Nyheter

EFK-rapporten: ”Synd handlar inte enbart om människans felaktiga handlingar”

Här är argumenten som ligger bakom råden om samkönade relationer från EFK:s arbetsgrupp

EFK:s slutrapport kring samkönade relationer presenterades vid representantskapsmöte på Hjälmargården nyligen.
EFK:s slutrapport kring samkönade relationer presenterades vid representantskapsmöte på Hjälmargården nyligen.
Publisert Sist oppdatert

Moralisk brustenhet? Naturlig brustenhet? Eller: Naturlig variation? Hur ska den som vill följa Bibeln bäst beskriva och se på samkönade relationer? Dagen fördjupar hur Evangeliska frikyrkans arbetsgrupp har resonerat när den vill tala om ”naturlig brustenhet”.

Som Dagen tidigare har berättat rekommenderar EFK:s arbetsgrupp i sin slutrapport att två män eller två kvinnor som lever tillsammans i en sexuell relation ska kunna få bli döpta och medlemmar i en lokal församling. Ibland kan det vara bättre, och ge större förutsättningar till Kristuslikhet, att rekommendera långvarig trohet i relationen, än avhållsamhet, menar man.

Andra gånger kan sexuell avhållsamhet vara vägen.

Bakom ligger bland annat ett resonemang kring vad begreppet synd betyder. Vilket ansvar har individen för att bli kvitt synden? Vilket ansvar har Gud? Och hur ska Bibeln läsas år 2023?

Olika sätt att beskriva synd

EFK-teologerna och övriga i gruppen slår fast att samkönat sex i Bibeln beskrivs just som synd, och framför allt som ”moralisk orenhet”. Men man komplicerar samtidigt bilden genom att visa på att det i Bibeln finns flera sätt att tala om synd och olika bakomliggande förklaringar och lösningar.

Arbetsgruppen beskriver synd som något ”mångdimensionellt”. Som en makt som håller människor i fångenskap, som orenhet som kräver rening, eller som att gå vilse och behöva byta riktning. Synd kan också vara en börda som Gud lyfter av eller en skuld som Gud betalar, eller en ”skada och ett sår”, skriver de.

I slutrapporten argumenteras vidare för att ”synd inte enbart handlar om människans felaktiga handlingar, utan också är något som präglar de grundläggande villkor som formar alla människors liv”, och som ”drabbar” individer på grund av syndens makt och dess verkningar. Den grundläggande synden är att vi människor inte älskar och tillber Gud, hävdas det.

Moralisk eller naturlig brustenhet?

Arbetsgruppen resonerar utifrån detta kring tre olika möjliga beskrivningar och synsätt på homosexualitet och samkönade relationer.

1. Ett första är att tala om homosexualitet och samkönade relationer som ”moralisk brustenhet” (fallness på engelska). En sådan benämning ser samkönade relationer som en konsekvens av ett omoraliskt liv och onda begär, och som något individerna själva har ansvar för.

2. Ett andra synsätt är ”naturlig brustenhet”. Det handlar om att beskriva samkönade relationer som en konsekvens av det syndafall som det berättas om i Bibeln – och som något individerna och omgivningen behöver leva med och hantera. Här ser man samtidigt inte den sexuella läggningen som något personerna väljer, eller kan välja bort.

3. Ett tredje möjligt förhållningssätt är att tala om ”naturlig variation”. Den beskrivningen innebär något som inte alls kan kategoriseras som synd, utan som mer är att likställa med att vara höger- eller vänsterhänt. Den här benämningen används ofta i sekulära beskrivningar.

Så här ska EFK jobba med frågan om samkönade relationer

Avvisar antiintellektuell läsning

Efter tre års arbete förordar arbetsgruppen alltså det andra alternativet – naturlig brustenhet. Låt oss återkomma till det, men först se på varför de två andra möjligheterna väljs bort.

Det första förslaget – moralisk brustenhet – tolkar EFK:s arbetsgrupp ligga alldeles för nära en fundamentalistisk (alltför antiintellektuell och bokstavlig) läsning av Bibeln. Här ser gruppen brister i ”kontextualisering”, det vill säga att sätta bibeltexterna i sitt historiska sammanhang och fundera över vad de egentligen vill säga och omadressera bibliska principer in i vår tid.

Det tredje förslaget – ”naturlig variation” – väljs bort med motiveringen att det är det är en liberal bibelsyn som ligger bakom. Här är arbetsgruppen kritisk till en alltför inomvärldslig hållning i bibelläsningen som anpassar sig till den rådande kulturen, har en överdriven intellektualism och som anser att Bibeln kan ha fel i sin lära.

Tredje väg kring bibelsyn

När EFK:s slutrapport förordar ”naturlig brustenhet” är det utifrån en evangelikal bibelsyn, som beskrivs som en ”radikal medelväg” och en väg mellan polariserade positioner.

Med naturlig brustenhet menar arbetsgruppen att Bibeln å ena sidan beskriver samkönad samlevnad i termer av synd, och då mer specifikt identifierar samkönat sex som ”moralisk orenhet”. På samma gång gäller det, påpekar gruppen, att känna igen att sexualitet är en beständig del av människans identitet – och ingenting hon själv kan ändra. Här hänvisar gruppen främst till forskningen.

Profetiskt – och pragmatiskt

Ytterligare ett spår i argumentationen är det missionella – där kyrkan sägs ha både en ”missionell profetisk” funktion att utmana det omgivande samhället till förändring – och en ”missionell pragmatisk” funktion att undanröja stötestenar för evangeliet. Här pekas det på att det finns olika missionella verkligheter även i det svenska samhället, och att man behöver igenkänna det som “skaver mellan Bibeln och erfarenheten”, och vara villig att leva i den spänningen.

Den ”radikala medelvägen” sammanfattas i slutrapportens titel: ”Helighet och barmhärtighet”. Båda sakerna behöver finnas sida vid sida, anser arbetsgruppen, vars rapport nu läses och diskuteras inom Evangeliska frikyrkan.

Fakta: EFK:s slutrapport om samkönade relationer

  • En arbetsgrupp med 20-talet teologer, församlingsledare och andra professioner har skrivit den 280-sidiga rapporten och formulerar några råd till rörelsen.
  • Överlämnades till Evangeliska frikyrkans församlingar vid EFK:s representantskapsmöte nyligen.
  • EFK:s fyra teologiska ledord har legat i grunden: missionell, baptistisk, evangelikal och karismatisk.
Powered by Labrador CMS