Nyheter

Ebolasmittan dödar fler kvinnor än män

Den katastrof som många varnade för är nu verklighet i Västafrika. Och ebolaepidemin drabbar speciellt kvinnorna. – Det är de som står för omvårdnaden och torkar upp de anhörigas spyor, säger Jallah Kormah i Liberia till Dagen.

Promise Cooper, 16, får hjälp att fylla en flaska med klorlösning från Molton Farley. Promise och hennes två bröder är nu föräldralösa efter att ha förlorat sina båda föräldrar i ebola. Deras fem månader gamla lillebror avled också av viruset i augusti.
Promise Cooper, 16, får hjälp att fylla en flaska med klorlösning från Molton Farley. Promise och hennes två bröder är nu föräldralösa efter att ha förlorat sina båda föräldrar i ebola. Deras fem månader gamla lillebror avled också av viruset i augusti.
Publisert Sist oppdatert

Hälsovårdsmyndigheterna i Liberia, Sierra Leone och Guinea får nu utländsk hjälp för att försöka få kontroll över ebola-utbrottet. Än så länge växer dock antalet smittade varje dag, och över 4 000 personer har hittills dött i den fruktade blödarfebern.

Det kommer nu rapporterar om att 60 procent av offren i Västafrika är kvinnor, i Liberia ska siffran vara så hög som 75 procent. I den engelska tidningen the Guardian berättar biståndsarbetaren Jeanne Kamara att det ses som kvinnans uppgift att vårda de sjuka. Enligt Jeanne Kamara är det också kvinnorna som utför begravningsritualerna, då ebolasmittan genom kontakt kan överföras från den döde till de levande.

Denna bild bekräftas av Jallah Kormah, som arbetar med hälsovård i den hårt drabbade norra delen av Liberia.

– Det stämmer. Kvinnorna dör i större antal. När ett barn eller far blir sjukt är det kvinnan som tar hand om dem. Så kvinnorna är mer utsatta än männen, säger han till Dagen.

Stöd till utbildning

Genom stöd från PMU och Läkarmissionen kan Jallah Kormah och hans medhjälpare utbilda människor i hur de ska undvika att bli smittade av ebola.

– Det är speciellt viktigt att nå kvinnorna, säger han.

Han tycker att utbildningen trots allt ger resultat. Om någon ute i byarna visar sjukdomssymptom är människor i dag försiktiga i hanteringen av sina anhöriga.

– Men situationen är ändå alarmerande, och människor blir fortfarande smittade och dör, säger han.

Han arbetar med det sjukhus, Foya Borma Hospital, som svensk pingstmission har varit med om att bygga upp. På det sjukhuset vårdas inte ebolasjuka, de hänvisas till ett center i närheten, men vårdpersonalen är ändå utsatt och flera har dött. På Läkarmissionen arbetar Johanna Pearson som har regelbunden kontakt med sjukhuset.

– Personalen är otroligt hårt pressad. Vi har kunnat stödja genom att hjälpa dem med skyddsutrustning, säger hon.

Jallah Kormah berättar att det införts noggranna rutiner för att förhindra att personal smittas. De desinficerar sig regelbundet och kroppstemperaturen mäts också varje dag. Förhöjd kroppstemperatur kan vara ett tecken på att man är smittad, och den som har feber skickas hem.

Påfrestande arbete

Arbetet är på många sätt påfrestande.

– När vi kommer till ett hus som kan vara infekterat är vi rädda, ja, skräckslagna, det måste vi vara ärliga och säga. Men vi går ändå till jobbet varje dag, och vi ber om Guds beskydd, säger han.

Ebolan slår hårt mot hela samhället. Dessa länder präglas vanligen av en stor gästfrihet och ett rikt socialt liv, men nu stannar människor hellre hemma av rädsla för smittan, berättar han. Ebolan gör också barn föräldralösa.

– Ingen vill ta hand om dessa barn, de är stigmatiserade. Och barnen själva är traumatiserade av det de varit med om. Vi kommer behöva hjälp med att ta hand om dessa barn, säger han.

Även om läget är allvarligt och rädslan stor har Jallah Kormah inte gett upp hoppet.

– Vi säger att ebola är verkligt, men att Gud är mer verklig än ebolan, och vi ber att Han ska göra något för vårt land.

Powered by Labrador CMS