Nyheter
En gripen i tumultet vid lägret
I morse inledde polisen jätteinsatsen mot migrantläget i stadsdelen Sorgenfri i Malmö. Minst en person har gripits och en polis har skadats i tumultet. Malmö stad väntar på klartecken från polisen att påbörja städningen.

Ett stort antal poliser släpade i väg aktivister och migranter från den illegala boplatsen i insatsen som började tidigt på morgonen.
Mellan 50 och 100 personer hade samlats utanför ingången till lägret och aktivister hade lagt upp madrasser framför ingången. Minst ett 30-tal poliser kom dit och drog i väg aktivister som utövade passivt motstånd och flyttade bort madrasserna för att ta sig in.
Vill bidra till fred
Svenska kyrkan finns också på plats i lägret med personal.
-Vi vill vara närvarande och har varit här i ett par dagar nu, säger prästen Per Kristiansson till Kvällsposten.
Han berättar också att han och hans fru, som är barnmorska, talade med en gravid kvinna i lägret. Hon var väldigt orolig och stressad "men under omständigheterna okej".
-På det sättet är det skönt att det blir av nu även om det är fruktansvärt, säger Per Kristiansson.
Varför är ni här?
-Vi vill bidra till fred, lugn och frid mitt i det svåra.
Greps för våldsamt motstånd
En person är gripen för våldsamt motstånd, och en polis skadades lindrigt i samband med händelsen.
Flera timmar efter att insatsen påbörjades befinner sig fortfarande många demonstranter utanför grindarna och en upprörd stämning råder.
-Jag tycker att det är fruktansvärt det som sker här. De som avvisas har ingenstans att ta vägen, säger Maria Persdotter som befinner sig utanför avspärrningarna.
Maria Persdotter, som forskar kring hur fattiga EU-migranters närvaro i Sverige hanteras av svenska politiker, tycker att det som händer i Malmö påminner om avhysningen av romer i Frankrike 2010.
-Många svenska politiker fördömde då franska myndigheters agerande.
Gripen för våldsamt motstånd
Enligt polisen har inga avhysningar, med några undantag, ännu gjorts av personer som har varit bosatta på platsen. Fortfarande finns ett 40-tal personer kvar i lägret.
-Man har i första hand varit inne i migrantlägret för att informera, säger polisen pressekreterare Lars Förstell.
"Fick ta emot knytnävslag"
En av aktivisterna, som inte vill uppge sitt efternamn, berättar att polisen har använt våld mot demonstranterna utanför lägret.
-Det var hotfull stämning från början. De omringade oss, började släpa iväg folk, släpade dem genom gruset. De som de tyckte gjorde motstånd fick ta emot knytnävsslag, säger Samuel, som väntat på att polisen skulle dyka upp i ett och ett halvt dygn.
Han säger att aktivisterna var lugna och utövade endast passivt motstånd. Enligt TT:s reporter höll demonstranter fast dem som släpades i väg av poliser.
En aktivist som släpats ut från lägret låg avsvimmad och undersöktes tidigare i morse av ambulanspersonal.
Inväntar klartecken
Utanför avspärrningarna i Sorgenfrilägret sitter Franscesca från Rumänien. Hennes kamrater har gråtande släpats ut av polis. Nu har de ingenstans att ta vägen, enligt henne.
-Bara parken. Inget hem.
Representanter för Malmö stad har anlänt till platsen. De väntar nu på klartecken från polisen om att området är tomt för att påbörja städningen.
-Det är svårt att säga tidsmässigt när vi kommer igång, säger Jeanette Silow, avdelningschef för miljö- och hälsoskyddsavdelningen i kommunen.
Hon har ingen information om hur många som är kvar i migrantlägret.
TT: Var ska de som blir avhysta ta vägen?
-Sociala resursförvaltningen och Malmö stad har anordnat evakueringsboende och de kan vända sig till sociala resursförvaltningen för att söka hjälp, bland annat till hemresa, säger hon.
Kritiska präster
De journalister som bevakar insatsen tvingades först att lämna lägret. Polisen angav bland annat säkerhetsskäl som grund för beslutet. Senare under morgonen fick medierna på plats åter ta sig innanför avspärrningarna.
Präster och diakoner nekades också att vara på plats inne i lägret. Enligt Per Kristiansson, präst i Svenska kyrkan, var polisen inledningsvis öppna för att låta observatörer följa insatsen. Men när insatsen väl startade var tongångarna inte de samma.
-De var först positiva till att vi skulle vara på plats. Om vi ska vara ögon och öron måste vi ju vara där inne, säger han.
Per Kristiansson tror att kyrkans närvaro skulle vara viktig för både polisen, aktivisterna och de boende i lägret.
-För att vara oberoende vittnen. Det skulle ha ökat trovärdigheten för polisen, säger han.
TT/Dagen