Nyheter

Ebolaepidemin skakar kyrkorna i Västafrika

Världshälsoorganisationen kallar ebolautbrottet ett "internationellt nödläge". Det är tredje gången på tio år som ett nödläge utlysts. I Liberia genomförs nu därför en tre dagar lång bön- och fasteperiod. Samtidigt anklagas kända pastorer i Nigeria för att behandla smittan lättsinnigt.

Döende. Liberia är ett av de hårdast drabbade länderna – minst 930 personer har hittills dött i ebolaepidemin.
Döende. Liberia är ett av de hårdast drabbade länderna – minst 930 personer har hittills dött i ebolaepidemin.
Publisert Sist oppdatert

Minst 930 personer har dött i den nuvarande ebolaepidemin. Liberia är ett av de hårdast drabbade länderna, och många nya fall rapporteras därifrån. Från huvudstaden Monrovia kommer uppgifter om att människor nu lägger ut döda anhöriga på gatorna för att slippa få sina hem satta i karantän.

– Vi är oroliga, men med Guds hjälp, och genom de medicinska råd vi har fått, hoppas vi klara oss, säger Darwin Chea, som är pastor och lärare på en pingstbibelskola i utkanten av Monrovia, till Dagen.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har infört undantagstillstånd och kyrkorna i landet har utfärdat en tre dagar lång period av bön och fasta.

– Kyrkorna ber, och många liberianer över hela världen ber, att Gud ska ta bort denna sjukdom, säger Darwin Chea.

Det finns misstankar om att ebolaviruset sprids genom att sjuka söker sig till kristna helare och personer som sysslar med traditionell läkekonst. Darwin Chea berättar att de etablerade kyrkorna samarbetar med myndigheterna.

– Det har inte kommit sjuka till våra kyrkor, men vi har hört att det förekommit i andra kyrkor. Vi hänvisar människor till sjukhuset, säger han.

Darwin Chea känner vårdpersonal som dött i ebola. Det är också i hög utsträckning medicinsk personal som insjuknat eftersom de kan komma i kontakt med de kroppsvätskor som smittar.

Sjukhus har fått stänga

Ett katolskt sjukhus i Monrovia har fått stänga efter att det blivit bekräftat att flera i personalen har ebola. Sjukhusets direktor har dött. Den 75-årige spanske prästen Miguel Pajares, som arbetat på sjukhuset, har insjuknat. Han är den förste europé som fått ebola och ska nu flygas hem till Spanien.

– Detta besked har gett mig ny kraft, det är underbart. Jag är mycket glad, det är värt att fortsätta kämpa, sa Miguel Pajares till en spansk tidning när han fick veta att han skulle bli hämtad hem.

De två kristna amerikaner som fått ebola behandlas nu i USA med en medicin som fortfarande är på experimentstadiet. Enligt rapporter ska de må bättre, och nu höjs krav i Västafrika för att även sjuka där ska få tillgång till medicinen.

Ebola har även påverkat megakyrkorna i Nigeria. Det väldiga landet, med en befolkning på 170 miljoner människor, har fått sina första ebolafall efter att en flygpassagerare kommit med smittan från Liberia.

Ituah Ighodalo, som leder en megakyrka i huvudstaden Lagos, gick ut med ett budskap på sin Facebook-sida om att han hade en lösning på epidemin. Han berättade om en amerikan, John G Lake, som kom till Afrika för hundra år sedan och la sina händer på sjuka som tillfrisknade. Enligt Ituah Ighodalo dog alla virus i kontakten med John G Lake, och detta kunde ske med ebola i dag också, om den kristne bara hade tro.

Ituah Ighodalo fick hård kritik för att uppmuntra till handpåläggning av ebolasjuka, något som kan sprida sjukdomen, och han försökte senare att mildra sitt budskap något.

Till megakyrkan Synagogue Church of All Nations, med dess ledare T B Joshua, kommer sjuka från hela Afrika för att söka helanden. Detta oroar myndigheterna i Nigeria som har fått T B Joshua att avråda ebolasmittade från att resa till kyrkan. T B Joshua har istället lovat att donera 2 000 flaskor av välsignat vatten, som församlingen annars säljer, till varje land som är drabbat av ebola.

Powered by Labrador CMS