Nyheter

Eldsjälarna i Alef prisas: visar hur viktigt arbetet är

Slog ut jättarna i ideella sektorn och kammade hem fint pris för sin årsredovisning

Biståndsorganisationen ALEF prisas för sitt arbete med folkbildning för vuxna analfabeter.
Den lilla biståndsorganisationen ALEF slog ut de stora organisationerna och vann pris för tydlig och kommunikativ årsredovisning, där det framgår varför arbetet bland vuxna analfabeter är så viktigt. Här tar Adam Bott och Annika Levenrot emot diplom och blommor vid prisutdelningen.
Publisert Sist oppdatert

Kampen för läskunnighet bland vuxna brukar ibland kallas ”det glömda biståndsmålet”. Nu uppmärksammas arbetet genom att den lilla biståndsorganisationen Alef, som arbetar med folkbildning av vuxna analfabeter, prisas för bästa årsredovisning i den ideella sektorn.

– Vi är jättestolta! säger Hélène Boëthius, grundare och exekutiv ordförande, till Dagen.

Priset för bästa årsredovisning delas ut av PwC, ett brittisk-amerikanskt multinationellt revisions- och konsultföretag som är verksamt i 157 länder (PwC står för PricewaterhouseCooper). Sedan 22 år tillbaka utser PwC organisationer som på ett tydligt och bra sätt visar på effekter av det arbete som utförs genom tydliga och innehållsrika årsredovisningar. Priset har två kategorier: kommersiella och ideella organisationer.

Visar på effekterna av arbetet

Det är i kategorin ideella organisationer som Alef konkurrerat om priset med stora organisationer som Rädda barnen och Diakonia. Alefs årsredovisning visar, menar PwC, på ett tydligt sätt varför den egna organisationens arbete är viktigt. Alef har bara har tre anställda och ingen av dem har utbildning inom kommunikation eller layout. Ändå lyckades de klassa ut de stora organisationer som var nominerade.

“Effekten av verksamheten är det viktigaste att visa i vår årsredovisning. Vi vill visa vilken skillnad det gör i människors liv för dem som tidigare inte kunnat läsa, skriva och räkna att få denna kunskap. Vi lägger fokus i årsredovisningen på att berätta om vår metod och de effekter vi uppnått”, berättar Annika Levenrot, ekonomiansvarig för Alef, i ett pressmeddelande.

“Bidrar till samhällets utveckling”

I juryns motivering sägs bland annat: ”Årets vinnande årsredovisning tar avstamp i organisationens stadgar, ändamål och syften. På ett övertygande sätt visar den hur medel och metoder bidrar till att uppfylla dessa och till samhällets utveckling”. PwC prisar Alefs förmåga att på ett tydligt och pedagogiskt sätt beskriva sitt arbete. ”En effektiv, enkel och engagerad årsredovisning!” konstaterar man.

”Det känns fantastiskt. Vi är en liten organisation där alla är delaktiga i att upprätta årsredovisningen, det är verkligen en gemensam produkt. Vi har lyckats upprätta en bra årsredovisning med små medel och det känns jätteroligt att det uppmärksammas”, säger Adam Bott, utbildningsansvarig på Alef, i pressmeddelandet.

770 miljoner analfabeter

Hélène Boëthius säger till Dagen att Alef har stora planer framöver.

– Vår målgrupp är de 770 miljoner analfabeter som finns i världen. Det är i stort sett samma grupp som också lever i extrem fattigdom. Vi vill nå miljontals av dem genom den metod som vi har utvecklat – en metod för vuxenutbildning som fungerar väldigt väl.

Hon berättar att man under senare år har lyckats nå 2,8 miljoner människor i Etiopien, där Alef har samarbetat med myndigheter.

– De flesta vi når är kvinnor, och att vi når dem påverkar hela familjen.

Priset delades ut på Ideellt Forum 8 december, en dag som arrangeras av Ideell Arena och Giva Sverige i samarbete med PwC och Swedbank. Priset består av ett diplom.

– Vi fick ett jättefint diplom, och så får vi ju publicitet genom priset. Det blir också viktigt för oss att visa att vi fått detta diplom när vi söker bidrag, säger Hélène Boëthius.

Fakta: Bygger på modersmålet

  • Alef står för Adult Learning and Empowerment Facilitators. Alef är svensk biståndsorganisation som jobbar med folkbildning för vuxna analfabeter i Afrika. Den startades 2010 och är en ideell organisation, politiskt och religiöst obunden.
  • Alef har utarbetat en särskild metod för folkbildning på modersmålet och arbetar i ett flertal länder.
  • Årsredovisningen från Alef innehåller beskrivningar av mål och metoder och effekten av det arbete som utförs i varje land. Här finns kartor och grafik som tydliggör satsningar som gjorts och ekonomiska redovisningar.
Powered by Labrador CMS