Nyheter
EFK startar svensk bibelskola i Thailand
Vad gör egentligen en missionär av i dag? På den frågan vill Evangeliska frikyrkan kunna svara och startar därför, tillsammans med Liljeholmens folkhögskola, en ny bibelskola till hösten. Hela terminen är förlagd till Chiang Mai i Thailand.

Karl-Johan Jonsson har tillsammans med sin familj bott i Thailand sedan slutet av förra sommaren. Han har redan lärt sig en hel del användbara fraser på språket thai och till hösten blir han kursföreståndare för en ny bibelskola.
Läs också: De längtar efter bibelskola – någonstans i världen
– Det känns jätteroligt att få visa upp en del av Evangeliska frikyrkans arbete. Att det är ett rättighetsbaserat arbete, att vi arbetar mot människohandel, med klimatfrågor, barns rättigheter och mycket mer, säger han.
– Den nya bibelskolan är viktig för att skapa intresse kring mission. Det blir en bra erfarenhet att ha med sig i bagaget, att få resa och träffa människor som brinner för det de gör.
Överlåtna elever
Kursen, som sträcker sig över en termin och börjar och avslutas på Liljeholmens folkhögskola, heter Engaged (engagerad). Det är också just vad de kursansvariga önskar att de som söker till bibelskolan ska vara.
– Vi hoppas att de som söker inte bara vill lära sig OM mission på ett teoretiskt plan utan engageras i mission redan under studietiden, säger Maria Alphonce, kursföreståndare på Liljeholmens folkhögskola.
– Man bör väl inte vara helt grön och till exempel just flyttat hemifrån. Man får också gärna ha gått bibelskola innan, tillägger hon.
Läs mer: Bibelskola för svenskar startas på Cypern
Förberedelse i Rimforsa
Terminen börjar och avslutas med en vecka på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa. Där får klassen lära känna varandra och även utvärdera upplevelserna efter de fyra månaderna utomlands, något Maria Alphonce lägger stor vikt vid.
– Det är viktigt innan man åker ut att man får en förberedelsetid, även om det bara är en vecka så hinner man bekanta sig med varandra. Uppföljningsveckan är också viktig för att bearbeta sina intryck.
Vad hoppas ni att terminen ska leda till, att alla blir missionärer?
– Jag tänker att det framför allt finns två alternativ. Antingen att personen vill gå vidare och göra missionärslivet till sin framtid. Eller så känner man när man upplevt det på nära håll att man i stället är den som sänder ut missionärer. För båda inriktningarna kan terminen ge bra insikter.
Läs mer: ’’Jag förvånade mig själv med att gå bibelskola’’
Allt inte klart
Hur många som kommer att söka Engaged vet varken Maria Alphonce eller Karl-Johan Jonsson än. Just nu pågår förberedelser inför praktikplatser och annat som ska färdigställas. Karl-Johan Jonsson sitter som bäst i Chiang Mai och kontaktar olika partners och kyrkor om möjlighet för eleverna att få göra praktik hos dem. Eventuellt blir det också en resa till Indien och eventuellt en till Kambodja.
– Att sprida evangeliet handlar inte bara om att predika och prata utan också om att göra. För den hungrige är det mat som är evangeliet, säger Karl-Johan Jonsson.
– Här får man se hur det fungerar på ett missionscentrum och träffa missionärer med olika typer av utbildning. Min fru Sofia har läst utvecklingsstudier och jag är lärare. Vi har socionomer, läkare och andra med olika bakgrund.
Hur mycket hinner man sätta sig in i missionärslivet på fyra månader?
– På fyra månader hinner man åtminstone så en massa frön.