Nyheter

Ebba Busch: Jag ska lyfta vårt kristna arv om jag blir vice statsminister

KD-ledaren om SD-samarbetet, den höga svansföringen i biståndsfrågan och religionens plats i politiken i stor Dagenintervju i valveckan.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju med Dagen inför riksdagsvalet 2022.
Publisert Sist oppdatert

KD är det enda parti man kan lita på i biståndsfrågan, KD vill rensa upp i regeringens märkliga religionsförslag och KD är också ett rimligt alternativ för kristna med en flyktingvänlig inställning.

Det menar Ebba Busch i stor Dagen-intervju dagarna före valet.

Det blir en highfive med partisekreteraren Peter Kullgren i korridoren. 7,2 procent är beskedet som Ebba Busch får serverad mellan fotografering och intervju, en uppgång i den senaste i raden av opinionsmätningar inför det val som ser ut att bli en rejäl nagelbitare. Kristdemokraterna har inte längre någon krisstämpel att tampas med, nu handlar det om något annat. Överallt på partikansliet ligger det plakat med budskapet att KD är redo för både det ena och det andra, men framför allt är partiet redo att byta regering.

Olika bud om bistånd

På högerkanten berättar gärna de fyra partierna M, KD, L och SD om hur eniga de är i fråga efter fråga. Men på en punkt råder öppen osämja. Biståndet. Såväl M som SD har redan börjat lova satsningar i Sverige som ska finansieras med neddraget bistånd, samtidigt som KD försvarar enprocentsmålet.

Om det blir maktskifte, kan KD verkligen stå emot?

– Jag skulle säga att Kristdemokraterna är det enda av åtta partier som det gått att lita på i biståndsfrågan, svarar Ebba Busch.

– Vissa säger att MP, dem har det gått att lita på, men de har tillåtit de här enorma avräkningarna från biståndet som i själva verket är förtäckta migrationskostnader. De har också motarbetat att använda svenskt bistånd till mindre aktörer, exempelvis kyrkors biståndsarbete.

Ebba Busch fyller på med att KD:s linje när det gäller bistånd är glasklar, de försvarar enprocentsmålet.

– Men sedan måste människor rösta också. Jag tror att många har respekt och förståelse för att vi inte är problemet i biståndsfrågan.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju med Dagen inför riksdagsvalet 2022.
Ebba Busch fyller på med att KD:s linje när det gäller bistånd är glasklar, de försvarar enprocentsmålet.

Men är en sänkning av biståndet förhandlingsbart?

– Jag vill att folk ska ha realistiska förväntningar, säger Ebba Busch.

Sedan radar hon upp flera politiska frågor som KD driver, det handlar om att stå upp för civilsamhället och konfessionella friskolor, en fri föräldraförsäkring, skolavslutningar i kyrkan och inte minst den stora vårdreform som partiet vill sjösätta.

– I alla de här avgörande frågorna är KD att lita på, men vi har många fajter att ta. Biståndet är en viktig moralisk fråga, men man måste tänka på att vi är det enda parti som slåss för alla de här andra frågorna också. Tänk inte att KD kommer att få igenom precis allt, utan tänk att det kommer bli lättare att få igenom frågorna vi driver om vi får 20 procent i valet i stället för 7.

Ebba Busch avrundar med att vid ett maktskifte så kommer det att bli flera svåra prioriteringar, samt att KD:s ingång är att Sverige ska hjälpa så många utsatta som möjligt.

Flera inom kyrkan har svårt att smälta att ni öppnat dörren till SD, de ser partiet som rasistiskt eller till och med fascistiskt. Hur ser du själv på SD i dag?

– Vi ser att det finns ganska blandade reaktioner, konstaterar Ebba Busch.

– Det man kan se är att vi har lättast att hitta SD i frågor som rör familjens betydelse, vi kan få stöd för många förslag kring äldreomsorg och samhällets mest utsatta. Jag skulle snarare se det som att vi blivit starkare i de frågorna när vi kan göra upp med SD, men sedan har vi helt olika historia och helt olika ingång i politiken. Vill man ha någon som fortsatt kan ta värderingskampen till höger och vänster, då är det KD som är alternativet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju med Dagen inför riksdagsvalet 2022.
Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare.

Men är SD rumsrena nu?

– Det är otvivelaktigt att de har gjort en resa, samtidigt som de fortfarande har problem med företrädare som gör främlingsfientliga uttalanden, där har vi varit knivskarpa med vår kritik och det kommer vi fortsätta att vara.

Varför ska man som flyktingvänlig kristen rösta på KD i detta val?

– För att vi inte bara vill välkomna människor hit utan också hem, för att vi vill att människor ska komma in i en samhällsgemenskap på riktigt, säger Ebba Busch.

