Nyheter
Efter prins Philips död: Han var ett stort föredöme som kristen
Ärkebiskop Justin Welby hyllar brittiske prinsen som avlidit vid 99 års ålder
Storbritannien sörjer efter prins Philips död. Flera kyrkoledare lyfter fram hans kristna tro som genuin.
– Han satte alltid andra människor före sig själv och var ett stort föredöme som kristen, säger ärkebiskop Justin Welby i ett uttalande.
Prins Philip, hertig av Edinburgh, somnade in på slottet Windsor under fredagsmorgonen. Han sörjs av kungahuset och det brittiska folket.
“Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make är död”, skriver det brittiska hovet på sin hemsida.
Hedersbetyg strömmar in från hela världen där det talas om vad han betytt. Många uttrycker stor sorg och saknad efter prins Philip.
Lång och trogen tjänst
Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, talar om honom som ett kristet föredöme och tackar för prinsens långa och trogna tjänst.
“Jag är tacksam till Gud för prinsens hängivna liv där han tjänat vårt land på ett enastående sätt” säger Justin Welby i sitt uttalande, och avslutar med orden:
“Jag ber att Gud ska trösta hennes majestät och hela kungafamiljen i denna svåra stund. Må Hans höghet vila i frid och uppstå i härlighet”.
Också det svenska kungahuset ger ett gott betyg till prins Philip. Så här skriver kung Carl XVI Gustaf:
“Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på. Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla.”
“En god kristen”
Prins Philip lyfte sällan fram frågor om kristen tro i det offentliga. Men Arthur Edwards, kunglig fotograf på tidningen The Sun, har beskrivit honom som “en god kristen”.
– Han är djupt kristen. När jag har sett honom i kyrkan är det första han brukar göra att be och genom hela gudstjänsterna deltar han med böner, sa Edwards i en intervju 2017.
Och han får medhåll av bland andra John Pritchard, tidigare biskop i Oxford:
– Jag anser att prins Philip hade en äkta tro. En tro som var intellektuell, genomtänkt och samtidigt ifrågasättande. Han älskade ett ordentligt samtal om tro, säger Pritchard.
På väg till himlen
Gavin Ashenden, som var drottning Elizabeths kaplan mellan 2008 och 2017, tror att drottningen kommer att klara sig igenom förlusten av sin make:
– Faktum är att hon är kristen och vi är alla på väg till himlen. Under livets resa gör vi förluster på olika sätt, och känslomässigt behöver vi dö för att kunna leva.
– Hon kommer att förstå att han är i himlen och hon kommer att möta honom där. Det är så kristna hanterar döden, säger Gavin Ashenden till premierchristian.
Digital kondoleansbok
På Buckingham Palace hemsida finns en digital kondoleansbok där allmänheten kan skriva sina hyllningar, rapporterar BCC.
Prins Philips stoft kommer att vara kvar i slottet Windsor fram till begravningen, som hålls lördag den 17 april i St George´s Chapel nära Windsor.
Enligt prins Philips eget önskemål blir det inte en statsbegravning, utan en vanlig ceremoni.
De nationella riktlinjerna under pandemin, kommer att följas vilket innebär att högst 30 personer får gästa begravningen när prins Philip förs till sista vilan.
Åtta dagar av sorg
Drottning Elizabeth har godkänt en nationell sorgeperiod på åtta dagar fram till begravningen, skriver TT.
Själv ålägger sig drottningen och kungafamiljen en två veckor lång sorgeperiod, under vilken man inte genomför några kungliga plikter alls.