Nyheter
EFK avsäger sig vigselrätten
- Nu börjar vi avrunda en epok i frikyrklighetens historia. Så kommenterade Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Anders Blåberg beslutet att samfundet avsäger sig vigselrätten.
Applåder fyllde salen på Torp när det stod klart att man blir de första som tar steget. För det är vad de hoppas och tror - att de blir de första och att andra följer efter.
1 januari 2012 har pastorerna inom Evangeliska frikyrkan (EFK) inte längre juridisk vigselrätt. Den som då vill gifta sig i en EFK-församling eller vigas av en EFK-pastor måste gå till rådhuset för en borgerlig registrering av äktenskapet.
- Jag tycker egentligen inte att det här är en jättefråga. Den är ju inte frälsningsavgörande, precis. Men samtidigt är det ett pionjärt beslut som jag tycker att vi gjorde rätt i att ta, sa missionsdirektor Anders Blåberg direkt efter beslutet var taget.
Olika åsikter
Debatten under lördagseftermiddagen på samfundets kongress innehöll många olika åsikter. Några stora och tongivande församlingar, som Immanuelskyrkan och Filadelfiakyrkan i Örebro, Saronkyrkan i Göteborg och Korskyrkan i Stockholm, ville antingen vänta med beslutet eller behålla vigselrätten till staten tar ifrån kyrkan den.
- Det finns en erfarenhet av att genom vigslar få möta människor som ännu inte är kristna. Vigselrätten är en möjlighet för våra pastorer och vigselförrättare att evangelisera, sa Magnus Eriksson, ordförande i Korskyrkan i Stockholm.
Flera debattörer var inne på samma spår och menade att frågan om att kunna nå nya människor är överordnad frågan om vigselrätten. Men andra vände på det och menade att evangelisationen inte är ett avgörande argument.
- De som man som pastor viger har man en relation till sedan tidigare, och våra relationer kommer inte att försvinna för att vigselrätten gör det, menade Markus Sand, pastor i Rinkeby internationella församling.
454 ombud röstade
Kongressen, som besöktes av 454 ombud, röstade för avsägandet med tydlig majoritet. Dessutom röstades det för ett förslag om att arbeta för att det i hela samhället införs en civilrättslig lagstiftning, där inget samfund längre har vigselrätt.
- Jag tror att vi kan skapa en egen vigselidentitet som församlingsrörelse. Vi tvingas nu att tänka igenom noga vad en vigsel är och det är viktigt att få den mer förankrad i församlingen. Som det är nu har vigslarna utvecklats till något privat, säger Anders Blåberg.
Lars-Åke Nyberg från Korskyrkan i Västerås menade att det är långsiktigt bäst att hålla isär den juridiska och den kyrkliga vigseln:
- Jag är helt övertygad om att det skulle ha varit och det kommer att vara mycket enklare att hålla fast vid en kristen äktenskapssyn om vi håller isär det lilla man lovar i rådhuset och det stora som man lovar inför församlingen.
EFK:s styrelse och anställda har utrett frågan i flera år och har kommit fram med ett förlag på hur en vigsel skulle gå till utan vigselrätt. Själva förslaget som presenterades för beslut under kongressen innehöll dock bara två meningar. Den ena var att EFK skulle avsäga sig vigselrätten och det andra att den nya ordningen ska införas 1 januari 2012. Båda röstades som sagt igenom.
1951 fick frikyrkornas vigslar status att vara juridiskt bindande. En 60-årig historisk period kommer 2012 att ta slut. I alla fall för Evangeliska frikyrkans pastorer.