Nyheter

EFK drar igång samtal om hbtq-frågor

Efter P4:s granskning av Lugnetkyrkan i Falun har frågan om homosexuellas roll i frikyrkan blivit omdebatterat. Till hösten lyfts frågan inom Evangeliska frikyrkan (EFK).

SAMTAL. Inom EFK kommer till hösten samtala att hållas i hbtq-frågor.
SAMTAL. Inom EFK kommer till hösten samtala att hållas i hbtq-frågor.
Publisert Sist oppdatert

Det är Medarbetarförbundet inom EFK som till hösten planerar att ha ett stort samtal om hur de som trossamfund ska hantera hbtq-frågor. Frågan om homosexuellas plats i församlingen kommer att debatteras i form av en bokcirkel i samarbete med studieförbundet Bilda.

Varför en fortbildning i hbtq-frågor?

– Frågan har haft en aktualitet under en längre tid och den pockar på uppmärksamhet av många olika orsaker, säger Mattias Eveborn, pastor i citykyrkan i Linköping, samt ordförande i Medarbetarförbundet.

Läs mer: Falu kommun redo att avbryta samarbete med Lugnetkyrkan

Möter frågan

Han säger att bland annat handlar konkreta själavårdsfrågor som många pastorer möter i församlingen. Men det handlar också om hur man som församling möter det omkringliggande samhället, exempelvis att de inte viger samkönade par.

Flera påhittade case kommer att diskuteras, varav ett är snarlikt det som hände Lugnetkyrkan i Falun där P4 Dalarna i sina reportage stämplade denna EFK-församling som homofobisk.

Läs mer: Att hänvisa till tidsandan är naivt av kommunen

Planerat sedan länge

Att EFK nu kommer att ta tag i frågan ska dock inte ses som en reaktion på det här, utan samtalet har planerats in sedan tidigare.

Finns det en baktanke att EFK ska ändra sin syn på hbtq-frågor?

– Nej, det finns ingen sådan agenda. Tanken är att vi ska ha en gemensam reflektion, säger Mattias Eveborn.

– Men det finns en upplevelse att vi inte har tänkt klart i de här frågorna. Hur gör vi när någon som lever i ett homosexuellt förhållande mött Jesus och vill bli medlem? Hur gör vi om en ledare väljer en avvikande livsstil i de här frågorna? Det är frågor som många församlingar bör tänkta till om.

Läs mer: Evangeliska frikyrkans ledning går in i vigseldebatten

Inga färdiga svar

Mattias Eveborn säger att det finns de som höjt rösten för att få samfundet att ändra uppfattning, men själv ställer han hellre frågor än kommer med svar i nuläget.

Har frikyrkor sopat de här frågorna under mattan?

– Jag tror att det har funnits en svårighet att samtala om det här brett och öppet i församlingarna. Jag tror också att många medlemmar känner sig lite vilsna i hur man på ett bra sätt ska tala med sina vänner om hur kyrkan tror, inte minst då det avviker från övriga samhället.

Därför anser Mattias Eveborn att samtalet bör föras. Och det handlar om att medvetet söka Guds vilja i detta, inte att man som trossamfund ska anpassa sig till det omgivande samhället.

– De beslut och justeringar vi bör göra, ska vi göra efter att vi sökt efter vad Gud vill.

Läs mer: Pingstledaren anmäler SR till granskningsnämnden

Utgår ifrån en bok

Samtalet kommer att utgå ifrån antologin "Bekänna färg", en bok som kom ut i våras.

– Bokens beskrinning utgår från en klassisk kristen syn, berättar Mattias Eveborn.

Författarna argumenterar alltså för att ett äktenskap ska vara mellan en man och en kvinna och bejakar inte en utlevd homosexuell livsstil.

– Men oavsett vad man har för ståndpunkt är det här en rik källa till kunskap. Jag har läst boken och upplever inte att den är konfrontativ.

Inte bara för EFK

Samtalet om hbtq-frågor inom frikyrkan kommer att ske via en bokcirkel med distansbaserade webbmöten. Först och främst är målgruppen medlemmarna i EFK:s medarbetarförbund, ett nätverk främst bestående av pastorer och anställda inom församlingarna.

– Vi har skapat det här utifrån vårt behov av våra medlemmar. Men det är mycket möjligt att fler vill ta del av innehållet, säger Mattias Eveborn.

Så om intresset även finns i andra trossamfund så är fler välkomna att delta i samtalet.

Powered by Labrador CMS