Nyheter
Ellinor Grimmark driver Sveriges första fall om samvetsfrihet
Ellinor Grimmark, pingstvän från småländska Tenhult, är barnmorskan som berättade att hon inte var villig att utföra en abort, och fick inte det jobb hon utlovats. Hennes anmälan till Diskrimineringsombudsmannen diskuteras nu runtom i landet.

Det var i torsdags som nyheten läckte ut, och medier stod i kö för att fråga varför den 37-åriga barnmorskan tog strid för att vägra utföra aborter, med hänvisning till samvetsfrihet.
– Jag hade aldrig kunnat ana att det skulle bli sådan uppståndelse, säger Ellinor Grimmark till Dagen.
Lovades ett sommarjobb
Bakgrunden är att hon i slutet av sin barnmorskeutbildning lovades ett sommarjobb på en förlossningsavdelning i Eksjö. Då berättade hon om sin inställning till aborter, och från ett löfte om såväl sommarjobb som fortsatt anställning blev det en tvärvändning och Ellinor Grimmark fick beskedet att söka sig någon annanstans. Samma sak inträffade på Ryhovs klinik i Jönköping.
– Först sa de att det inte var några problem med sommarjobb, men när de fick höra vad jag hade för åsikter så ringde de och sa att de åsikterna inte hörde hemma på deras kvinnoklinik, säger Ellinor Grimmark.
Ellinor Grimmark berättar att hon sedan länge drömt om att få jobba som barnmorska, det är enligt henne världens bästa yrke, och en av hennes drömmar är att få åka ned till Afrika.
– Det är så många mödrar som dör vid förlossningen, och där kan jag göra en insats, säger hon.
Kristen tro
För henne innebär barnmorskeyrket att vara med och ge liv, och därför blir abort problematiskt.
– Min kristna tro säger att jag inte får avsluta ett människoliv. Jag anser att livet börjar vid befruktningen, vi kan inte säga att livet börjar den eller den veckan, vid ett tillfälle då inget speciellt faktiskt händer.
Ellinor Grimmark berättar att hon redan innan utbildningen började insåg att hennes inställning kunde bli problematisk. Hon väntade också till slutet av utbildningen med att berätta att hon inte kunde tänka sig att utföra en abort.
– Jag var orolig att jag inte skulle få fortsätta min utbildning annars, säger hon.
Och nu när alla vet, är dörren stängd eller?
– Nej, jag har fått ett vikariat som barnmorska på kvinnokliniken i Värnamo. De har vågat satsa på mig, de vill ge det ett försök, berättar Ellinor Grimmark, som kan börja jobba som barnmorska så fort hon kommer loss från sin nuvarande tjänst.
”Kärlek till de ofödda barnen”
Hon berättar också om det stöd hon fått, från sin församling, från människor som säger att de ber för henne och uppmanat henne att kämpa.
– Det känns jättebra. Jag gör det här av kärlek till de ofödda barnen, säger hon.
Samtidigt märker hon också av det stora motstånd som finns, bland annat hur media väljer att skriva, hon har även fått mindre trevliga meddelanden via sociala medier och facket var snabba med att backa ur när de hörde hennes åsikt.
Bara Sverigedemokraterna
Mot sig har hon också svensk lagstiftning, och nästan samtliga politiska partier. Det enda politiska parti som driver frågan om samvetsfrihet är Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna har diskuterat samvetsfrihet, men kommit fram till att lagstiftning inte krävs, utan det här är något som ska lösas mellan arbetsgivare och arbetstagare. Frågan var senast uppe i september förra året på rikstinget i Karlstad, då en motion i ärendet röstades ner.
Vårdförbundet är emot
Även Vårdförbundet, fackförbundet som organiserar barnmorskor, är emot en samvetsklausul. Deras hållning är att abort är en del av arbetsuppgifterna för en barnmorska, och det bör man vara medveten om när man söker sig till yrket. En kvinna som vill göra abort måste kunna lita på att hon får det utfört, därför kan inte enskilda barnmorskor vägra.