Nyheter

Enighet om ny skollag i regeringen

81 130 namnunderskrifter överlämnade på tisdagen till Jan Björklund. Utbildningsministern berättade samtidigt att partiledarna i regeringen är överens om att ändra skollagen nästa år.

###
Publisert Sist oppdatert

När Dagen för två veckor sedan tog initiativ till det så kallade Adventsuppropet hakade Världen idag och Dagens Seglora snabbt på. Tusentals personer runt om i landet har skrivit på uppropet som syftade till att visa utbildningsdepartementet, med Jan Björklund i spetsen, att skolsamlingar i kyrkor måste få innehålla religiösa inslag.

På tisdagen överlämnade Daniel Grahn, publisher på Dagen, Lukas Berggren, chefredaktör på Världen idag och Helle Klein från Dagens Seglora den sammanräknade mängden av underskrifter, 81 130 namn, till Jan Björklund.

Redan i förra veckan skrev Dagen att utbildningsministern hade gett sitt departement i uppgift att titta över lagstiftningen, men han konstaterade ändå att namninsamlingen fyller sitt syfte.

– Den bekräftar det starka stöd som jag upplever att svenskarna faktiskt känner. Namninsamlingar är inte så vanliga nu för tiden, men jag tror faktiskt aldrig att jag har tagit emot så här många namn vid något tidigare tillfälle.

Tydligare

Målsättningen med översynen av skollagen, som inleds direkt efter nyår, är uttalad – lagstiftningen ska bli tydligare och samtidigt också mer tillåtande så att det som delvis ifrågasätts av en del människor i dag tydligt ska bli tillåtet.

– Lagstiftningen tolkas olika och det ska vi nu rätta till, säger Jan Björklund.

– Jag anser att prästen ska få vara närvarande, berätta om varför man firar jul. Vill man läsa en text ur julevangeliet ska man kunna det och reflektera över det samt sjunga psalmer – och det går inte att säga att en del är religiösa medan andra inte är det.

Lagstiftningen är sällan utformad för att detaljreglera saker, men i just det här aktuella fallet konstaterar Jan Björklund att man eventuellt måste göra ett undantag.

– Det är klart att när lagstiftningen tolkas på väldigt olika sätt och det blir väldigt kontroversiellt så får lagstiftaren till sist gå in och precisera det. Jag utesluter inte att lagstiftningen som nu kommer att komma ut av det här, eller åtminstone de texter som finns runt lagstiftningen, måste bli väldigt precisa om exakt vad som är tillåtet och inte. Här sitter det ju i detaljerna, får man göra si, får man göra så?

Flera hundra paragrafer

Skollagen består av flera hundra paragrafer, men trots att översynen i praktiken bara berör en eller två av dessa konstaterade Jan Björklund att processen kommer att ta minst ett år. Han var samtidigt också tydlig med att han har hela regeringen med sig i arbetet och att det underlättar.

Menar du att Skolverket har gjort en felaktig tolkning skollagen eftersom du nu vill skriva om den?

– Jag kommer inte sitta här också säga att myndigheten har tolkat fel, men min reaktion på det är ändå att vi måste ändra lagen. Om man läser Skolverkets riktlinjer så tycker jag nog att de tolkar lagen rätt så rimligt även om det inte är en tolkning som accepteras av alla. Men nu är lagen skriven på ett sätt som gör att den går att tolka på lite olika sätt och då vill jag förtydliga den.

Vilka kommer att jobba med översynen?

– Det blir jurister inom utbildningsdepartementet, men det är ju på mitt uppdrag så det är klart att det är jag som till sist styr vad det är som kommer fram av det och jag har angett att det ska gå åt det tillåtande hållet.

Dagens publisher Daniel Grahn var efter mötet med Jan Björklund mycket nöjd över responsen på namninsamlingen:

– Jag har aldrig tidigare varit med om något som så tydligt och snabbt har förändrat.

Powered by Labrador CMS