Nyheter

EU-migranter "riskerade att skadas" i kyrkan - fick flytta tillbaka till parken

I tre månader fick den lilla tiggarfamiljen bo vid orgeln i Veberöds kyrka. Sedan kom Räddningstjänsten och krävde att de skulle avhysas. "Enligt mitt sätt att se är de utsatta för en mycket större fara nu, när de sover i en park med gasolbrännare och en massa bråte bredvid sig", säger kyrkoherden Patrik Johansson.

###
Publisert Sist oppdatert

Han är full av indignation när han berättar historien om den lilla familjen, mamman, pappan och sonen, som sedan december sovit i Veberöds kyrka. Det var han som köpte sängar och täcken och gav familjen husrum bredvid orgeln, efter att en förtvivlad kvinna sökt upp honom med en vädjan: Kan kyrkan hjälpa tiggarna? Hon hade fått veta att de sov under en presenning i en park i Malmö.

I måndags fick familjen flytta tillbaka till parken - efter att Räddningstjänsten hotat kyrkan med vite och stängning av verksamheten. Skälet: Enligt myndigheten är familjens säkerhet hotad när de sover i kyrkan.

- Det finns bara en utrymningsväg på planet där de bor på. Det finns risk att de skadas eller till och med omkommer om det börjar brinna på bottenplanet i kyrkan, sa brandinspektör Ulf Bergholm till Svt.

Räddningstjänsten ingrep efter ett anonymt tips från en privatperson.

- Jag förstår att det finns regler som måste följas. Men jag menar: Är man ute på havet och möter skeppsbrutna, då låter man inte bli att dra upp dem bara för att man saknar flytvästar till alla. Alternativet här är att de återigen sover i parken, säger Patrik Johansson.

Veberöd öster om Lund är ett litet samhälle, 4 500 invånare och några mataffärer. Gatubilden förändrades när de tre EU-medborgarna från Rumänien tog var sin plats och började tigga, berättar prästen. Snart hade personalen i kyrkan börjat prata med dem, bjuda in till sopplunchen och ge dem lite mat.

-De visade sig vara jättetrevliga människor. Jag slogs av eländet i deras situation men jag var förblindad av debatten som pågick, där man pratade om tiggeriet på en makronivå - EU-pengar, Rumäniens ansvar och så vidare. Men efter att den förtvivlade kvinnan, som inte ens var medlem i församlingen, sökte upp mig, förändrades hela mitt perspektiv. Det är klart att vi måste göra något, vi har som kristen kyrka ansvar att värna om alla människors väl och ve.

Han förankrade beslutet hos de anställda som tyckte det var ok. Men till en början sa han inget till kyrkorådet.

-Jag tyckte inte de skulle ställas till svars för något som var mitt beslut. Senare informerade jag kyrkorådet och de sa ja och nu har man också tagit upp att vi måste bygga upp en beredskap framöver. Att hjälpa sin nästa i nöd definierar oss som kyrka. "Jag var hungrig och ni gav mig mat, jag var naken och ni gav mig kläder".

Reaktionerna på orten har varit blandade. Många har hört av sig med varma mejl, tackat kyrkan och skrivit att de är stolta. Men efter att det hela blev offentligt har man också kunnat höra kritiska röster.

-Det finns de som säger att vi inte kan hjälpa alla, att vi inte kan rädda hela världen. Men jag säger att jo, det kan vi. Vi tar en människa i taget, säger kyrkoherde Patrik Johansson som nu letar efter ett nytt boende till familjen.

Powered by Labrador CMS