Nyheter

En av tre pastorer vill se samgående

Drygt en tredjedel av pastorerna i Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen skulle gärna se ett gemensamt samfund tillsammans med Pingst. Det visar en fråga i Dagen pastorsenkät som 260 pastorer har svarat på.

###
Publisert Sist oppdatert

Det var i en webbtv-intervju den 9 maj som Dagens ledarskribent Carl-Henric Jaktlund fick frågan om vilken betydelse det har att Pingst, Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen troligtvis skulle få en gemensam pastorsutbildning (vilket det fattades beslut om senare samma vecka).

”Det är väldigt betydelsefullt eftersom det är första steget mot den nya samfundsbildning som de tre kommer att genomföra om tio år, 2026”, svarade han.

I en ledarkrönika, dagen efter, utvecklade han sina funderingar där han också gav det nya samfundet namnet ”Allierade Evangeliska Pingströrelsen”.

”Finns redan bra samarbete”

Dagen har därefter frågat de tre berörda samfundens pastorer hur de ser på tanken om ett eventuellt samgående.

Av de 260 pastorerna som har svarat säger 30,9 procent att ett samgående skulle vara positivt. Pingstpastorerna utgör drygt hälften av de som har svarat på enkäten och plockas deras svar bort stiger andelen positiva pastorer till 36,3 procent.

”Visst skulle ett samgående vara något positivt; det finns redan ett bra samarbete mellan dessa samfund”, skriver bland annat en EFK-pastor.

”Måste få ta sin tid”

Trots de positiva tongångarna hos såväl Alliansmissionen som EFK är det dock många som i fritextsvaren påpekar att saker och ting måste få ta sin tid.

”Ett samgående ska aldrig pressas fram, hellre växa fram och så kan det kanske bli men just nu är vi inte i det läget”, skriver exempelvis en pastor i Alliansmissionen.

”Jag tror att detta så småningom kommer att bli verklighet och då säkert också vara positivt”, skriver en annan medan en tredje pastor i Alliansmissionen menar att det inte ”finns någon rejäl grund för samgående just nu”.

”Kulturella olikheter”

Tongångarna är liknande från EFK:s håll. ”Det finns både positivt och negativt med ett samgående. Det Carl-Henric underskattar är de kulturella olikheterna mellan samfunden. Liknande teologi räcker inte för ett samgående. Jag tror att det är möjligt att det blir så men först om 20–30 år”, skriver en EFK-pastor.

Pingstpastorerna är den mest kritiska gruppen. 25,7 procent säger att förslaget om samgående är positivt och nästan lika många menar att frågan är för svår att svara på. Men 47,8 procent av de 136 pingstpastorerna som har svarat avvisar tanken.

Flera konstaterar att större organisationer inte alltid tjänar sitt syfte på bästa sätt.

”Vi behöver fler och i så fall mindre församlingar, inte färre och större. Dessutom kan en teologisk mångfald vara lättare att hantera och fungera än allt i ett”, skriver en pastor.

”Grundläggande skillnander”

Flera av pingstpastorerna berättar att de arbetar tillsammans med pastorer från andra samfund. De har förvisso positiva erfarenheter från dessa miljöer, men påpekar samtidigt att det finns vissa skillnader, bland annat i synen på dopet.

”Det finns grundläggande skillnader. Samverkan är positiv, men sammanslagning är tveksamt. Pingst har mer gemensamt med Trosrörelsen och borde slås samman med den i så fall”, skriver en pingstpastor.

”Skulle vi slå ihop dessa samfund så är risken att spets i teologin försvinner”, kommenterar en annan.

Powered by Labrador CMS