Nyheter

Ekumeniska kommuniteten letar efter nya lokaler runt Bjärka-Säby

Ekumeniska kommuniteten letar efter nya lokaler runt Bjärka-Säby
Ekumeniska kommuniteten letar efter nya lokaler runt Bjärka-Säby.
Publisert Sist oppdatert

Efter uppsägningen av gudstjänstavtalet utforskar Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby möjligheten att få tag i andra lokaler, eller bygga egna, i samma trakter utanför Linköping. Men man vill vara kvar med retreater på Nya slottet Bjärka-Säby även det kommande verksamhetsåret.

Det var vid den Ekumeniska kommunitetens årsmöte i helgen som ett nytt inriktningsbeslut fattades. Det står samtidigt klart att kommuniteten också kommer att hyra in sig och låna kapellet på Vårdnäs stiftsgård, som drivs av Svenska kyrkan, en knapp mil bort från Bjärka-Säby, för söndagsmässor, påskfirande och en storretreat.

– Gudstjänstlivet är själva hjärtslagen för kommuniteten. Vi måste vara på en plats där vårt hjärta kan slå, säger föreståndaren Jonas Eveborn.

Bjärka-Säby
Föreståndare Jonas Eveborn.

Ett nav behövs

Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, EkiBS, vill utveckla olika regionala mötesplatser, men är tydliga med att det behövs ett geografiskt centrum – ett nav för verksamheten – och att utgångspunkten då är att söka lokaler i eller i närheten av Bjärka-Säby, där många av kommunitetens medlemmar har valt att leva och bo.

– I framtiden kan det handla om att bygga nytt, eller att ta över lokaler, som rymmer retreatverksamheten och en mer bofast kommunitet. Vi förtydligar också att det är de närboende som blir ett tydligt bärarlag för hela kommuniteten för att upprätthålla bön och gudstjänstliv som är möjligt att ta del av när man besöker platsen, säger Jonas Eveborn.

Det så kallade “husfolket” på Nya slottet i Bjärka-Säby, som Pingstkyrkan i Linköping ansvarar för, har stått för kontinuiteten av tideböner och gudstjänster under vardagarna under många år. Så blir det ännu tydligare framöver vid Nya slottet.

Bjärka-Säby
Bjärka-Säby

Vill bidra till ekumenisk miljö

Det kommande verksamhetsåret har Ekumeniska kommuniteten beslutat att hyra in sig med ett 20-tal retreater och möten på Nya slottet Bjärka-Säby, precis som tidigare. I sitt månadsbrev skriver man att kommuniteten som en del av helheten vill samverka med Pingstkyrkan i Linköping, som äger slottet, och önskar ge sitt “bidrag till att Nya slottet fortsatt utgör en ekumenisk miljö”.

Tidigt i våras sa församlingen upp avtalet kring gudstjänsterna och tar från och med innevarande vecka själva ta över ansvaret för även söndagens mässa med ambitionen att få en tydligare koppling till den “pentekostala traditionen”. Församlingen har samtidigt uttryckt att man gärna vill ha kvar Ekumeniska kommuniteten som hyresgäster.

Framtiden får avgöra

I helgen som gick installerade Pingstkyrkan Eleonore Gustafsson som ny pastor för församlingens arbete vid Nya slottet Bjärka-Säby.

Innebär detta att Ekumeniska kommuniteten helt har avskrivit Nya slottet Bjärka-Säby som en framtida och långsiktig lokaliseringsplats?

– Det är för tidigt att säga. Det handlar om hur församlingen utvecklar Nya slottet som miljö – och om vi kan fortsätta att rymmas där med delar av det som är vårt. Vi behöver beredskap för att kunna bära upp vår verksamhet utifrån våra egna premisser, säger Jonas Eveborn.

Fakta: Uppsagt gudstjänstavtal vid Nya slottet Bjärka-Säby

  • Pingstkyrkan i Linköping äger 1700-talsslottet vid Bjärka-Säby, två mil söder om Linköping.
  • Ekumeniska kommuniteten har funnits där med retreater, mässor, tideböner med mera sedan 2008. Kommunitetsverksamhet i pingstförsamlingens regi började redan 1996 med Peter Halldorf som ledare.
  • I början av mars kunde Dagen rapportera om det uppsagda avtalet kring gudstjänstlivet. Pingstkyrkan vill ha en tydligare inriktning på det “pentekostala”. Kritik har funnits mot nattvardssyn och ämbetssyn.
Powered by Labrador CMS