Nyheter

EFK: Psykiska ohälsan är en gigantisk jätte som utmanar kyrkorna

Erika Bergman, Evangeliska frikyrkan, vill ge kunskap om hur man bäst bemöter den som kämpar med psykisk ohälsa: “Det bör inte ska vara så vattentäta skott mellan teologi och psykologi framöver.”

När man bett om helande för psykisk ohälsa utan synligt bönesvar behöver man tala ärligt och kanske ge uttryck för sin besvikelse på Gud, menar Erika Bergman, EFK.
När man bett om helande för psykisk ohälsa utan synligt bönesvar behöver man tala ärligt och kanske ge uttryck för sin besvikelse på Gud, menar Erika Bergman, EFK.
Publisert Sist oppdatert

De flesta ungdomspastorer och ledare i kyrkorna möter unga med självskadebeteende, depressioner, ångest och ätstörningar. Nu vill Evangeliska frikyrkan utrusta församlingar att ännu bättre kunna hjälpa i den verklighet med psykisk ohälsa som kyrkorna redan står i.

Under lördagen anordnade Evangeliska frikyrkan (EFK) och Studieförbundet Bilda den regionala fortbildningsdagen ”Det finns hopp för psykisk hälsa” i Östermalmskyrkan i Kristianstad i Skåne.

– Den psykiska ohälsan i samhället är en jätte som vi har framför oss. Här har kyrkorna ett unikt bidrag att ge genom evangeliet, säger Erika Bergman, ledarutvecklare inom missionell diakoni hos EFK.

Resurser i kyrkorna

Hon syftar på behovet av att bli sedd och älskad av både Gud och andra människor. Här vill kyrkorna möta i ögonhöjd, signalera allas lika värde samt erbjuda trygga närvarande vuxna, hopp och framtidstro och meningsfull fritid, säger Erika Bergman.

– Ytterst kan vi också vägleda människor till Jesus, som känner oss bäst av alla och kan göra sådant i vårt inre som ingen annan kan. Han vet vad som ligger i botten till ångest och depression. Han vet hur våra kroppar fungerar och behöver läkas. Något som inte alltid är tydligt för vården, säger hon.

”Kliv ut från periferin”

Erika Bergman betonar att kyrkorna vill jobba tillsammans med psykologin i vården, men hoppas kunna rusta församlingarna så att de inte bara ser sig som en resurs i periferin, utan får mod att stå i framkant i mötet med människor.

Erika Bergman
Erika Bergman

Tre regionala fortbildningsdagar hålls kring ämnet. Tidigare har en dag varit i Örebro och i april möts man i Umeå. I Kristianstad i helgen deltog 60–70 personer från olika samfund och kyrkor. Bland deltagarna fanns både församlingsaktiva som jobbar professionellt med psykosocialt arbete, anhöriga, pastorer och andra intresserade volontärer från olika kyrkor.

Första hjälpen vid ångest

En hel del praktiska förhållningssätt och tips försökte EFK och Erika Bergman också skicka med de som kommit till fortbildningsdagen. Bland annat gick man igenom första hjälpen vid en ångestattack, och hur man bemöter den som är deprimerad eller går med självmordstankar.

– Vi har också pratat om hur vi ber för någon som söker förbön år ut och år in för sin depression, när det inte verkar bli bättre. Och hur vi ber för helande. Vidare om vikten att komma in för Gud och tala sant, kanske ge uttryck för sin besvikelse på Gud.

Vill sprida hopp

Erika Bergman hoppas kunna förmedla en hoppfull ton in till församlingar och andra kristna som möter psykisk ohälsa. Hon menar att kyrkorna redan gör väldigt mycket bra, och att det inte ska vara så vattentäta skott mellan teologi och psykologi framöver, utan anser att de olika dimensionerna behöver varandra.

Powered by Labrador CMS