Hon återupprepar sitt budskap från Vårgårda möte, att om hela samhället agerat som kyrkorna så vore integrationen redan löst. Men som läget är just nu, säger hon, krävs det en stram migrationspolitik eftersom det tidigare förts en politik med fagra löften om vad som väntar här, löften som tyvärr ofta visat sig vara falska. Det hela har lett till en havererad integration, där islamism och parallellsamhällen kunnat växa fram och där Sverige backat undan en nödvändig värderingsdiskussion.

– Ska vi hjälpa flyktingar på riktigt många år framöver är det där vi måste lägga vår prioritering, med en stram migration som står i relation till vår integrationskapacitet.

Lagliga vägar för flyktingar

Ebba Busch lägger också till att vi tagit emot många ekonomiska migranter utan egentliga skyddsskäl, de har fått stanna i Sverige på mer utsatta människors bekostnad, exempelvis många barn och äldre.

– De som aldrig fått chansen att söka asyl i Sverige.

KD har också presenterat förslag för att komma åt detta, på den senaste kongressen röstades ett förslag igenom där partiet ville se fler lagliga vägar in i Sverige. Det handlar om fler kvotflyktingar och även olika typer av sponsorprogram, där exempelvis kyrkor skulle kunna ta på sig ansvaret att ta emot en flykting.

Hur högt prioriterat är det?

– Att hitta fler lagliga vägar in till Sverige vore ett bättre koncept. Men de här förslagen bygger på att vi har en stram migration till Sverige. Vi tar fortfarande emot många fler asylsökande per capita än exempelvis Danmark, säger Ebba Busch.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju med Dagen inför riksdagsvalet 2022.
Ebba Busch oroas över att församlingar riskerar att hamna i olika rättsprocesser för att få sin sak prövad.

Städa i demokrativillkoren

En annan fråga som kommit upp i valrörelsen handlar om de demokrativillkor regeringen föreslagit för trossamfund som vill ha statliga bidrag. Flera samfundsledare har protesterat och varnat för exempelvis indragna bidrag för vad en enskild medlem gör, det har också höjts röster för ökad statlig styrning av trossamfunden.

– Intentionerna förstår jag, säger Ebba Busch om demokrativillkoren.

– Men det finns sätt att göra det här utan att lamslå verksamheter för kyrkorna. Jag är chockad över att Socialdemokraterna inte lyssnat på kritiken, utan att man slår undan den så lättvindigt. Många tycker att “Magda” verkar vettig, men notera att här är hon fullkomligt döv inför den kritik som kommit från kyrkorna.

Om det blir maktskifte, hur kommer ni att hantera den här frågan?

– Vi kommer att behöva städa upp i det här lagförslaget, svarar Ebba Busch.

Framför allt är hon orolig för att det förslag som nu ligger på bordet är så otydligt skrivet och att kyrkor och församlingar riskerar att hamna i olika rättsprocesser för att få sin sak prövad, inte minst när det handlar om när en enskild företrädares beteende riskerar att göra att ett helt samfund blir av med sina bidrag.

– Det är kollektiv bestraffning, något som vi måste hålla oss för goda för.

Muslimska friskolor mer problematiska

Frågan om konfessionella friskolor är också på tapeten inför valet. Den S-ledda regeringen har lagt fram ett lagförslag där den vill förbjuda nyetablering och på sikt har de aviserat att de önskar ett totalförbud.

Vad säger du om regeringens förslag?

– Att det är dåligt. Sex av sju friskolor är kristna och har man problem med de muslimska friskolorna då kan man säga det rakt ut.

Finns det problem med de muslimska friskolorna?

– Ja, i mycket högre utsträckning än med de kristna. Det finns kristna friskolor som heller inte har levererat, och då ska de stängas.

Ebba Busch säger att om problemet handlar om att få bukt med extrem islamism i Sverige så är lösningen inte att förbjuda konfessionella friskolor eftersom skolor som drivs av islamister kommer att komma undan den lagstiftningen ändå.

– De kommer bara att ändra inriktning på sin friskola och säga att den har en kulturell eller språklig inriktning.

Målet, enligt Ebba Busch, måste i stället vara att få bort avarterna. Hon betonar att det måste gå att skilja på bra och dålig religion, inte minst för att beslutsfattare inte ska dra allt religiöst över en kam, exempelvis när det gäller konfessionella friskolor.

– Sverige behöver inte fler religiösa analfabeter i regeringsställning för det gör det bara svårare att navigera i de här frågorna, säger Ebba Busch.

– Kunskap om religion och vårt kristna arv har minskat, får jag chansen att bli vice statsminister så kommer jag att lyfta fram det.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju med Dagen inför riksdagsvalet 2022.
"Sverige behöver inte fler religiösa analfabeter i regeringsställning för det gör det bara svårare att navigera i de här frågorna", säger Ebba Busch.

Fakta: Valet 2022

  • På söndag är det val i Sverige.
  • Då ska en ny riksdag röstas fram, samt hur regioner och kommuner ska styras.
Powered by Labrador CMS