. Svenska akademien meddelade i dag att artisten och låtskrivaren Bob Dylan tar hem det tunga litteraturpriset. En seger för populärkulturen, säger artisten och Dylan-kännaren Tomas Andersson Wij, som inte minst vill framhålla Bob Dylans kristna period.

När Dagen ringer upp artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij en knapp halvtimme efter Svenska akademiens tillkännagivande svarar han upprymt med två ord. "Bob Dylan".
– Jag har haft gåshud över hela överkroppen. Jag tycker att det här är väldigt uppiggande, säger han.
Tomas Andersson Wijs kärlek till Dylan sträcker sig tillbaka till tiden då 1970-talet övergick i 1980-tal.
– Jag började lyssna på Dylan innan jag ens förstod hans texter. Det som verkligen satte igång det hela var när han blev kristen, som blev en jättegrej inom kyrkan och inte minst frikyrkan. Jag har beskrivit det tidigare som att ett nederlagstippat fotbollslag plötsligt köper över världens bästa spelare. Nu spelar Dylan för oss, säger Tomas Andersson Wij.
Han berättar hur han tog avstamp i Dylans då nyutkomna kristna skivor "Slow train coming" (1979), Saved (1980) och "A shot of love" (1981) för att sedan arbeta sig tillbaka i sångkatalogen.
– För mig är Bob Dylan en slags rockens picasso i det att han förnyat sig så många gånger. Han har alltid fått skit för det, men alla har fått ge sig. Varje gång.
– Han uppfann ju den moderna protestsången med låtar som "A hard rain a gonna fall" men lämnade plötsligt den musikstilen. Folk var som galna. Men i dag ses ju flera av de här mer elektroniska plattorna som följde till exempel "Blonde on Blonde" som några av rockhistoriens stora verk.
Samma sak menar Tomas Andersson Wij att det var under Bob Dylans kristna period.
– När han blev kristen ansågs han ju vara intellektuellt bankrutt. Även de plattorna har ju fått omvärderas, konstaterar han.
– Rolling stone press har gett ut "The essential interviews" och läser man den så inser man att några av de intressantaste intervjuerna Dylan gett var just under åren runt hans frälsning, då många trodde att han förlorat allt intellektuellt kapital.
Hur har Dylan inspirerat dig som låtskrivare och musiker?
– Han har varit en stor inspiratör inte minst vad gäller förnyelse. Dylan har töjt på gränserna och förnyat sig trots att folk bokstavligt talat buat, exempelvis när han blev frälst.
Tomas Andersson Wij har själv översatt Bob Dylans "I believe in you" från albumet Slow train coming. På svenska fick låten titeln "Jag tror på dig och spelades in av Peter Jöback och Eva Dahlgren.
– Om jag ska nämna låtar fler som jag tycker har den där riktiga fyghöjden. så är det exempelvis "Mr tambourine man", som jag tolkar som en sång om låtskrivande och inspiration. Hans mångårige producent Bob Johnston lär ha sagt att den som ska ha cred för den låten är inte bara Bob Dylan utan också den helige Ande.
– En annan sådan låt är "Every grain of sand". Dylans stora trosbekännelse från albumet "A shot of love". Det är lätt att glömma musiken, eftersom Dylan är en så fantastisk textförfattare. Men han är också en otroligt duktig kompositör och här blir verkligen texten och musik ett.
Vad betyder det att Dylan får Nobelpriset i litteratur?
– Det är en seger för populärkulturen. På 1990-talet när jag var rockskribent och vår stora kamp handlade ju om att rockmusiken skulle behandlas med samma respekt som diktsamlingar och romaner. Det här är ett tydligt kvitto på det. Rockmusiken en del av vår västerländska kanon. Dylan är en del av vår tids folkmusik, säger Tomas Andersson Wij.