Nyheter
En femtedel stödjer tyskt “antisemitiskt” parti
Tyske säpochefen och tyska regeringen varnar för hot mot judarnas livsstil

Tyska högerpopulistiska Alternative für Deutschland (AfD) får nu 20 procent av väljarstödet i en ny opinionsmätning, och blir därmed näst största parti. Den tyska regeringens representant mot antisemitism varnar för att detta kan hota tyska judars livsstil – igen.
I mätningen som publicerades av det tyska public service-mediebolaget ARD på torsdagen ökar AfD med två procentenheter och blir därmed näst största parti efter konservativa CDU. Därmed har AfD både återtagit och förstärkt sin position efter att ha gått från att ha varit rikets tredje största parti i förbundsdagsvalen 2017 till det femte största i samma val 2021.
Missnöje med landets rödgul-gröna ”trafikljusreglering”, bestående av Socialdemokraterna, Fridemokraterna och De Gröna, antas ligga bakom, och AfD skulle nu kunna bilda regering tillsammans med CDU. Men med tanke på Tysklands historiska erfarenheter av extrema högerpartier och av antisemitismens konsekvenser säger en majoritet av väljarna i en annan mätning nyligen, från YouGov, att de skulle motsätta sig en regering där AfD ingår.

Regeringsföreträdare varnar
Samtidigt som AfD håller partimöte den här veckan gick den tyska regeringens särskilde representant mot antisemitism, Felix Klein, ut och anklagade AfD för att vara antisemiter, för att ha stöttat sådana som försökt tona ned betydelsen av Förintelsen – det är olagligt i Tyskland att förneka denna – samt kritiserade AfD för partiets negativa inställning till judisk kosherslakt.
– Om AfD vill inskränka judiska kostregler är det ett hot mot judarnas livsstil, säger han till tidningen Welt am Sonntag.
2017 kallade AfD-politikern Björn Höcke i ett uppmärksammat tal minnesmonumentet över Förintelsen i Berlin för en ”skam”, men tilläts stå kvar i partiet trots starka krav på att han skulle uteslutas. Förra hösten spreds även en bild på sociala medier där AfD-politikern Holger Winterstein från Thüringen föreföll dansa ovanpå minnesmonumentet.
Även andra, till exempel historiker, pekar på hur AfD i sin retorik använder ord och begrepp på sätt som för tankarna till det tyska nazistpartiet före och under Andra världskriget.
Säkerhetspolisen varnar
Samtidigt har Tysklands motsvarighet till Säpo, BfV, varnat för att AfD börjat tas över av människor som uttryckt ”högerextremistiska konspirationsteorier”, som BfV-chefen Thomas Haldenwang uttrycker det för nyhetsbyrån DPA. Partiets vice ordförande Beatrix von Storch medger för Deutsche Welle att det finns ”problem” inom AfD, men menar att Tysklands problem är större.
Felix Klein, å sin sida, efterlyser krav på att kandidaterna i det kommande delstatsvalet i Thüringen – där AfD har starkt stöd – ska granskas för vilken inställning de har till det demokratiska statsskicket.
– Det finns indikationer om att antidemokratiska krafter är i görningen, säger han.