Nyheter
Efter nya hotbilden: ”Svårt att ge råd till kyrkor”
Myndigheterna har “inget särskilt råd att ge till Sveriges kyrkor”

Säkerhetspolisen varnade på onsdagen för en ökad hotbild mot Sverige – i spåren av koranbränningarna. Men myndigheterna har inget specifikt råd att ge till landets kyrkor.
– Man ska fortsätta leva som vanligt och ha en tillförsikt, säger Adam Samara, presstalesperson vid Säpo, till Dagen.
I spåren av ”korankrisen” varnade Säkerhetspolisen (Säpo) på onsdagen för att säkerhetsläget i Sverige har försämrats ytterligare. Samtidigt meddelade de 57 medlemsländerna i den Islamiska konferensorganisationen (IKO) att man ska hålla ett extrainsatt möte på måndag för att diskutera koranbränningarna i Sverige.
Men trots varningen menar Säpo att allmänheten inte behöver oroa sig.
– Man ska känna tillförsikt till att Säpo kontinuerligt och ständigt jobbar med att bedöma hoten mot Sverige och vidtar de åtgärder som är nödvändiga för att möta den hotbild som vi ser, säger Adam Samara, presstalesperson vid Säpo, till Dagen.
Vad säger ni till kyrkor som är oroliga för att drabbas av ett attentat?
– Där blir det egentligen samma svar, säger han.
Dessutom sprider islamistiska organisationer desinformation om Sverige – understödda av Ryssland, som eldar på deras ilska för att förhindra att Sverige går med i försvarsalliansen Nato, förklarade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, samt Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar, vid en extrainkallad presskonferens på onsdagen.
Ministern: Var ”uppmärksam på anomalier”
– Vi ser bland annat hur ryskstödda aktörer är aktiva i att förstärka felaktiga påståenden om att Sverige som stat skulle ligga bakom skändningen av heliga skrifter. Detta är naturligtvis helt och hållet felaktigt, sa Carl-Oskar Bohlin.
Han uppmanade allmänheten att vara vaksam och källkritisk.
– Var uppmärksam på anomalier ur normalbilden, som Carl-Oskar Bohlin uttryckte det.
”Svårt att ge råd”
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnade i maj för att ett attentat skulle inträffa var som helst, även i kyrkor. Men trots det kunde Mikael Östlund vid Myndigheten för psykologiskt försvar inte ge några råd kring hur kristna kyrkor i Sverige ska tänka.
– Det är svårt för mig från Myndigheten för psykologiskt försvar att råda kyrkor hur man ska agera, sade han till Dagen efter presskonferensen.
Är det inte precis ert uppdrag?
– Ja … vi kan stödja i bemötandet, och givetvis, ett väldigt bra sätt att bemöta, det är att vara transparenta, vara tydlig, och rik i sin information. Att berätta hur saker och ting ligger till, vilka värderingar Sverige har, vad de här kristna kyrkorna står för med allt sitt inkluderande. Det tror jag är den bästa vägen som kyrkorna kan använda.
Ser du någon risk för desinformationskampanjer riktade mot, eller om, kristna samfund?
– Vi har inte sett någonting sådant i sig, men eftersom det här handlar om att hela det samhälle som vi i väst lever i har en enorm liberal nivå som återfinns på få andra ställen i världen – därmed så sticker vi ju ut i en sådan värderingsskala. Det stör givetvis andra värderingar, framför allt islamistiska, där man helt har andra bilder av hur människor ska leva, vilka friheter man ska ha rätt till.