Nyheter
EFK kristiserar Ygeman för avrådan till värdfamiljer
“En svaghet att staten inte ser kraften i att individer hjälper till”, säger Johannes Stenberg, koordinator på EFK
Migrationsminister Anders Ygeman kritiseras av DN:s ledarredaktion för att han avrått svenska familjer från att öppna sina hem för ukrainska familjer under kortare tid än ett år.
– Det finns en uppfattning att staten alltid vet bäst och har svaren på allt. Så är det inte, säger Johannes Stenberg, koordinator på EFK, som tagit emot fler än 230 ukrainska flyktingar.
När Rysslands krig mot Ukraina hade pågått i en knapp månad riktade migrationsministern en uppmaning till de svenskar som ville öppna sina hem för ukrainska flyktingar: “Tänk er för.”
– Om man vill öppna sitt hem och om man är övertygad om att man kan ta emot någon under längre tid, så kanske det kan fungera. Ett år är en rimlig horisont, sa Anders Ygeman till DN.

Regeringen får kritik
Nu får migrationsministern och regeringen kritik i en huvudledare i samma tidning för den uppmaningen.
“Det är ingen idé att räcka den drunknande en hjälpande hand, om du inte har en handduk att erbjuda den som kommer upp ur vattnet, lyder Ygemans logik”, skriver DN:s ledarredaktion.
Ledarredaktionen menar också att de värdfamiljer som tagit emot ukrainska flyktingar “visat att det svenska samhällets handlingskraft sträcker sig långt bortom statens”.
Statens eget flyktingmottagande beskrivs på DN:s ledarsida som ett misslyckande.
“Staten kompletteras av civilsamhället”
Johannes Stenberg, koordinator för Evangeliska frikyrkans mottagande av ukrainska flyktingar, menar att Anders Ygemans avrådan å ena sidan är lätt att förstå; ska man hjälpa utsatta människor är det viktigt att det sker på ett genomtänkt sätt.
Å andra sidan, menar Johannes Stenberg, är migrationsministerns avrådan ett uttryck för att staten inte alltid ser civilsamhällets villighet att hjälpa.
– Det finns en uppfattning att det är staten som alltid vet bäst och har svaren på allt. Så är det inte. Den svenska statsapparaten är på många sätt välfungerande och gör mycket gott, men den kompletteras av civilsamhället. Det måste man se.

Tagit emot fler än 230 ukrainare
EFK:s riksorganisation har sedan krigsutbrottet i februari koordinerat mottagande av fler än 230 ukrainare. De flesta har kommit till värdfamiljer i EFK-församlingar. Ett mindre antal har fått bo på EFK:s lägergårdar eller i samfundets kyrkolokaler.
– Tre månaders boende har vi kunnat lova, med eventuell möjlighet till förlängning, säger Johannes Stenberg.
Värdfamiljer får inte statlig kompensation
De EFK-församlingar som upplåtit lägergårdar eller kyrkolokaler till ukrainska flyktingar kan nu ansöka om att få ekonomisk kompensation med statliga medel. Den möjligheten finns dock inte för de värdfamiljer som öppnat upp sina hem.
– Det har staten dikterat. Jag kan förstå att man inte vill att privatpersoner tar emot flyktingar för egen vinning, men det är en svaghet att staten inte ser kraften i att individer hjälper till, säger Johannes Stenberg.