Nyheter
Ensam gravid kvinna utlöste hjälprörelse i Jönköping
“Ensamstående föräldrar finns över hela vårt land så vår vision är att det här ska sprida sig”

För femton år sedan räcktes en hand ut till en gravid kvinna. Det blev starten på Singoalla som utifrån pingstkyrkan i Jönköping möter ensamstående föräldrar och deras barn genom detta stödnätverk. Nyligen fick de presentera sin verksamhet för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
JÖNKÖPING. – Jag var ensam, utlämnad och rädd. Utan stödet jag fick vet jag inte vad jag skulle ha gjort. Jag höll på att ge upp där och då.
Mimmi Hagström berättar om vad som hände för femton år sedan, då hon som höggravid hamnade i kris. Relationen hon var inne i var inte lämplig att vara kvar i, livet var krisartat och på något sätt skulle hon också genomgå en förlossning.
– Jag hade kontakt med en barnmorska som var med i pingstkyrkan, berättar hon.

Det var tack vare henne som hon kom i kontakt med Singoalla och Mirjam Hultström. Nu kan de tillsammans blicka tillbaka på den kalla vinterdagen då de först träffades och hur de sedan fortsatte att ha kontakt.
– Först började det med att jag skulle få hjälp med min förlossning. Sedan har det varit barnvakt, att ha fått åka på läger, att ha någon att ringa. Jag är en person som känt mig väldigt ensam och hade det väldigt tufft ekonomiskt, säger Mimmi Hagström.
S-ledaren lyssnade
Det här blev startskottet för stödnätverket Singoalla, som leds av Mirjam Hultström och där Mimmi Hagström numera fungerar som volontär. När vi träffas inne i pingstkyrkan i Jönköping har det gått 15 år. Singoalla hade fått en egen liten monter i samband med att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kom på besök i kyrkan 1 maj, och arbetet med att ge stöd till ensamstående föräldrar får stå som ett positivt exempel på församlingens sociala arbete.
– Vi vill ge tro, hopp och kärlek, säger Mirjam Hultström under presentationen.

Till Dagen berättar hon om hur arbetet började i liten skala, med en ensam gravid kvinna, men att det med åren vuxit.
– Första året hade vi två familjer. Sedan har Singoalla utvecklats successivt. Nu har vi runt 145 familjer i vårt nätverk, berättar Mirjam Hultström.
Olika bakgrund
Hon förklarar att Singoallas stöd till ensamstående föräldrar ser olika ut beroende på att varje situation är unik, men att de många gånger kommer med sina insatser där samhällets skyddsnät i övrigt brister.
– Vi möter även vissa kvinnor som står ensamma under sin graviditet och har då möjlighet att erbjuda någon av Singoallas volontärer som kan finnas med som stöd och medmänniska under och efter förlossningen, berättar Mirjam Hultström.
– Men ensamstående föräldrar är ingen homogen grupp, det kan vara att man är änka eller änkeman, andra har fått fly sitt hem på grund av våld och har skyddad identitet. Vi möter dem som är högutbildade och dem som lever under extrem fattigdom, det är människor från många olika kulturer och religioner. De har även barn i många olika åldrar. Men det gemensamma är att de alla lever ensamma med sina barn och söker gemenskap.
Vill få fler att starta
Stödnätverket Singoalla är nu en etablerad verksamhet i pingstkyrkan i Jönköping. Men Mirjam Hultström säger att de önskar att det här konceptet ska få multipliceras då de sett den stora betydelse som Singoalla fått ha för många familjer.
– Det här är inte en målgrupp som bara finns här i Jönköping, utan ensamstående föräldrar finns över hela vårt land. Så vår vision är att det här ska sprida sig till flera församlingar.
Viktigt som volontär
Även Gunilla Söder är med vid presentationen när Magdalena Andersson är på besök. Hon är en av Singoallas volontärer och berättar att det är viktigt att man även som volontär får känna glädje i det man gör. Sedan berättar hon om hur hon fick vara med och ge stöd till en kvinna från Afrika som kommit till Sverige för att jobba.
– Hon skulle vara här i ett års tid, men blev gravid och mådde mycket dåligt. När familjen hon skulle jobba för fick reda på det här ville de inte längre ha henne.
Det var då Singoalla kom in i bilden och Gunilla fick vara med under förlossningen och har sedan dess stöttat kvinnan på flera olika sätt, vilket alltså är ett av många exempel på hur verksamheten fungerar.
– Vi vill i praktisk handling visa Jesus kärlek, summerar Mirjam Hultström den vision som genomsyrar arbetet.
