Nyheter

EFK startar bönesatsning mot gängkrig och världsläget

Dagen medverkade vid EFK:s medarbetardagar utanför Halmstad, där rörelsenen startade en stor bönesatsning som ska pågå i ett halvår.

Förbön för varandra vid EFK:s medarbetardagar på Gullbrannagården.
Förbön var en viktig del på EFK:s medarbetardagar på Gullbrannagården.
Publisert Sist oppdatert

Fem ”jättar” hotar liksom Goljat i Bibeln att lamslå svenskarna: Världsläget, klimatkrisen, psykisk ohälsa, gängvåldet och ensamheten.

Vid Evangeliska frikyrkans medarbetardagar på Gullbrannagården lanserades en stor bönesatsning i rörelsen för att motarbeta missmod och be om kraft.

Det var EFK:s missionsdirektorer Linalie Newman och Ingemar Forss som under EFK:s medarbetardagar utanför Halmstad, med drygt 200 deltagare, presenterade böneinitiativet.

De predikade och läste bibeltexten om hur den jättelika filistén Goljat trädde fram och hånade både Gud och Israels folk samt lamslog ett helt land under 40 dagar. Liksom om hur den unge fåraherden David tog upp kampen mot Goljat med sin slunga och några stenar.

– På liknande sätt finns jättar som i dag hotar att lamslå oss. Likt David får vi plocka upp de enkla redskap Gud har gett oss; bönens kraft och fastan – och frimodigt gå fram med detta, säger Linalie Newman.

Evangeliska frikyrkan 2023.
Drygt 200 pastorer möttes i Halmstad vid EFK:s medarbetardagar.

Pastorer ber för varandra

Det närmaste halvåret kommer bönesatsningen att ta form i tre steg. Det börjar med att EFK-pastorerna ber för varandra och församlingarna under adventstid, med start på tisdag i nästa vecka. Varje dag anordnas en digital lunchbön då tio pastorer och församlingar i taget lyfts fram i bön varje dag.

– Det har bänt och brutit lite i våra sammanhang senaste tiden. Då känns det väldigt bra att nu få be för varandra. Jag upplevde en stor uppslutning för detta från pastorerna, säger Linalie Newman.

Linalie Newman, EFK:s missionsdirektor.
Linalie Newman, EFK:s missionsdirektor.

Hela rörelsen bjuds in

I slutet av februari och under mars vidgas bönesatsningen till Evangeliska frikyrkans alla församlingar, mellan askonsdagen fram till påskdagen. Då ska rörelsen fokusera på de identifierade ”fem jättarna”: världsläget, klimatkrisen, psykisk ohälsa, gängvåldet och ensamheten.

– Vi kommer att ta ett ämne i taget utifrån olika bibelord, och skicka ut filmer till församlingarna. Med mera. Vi hoppas många kyrkor ska haka på och be för vårt land och världen.

Evangeliska frikyrkan 2023.
Både allvar och fest när EFK-pastorer möttes.

Den 17 maj avslutar EFK så med en tredje och sista del i bönesatsningen genom att bjuda in till ett stort internationellt bönemöte digitalt, då samfundets partners och missionärer runt omkring i världen är med och ber för Sverige och för EFK. En vecka senare, 24–26 maj, håller Evangeliska frikyrkan sin kongress i Kungsportskyrkan i Huskvarna.

Siktar på marginalerna

Linalie Newman är glad för de tre dagarna, tisdag–torsdag, som EFK:s anställda medarbetare fick mötas på västkusten i veckan. Temat för konferensen var ”Glädjebud som förvandlar”.

– Vi hade väldigt fina dagar, där fokus mycket var att gå till människor som finns i marginalen – och att möta sin egen marginal. Vi kände en tydlig missionell puls som jag upplever samlar oss som rörelse.

– Här kändes en tydlig kallelse att förkunna för människor som inte tror. Många av pastorerna upplever både en stor längtan, men också frustration över hur vi ska kunna hitta fram här, säger Linalie Newman.

Evangeliska frikyrkan 2023.
ALT-rektorn Ulrik Josefsson och Sverigeprogrammets Markus Sand.

---

Fakta: Evangeliska frikyrkans medarbetardagar

  • Arrangerades på Gullbrannagården utanför Halmstad, tisdag–torsdag, 14–16 november.
  • Årets tema: Glädjebud som förvandlar.
  • Drygt 200 pastorer och medarbetare närvarade.

---

Powered by Labrador CMS