Nyheter

”En förändring av bibliska proportioner”

Mathistoriker ser stora utmaningar för Systembolaget när gårdsförsäljning blir tillåtet

Mathistorikern Richard Tellström. Infälld bild på Systembolaget-skylt med rött kryss framför.
Mathistorikern Richard Tellström ser ingen framtid för Systembolaget.
Publisert Sist oppdatert

Regeringen vill att så kallad gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas från och med den 1 juni.

– Ett försvinnande av Systembolaget kan gå på en generation, säger Richard Tellström och nämner den föreslagna lagändringen som en bidragande orsak.

Frågan om gårdsförsäljning – att små vingårdar, destillerier och mikrobryggerier ska kunna sälja alkohol direkt till privatpersoner – har debatterats i många år och nu talar det mesta för att detta kommer att bli verklighet. Tidigare i veckan hade nämligen EU-kommissionen inte kommit med några invändningar mot regeringens förslag.

– Regeringen fattar beslut om en proposition i nästa vecka som jag går med till riksdagen och gårdsförsäljning kan därmed införas i Sverige från den 1 juni, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) till TT.

Enligt kritikerna talar mycket för att gårdsförsäljningen kommer leda till att Systembolagets monopol på sikt försvinner – och att alkoholskadorna i landet därmed också ökar.

”Hängslen och livrem”

Regeringen gör dock en annan bedömning och anser inte att Systembolagets roll hotas av de nya reglerna.

– Det finns både hängslen och livrem i det här förslaget, sa Jakob Forssmed.

TT nämner några begränsningar: exempelvis får alkoholen enbart köpas vid ett besök, studiebesök eller liknande. Dessutom är mängden begränsad och endast småskaliga tillverkare omfattas. Lagen är också tidsbegränsad till sex år.

Förändrade attityder i samhället

Richard Tellström, docent i måltidskunskap och mathistoriker, spår samtidigt att Systembolaget – inte bara dess monopol – kommer att försvinna. Till SVT förklarar han att det kan gå på en generation.

– Det som styr är människors värderingar och hur angeläget man tycker att frågan är, säger han och nämner att Systembolaget till viss del redan i dag har förlorat sin roll på grund av förändrade attityder i samhället.

Trots detta är hans uppfattning dock att Sverige alltid kommer att ha någon form av reglerad alkoholförsäljning.

Att just gårdsförsäljningen skulle innebära slutet för Systembolaget tror han inte. Däremot är han övertygad om att förändringen innebär stora utmaningar för myndigheten, vars styrelseordförande är KD:s tidigare partiledare Göran Hägglund.

– För Systembolaget är detta en förändring av bibliska proportioner, säger Richard Tellström till SVT.

Fakta: Så fungerar gårdsförsäljning

  • Dryckerna får endast köpas i samband med ett ”kunskapshöjande besöksarrangemang” som anordnas av tillverkaren.
  • Vid ett och samma tillfälle kan en person köpa: 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.
  • Dryckerna ska få säljas mellan klockan 10 och 20.
  • Endast småskaliga tillverkare omfattas. Vingårdar måste odla sina egna druvor, men andra tillverkare behöver inte producera råvaror på plats.
  • Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent.
  • Källa: TT
Powered by Labrador CMS