Nyheter
EFK-ledare: Svårt att bedöma om EFK kommer splittras
Ordföranden Richard Hultmar konstaterar att hbtq-frågorna polariserar och beklagar att enskilda församlingar inte väntar in samfundets gemensamma process. ”Vad det kommer att mynna ut i är svårt att se, men vi jobbar för att hålla ihop samfundet”.

En församling ska börja viga samkönade par, en annan församling väljer att lämna i protest mot processen inom Evangeliska frikyrkan (EFK).
– Det är tråkigt att man inte är beredd att invänta den gemensamma processen, säger Richard Hultmar, ordförande i EFK, som riktar kritik mot båda församlingarnas agerande.
Det har varit en händelserik tid i Evangeliska frikyrkan (EFK), där två församlingar inom samfundet på kort tid har tagit beslut som kan uppfattas som kontroversiella. Immanuelskyrkan i Örebro tog beslutet att frångå den gemensamma vigselordningen och säger sig nu vara redo att även viga samkönade par. Korskyrkan i Gävle väljer att lämna samfundet i protest mot att hbtq-frågorna fått alltför stort fokus.
Mitt i detta står samfundets ledning och ska hantera att olika falanger inom samma rörelse drar åt olika håll.
Dubbel kritik
Richard Hultmar är ordförande i EFK:s styrelse och när Dagen når honom riktar han kritik åt bägge håll, både mot Immanuelskyrkans beslut att börja viga samkönade par och Korskyrkans beslut att lämna samfundet.
– Det är tråkigt att man inte är beredda att invänta den gemensamma processen. Vi för ändå ett samtal om de här frågorna och när det är klart kommer det att vara tydligare hur man tänker i Evangeliska kyrkan. Det hade varit bättre att hålla ihop tills vi pratat klart.
Hur stor är risken för att EFK splittras?
– Det är jättesvårt att bedöma. Men det här är en fråga som polariserar. Det är därför vi har en arbetsgrupp som tittar på frågan, så att vi ska kunna prata igenom den så att det blir tydligt vilka vi är och var vi står teologiskt.
Richard Hultmar säger att det finns såväl bästa som värsta scenarier för vad som ska komma ut av den här uppblossade konflikten kring hbtq-frågorna.
– Men de får du tänka ut själv, säger han.
Har ni redan förberett er för olika scenarier?
– Inte mer än att man försökt tänka alla tankar om vad som kan hända. Men som styrelse och organisation är vår utgångspunkt att vi har den vigselordning vi beslutat om. Det samtal som pågår är inte riggat åt något håll, men vad det kommer att mynna ut i är svårt att se, men vi jobbar för att hålla ihop samfundet förstås.
Känner du till flera församlingar som funderar på att lämna?
– Det är inget som har nått mig.
Kongressens beslut
Richard Hultmar betonar att det är EFK:s kongress som beslutat att hbtq-frågorna ska bearbetas teologiskt och det är också kongressens beslut att det skulle tillsättas en arbetsgrupp för att leda denna process. Han säger att det är viktigt att träffas öga mot öga inom samfundet för att diskutera igenom det här.
I februari är den fjärde och sista samtalsdagen inbokad. Sedan kommer slutresultatet från hela processen att presenteras senare i maj i form av en rapport.
Några formella beslut kommer inte att fattas i och med det, utan om EFK som samfund ska ändra uppfattning i vigselfrågan är det något som kommer att ske först på kongressen som hålls våren 2024.
– Vi som styrelse kan inte ta ett direkt avgörande beslut utan att tala med rörelsen, och just nu befinner vi oss mitt i en process där vi måste samtala klart. Vi kommer att ta emot slutrapporten, och om det ska väckas förslag på någon förändring så är det något som får mogna fram till kongressen, säger Richard Hultmar.
Att enskilda församlingar inom rörelsen inte väntar in den pågående processen, utan väljer att redan gå sin egen väg, tycker han är olyckligt.