Nyheter
Efter regeringsbeskedet: Så kommer kyrkorna att agera

En programförklaring av kyrkornas uppdrag. Det var responsen från Sveriges kristna råds generalsekreterare efter fredagens presskonferens där fyra partier med Ulf Kristersson i spetsen förklarade hur de vill styra Sverige.
Sofia Camnerin apostroferar varken det sänkta bistånden eller de stora aviserade neddragningarna av Sveriges flyktingmottagande apostroferas i sin kommentar. Däremot redogör hon för kyrkornas fortsatta agenda i samhällsbygget. Att de aldrig kommer att “vika en tum när det gäller det oändliga människovärdet”. Och att de fortsätter att “arbeta för att välkomna främlingen och visa gästfrihet”.
Avsiktsförklaringen står i bjärt kontrast till fredagens besked att antalet kvotflyktingar som Sverige tar emot ska minskas från fjolårets 6 400 till 900 per år.
Sofia Camnerin förklarar att kyrkorna vill dela den syn på människan som Jesus visade på – “oavsett om medmänniskan är tullindrivare eller om hon sitter och tigger utanför stadsporten”. Hon understryker att kyrkorna ser sig som en viktig aktör i samhället och världen. Fred, enhet, medmänsklighet, hållbarhet är värden som de kommer att fortsätta lyfta fram tillsammans med andra trossamfund och civilsamhället.
Komma åt grundorsakerna
I kommentaren understryks vikten av helhetssyn och Sofia Camnerin påtalar vikten av att komma åt de grundläggande orsakerna till fattigdom och migration. SKR-ledaren pekar särskilt ut klimatfrågan som ett viktigt område som måste prioriteras.
Kyrkorna vill också, skriver Camnerin, påminna om att vi alla har ett särskilt åtagande gentemot barnen. Även här lyfts Jesus fram som exempel. Fred är en annan ledstjärna. Kyrkorna kommer att fortsätta att arbeta för att fred är vägen till fred, kärlek är vägen till kärlek och enhet är vägen till enhet, skriver Sofia Camnerin.
Kritik mot minskat bistånd
En annan kristen röst som kommenterar fredagens regeringsbesked kommer från Act Svenska kyrkan som tillsammans med fyra andra svenska civilsamhällesorganisationer – Amnesty International Sverige, Olof Palmes Internationella Center, We Effect och Kvinna till Kvinna – kommenterar beskedet att Sverige kommer att överge enprocentsmålet för bistånd.
De vänder sig särskilt mot dem som ifrågasätter att svenskt bistånd gör skillnad för mottagarna. Samtidigt konstaterar de att storleken på nedskärningarna fortfarande är under förhandling och inte slås fast förrän i den kommande budgeten.
– Fram till dess budgeten läggs på riksdagens bord finns ännu möjlighet att påverka biståndets omfattning. Biståndet behövs mer än någonsin, och vi civilsamhällesorganisationer kommer att göra vårt yttersta för att neddragningen blir så liten som möjligt, heter det i det gemensamma uttalandet.