Tro och kyrka

Equmeniakyrkan röstar om vilka som blir nya kyrkoledare

På måndagkvällen är saken avgjord.

Karin Wiborn, Lasse Svensson, Linda Alexandersson, Joakim Hagerius.
Karin Wiborn, Lasse Svensson, Linda Alexandersson, Joakim Hagerius.
Publisert Sist oppdatert

Omröstningen om ny kyrkoledartrojka i Equmeniakyrkan är i full gång. Karin Wiborn och Joakim Hagerius som biträdande kyrkoledare? Eller Linda Alexandersson? Det är frågan efter en intensiv debatt i helgen.

I kväll, måndag, avgörs saken.

Ska utmanaren Linda Alexandersson, pastor från Arvika som skrivit flera böcker, lyckas knipa en av de två biträdande kyrkoledarposterna i Equmeniakyrkan, det näst största frikyrkosamfundet med cirka 65 000 medlemmar i 650 församlingar?

Hon tar i så fall en av platserna i stället för nyval av Karin Wiborn och Joakim Hagerius, som är kyrkostyrelsens förslag tillsammans med omval av sittande kyrkoledaren Lasse Svensson. Karin Wiborn är i dag generalsekreterare för Sveriges kristna råd. Joakim Hagerius har varit föreståndare för Saronkyrkan i Göteborg (EFK) samt opinionsredaktör på tidningen Dagen.

Omröstning avslutas

Vid 19.30-tiden på måndagskvällen avslutas den digitala omröstningen som då har pågått i 24 timmar. 737 anmälda församlingsombud har under helgen debatterat kyrkoledarvalet skriftligt vid datorerna från Kiruna i norr till skånska Skillinge i söder.

Val av kyrkoledare och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.
Val av kyrkoledare och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.


Resultatet av omröstningen återstår att se, men ombud från flera större församlingar deklarerade i debatten att de ställer sig bakom kyrkostyrelsens förslag. Det gäller bland annat från Betlehemskyrkan i Göteborg, Immanuleskyrkan i Jönköping, Västerkyrkan i Lund samt Uppsala missionsförsamling.

Framför allt utmanaren Linda Alexanderssons anhängare, exempelvis Equmeniakyrkan i Arvika och Hjortensbergskyrkan i Nyköping gjorde i helgen sitt bästa för att lyfta fram hennes positiva egenskaper. Det argumenterades bland annat utifrån att hon med sina 43 år kan tillföra ett yngre perspektiv samt förnya ett annars ofta storstadsstyrt ledarskap.

Debatt kring öppenhet

Men också själva processen kring kyrkoledarvalet var uppe till diskussion. Redan i förväg har kyrkostyrelsen kritiserats för att inte ha varit öppna och transparenta kring de kandidater som valts bort efter nomineringarna. Andra har efterlyst att flera kandidater borde ställas mot varandra, ungefär som i politiken.

Katarina Wennerström från Dals Eds missionsförsamling, var en av dem:

“I år har vi lagt mycket kraft att diskutera formerna för valet. Om vi i stället haft ett val mellan flera kandidater hade vi i stället kunnat lägga kraften på att diskutera vad de olika kandidaterna står för, de olika visionerna för framtiden.”

“Detta skulle kunna öppna för mindre toppstyrning och större engagemang på lokalnivå”, menade Katarina Wennerström.

Läs också Equmeniakyrkans styrelse: Därför nominerar vi bara tre nya kyrkoledare


Val av kyrkoledare och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.
Val av kyrkoledare och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.


Hur många behövs i ledningen?

Ett par ombud ställde frågan om det framöver verkligen behöver finnas tre kyrkoledare på nationell nivå, eller om det kan räcka med två – förslagsvis en man och en kvinna. Sune Grafström från Missionskyrkan i Upplands Väsby föreslog konkret att kyrkostyrelsen får i uppdrag att utreda frågan.

Thomas Kazen från Sätunakyrkan i Märsta, var en av dem som ställde sig bakom kyrkostyrelsens förslag, men som ändå vill att man framöver fortsätter att diskutera hur framtidens processer till kyrkoledarvalet ska se ut.

Men just nu gäller frågan alltså den aktuella kyrkoledartrion med förslag om två nyval på de biträdande kyrkoledarposterna. Alla församlingar i Equmeniakyrkan har haft möjlighet att skicka två ombud till kyrkokonferensen. För kyrkor med över 200 medlemmar ökar antalet delegater med ett ombud per hundra medlemmar.

I kväll, måndag, vet vi resultatet från kyrkoledarvalet.

Läs också Equmeniakyrkans process är elitistisk och odemokratisk


Powered by Labrador CMS