Nyheter
Elim i Eskilstuna och Bromma folkhögskola startar bibelskola
Elimkyrkan i Eskilstuna och Bromma folkhögskola, startar en ny bibelskola. – Vi tror att den lokala församlingsmiljön och folkhögskolans kompetens är en idealisk kombination, säger Joel Backman, pastor.

Initiativet kommer från Elim i Eskilstuna. En församling med baptistiska rötter som sedan några år är en del av Equmeniakyrkan.
– Vi har i flera år haft planer på att starta en bibelskola men det har fallit på att vi själva inte klarat av ett så pass stort projekt, berättar Joel Backman för Dagen.
Samma vision
Kontakt togs med Bromma folkhögskola i Stockholm och parterna upptäckte att de hade en liknande längtan och vision.
– När Bromma folkhögskola bildades för ett par år sedan genom en sammanslagning av Betel folkhögskola och Lidingö folkhögskola, lades bibellinjen på Betel ned, berättar rektor Torbjörn Bådagård.
– Sedan dess har vi haft en önskan att starta en bibelskola och en av våra huvudmän – Equmenia – har uppmuntrat oss att göra det. Men vi har saknat resurser att göra det på egen hand, förklarar han.
Handlar om helheten
Detta har lett till att församlingen och folkhögskolan startar en bibelskola tillsammans. Och ”Bibelskola tillsammans är just vad den kommer att kallas.
– Vi vill betona att kristen tro inte bara handlar om individen utan om helheten. I en församling behöver vi samarbeta och göra saker tillsammans, säger Torbjörn Bådagård.
– Den lokala församlingen är väldigt viktig i vårt tänkande. Vi vill ge vanliga medlemmar chansen till bättre bibelkunskaper. Bibel, församling och diakoni är några ledord, berättar Joel Backman.
Elimkyrkan är en mångkulturell församling som firar gudstjänster på tre språk varje vecka: svenska, arabiska och spanska.
Studier på halvfart
Undervisningen kommer att ske på halvfart två dagar i veckan i Elimkyrkans lokaler. Modellen påminner om de så kallade Filippos-skolor som Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping haft på västkusten.
– Mälardalen är ett spännande område med en stor befolkning. Därför tror vi att det finns ett behov av en bibelskola med lekmannainriktning. Det behövs folk som kan predika, leda gudstjänster och hålla bibelstudier, menar Torbjörn Bådagård.
Hur många elever kan ni ta emot?
– Vi har sagt att vi behöver femton för att starta men ett tjugotal vore det optimala för att få en bra dynamik och kvalitet i undervisningen, enligt Joel Backman.