Nyheter
Europarådet: Fel att ställa in konferensen
Medlemmar i FN-föreningen i Uppsala kände sig pressade att hoppa av den sedermera inställda konferensen om trafficking. Samtidigt menar Europarådets särskilda rapportör för frågor om våld mot kvinnor att konferensen borde ha genomförts.

– Vi beklagar att Uppsala universitet beslutade att ställa in hela konferensen om mänskliga rättigheter och trafficking tre dagar innan konferensen skulle ha arrangerats, enbart på grund av att en av arrangörerna, Scandinavian Human Rights Lawyers, har tagit sig an ett fall om samvetsfrihet i svenska domstolar, säger Europarådets José Mendes Bota.
Det var den 12 oktober, tre dagar innan seminariet ”Mänskliga rättigheter och trafficking” skulle äga rum i universitetshuset i Uppsala, som ett pressmeddelande förkunnade att universitetet hade ställt in sin medverkan. Bakgrunden var att konferensen, enligt kritiker, skulle vara en del av ett organiserat abortmotstånd.
Drottningen tackade nej
Senare samma dag meddelade även kungahuset att drottningen inte tänkte närvara och att hon dessutom avstod mottagandet av priset Scandinavian Human Dignity Award 2014, som skulle ha delats ut under konferensen.
Följden blev att hela konferensen ställdes in.
Från början hävdades det även att den medarrangerande FN-föreningen i Uppsala hade hoppat av konferensen, men detta tillbakavisades senare av lokala företrädare. Samtidigt uppger nu föreningens ordförande Mona Strindberg att FN-förbundet, från centralt håll, försökte påverka henne att dra sig ur samarbetet.
– Både generalsekreteraren Linda Nordin och ordföranden Aleksander Gabelic ringde mig för att uppmana föreningen att hoppa av, säger hon till Upsala Nya Tidning.
FN-föreningen i Uppsala röstade ändå, med röstsiffrorna sex mot tre, att de skulle stå kvar som samarbetspartner till konferensen.
Aleksander Gabelic beklagar i en kommentar till Dagen att Mona Strindberg har uttalat sig offentligt eftersom han menar att detta är något som borde ha hanterats internt. Samtidigt vill han inte bemöta kritiken på annat sätt än att säga att han ”inte tycker att det stämmer”.
– Vi vill ha fortlöpande kontakt med alla lokala föreningar. När det gäller Uppsala har vi, i god anda, under en månads tid försökt få till ett dialogmöte, men tyvärr har det inte gått att ordna vilket är väldigt synd. Det är viktigt att man pratar i demokratisk anda och att man respekterar varandra.
Mona Strindberg säger samtidigt att du och Linda Nordin försökte övertala föreningen att hoppa av som medarrangör till konferensen. Är det att jobba i demokratisk anda?
– Det är en hypotetisk fråga, svarar Aleksander Gabelic som inte heller vill ge något tydligt svar på om försöken att få till ett möte med lokalföreningen påbörjade före, eller efter, beslutet att ställa in konferensen.
En månad efter det inställda arrangemanget finns det fortfarande en rad frågetecken som väntar på svar. Enligt UNT är det till exempel inte utrett vem som tog initiativ till konferensen. Ruth Nordström, ordförande för Scandinavian Human Rights Lawyers, hävdar att hon kontaktades av universitetet, men någon ytterst ansvarig från universitetets sida finns inte. Dessutom skriver UNT att lokalbokningen genomfördes under oklara omständigheter.
”Ingen tog ansvar”
– Det var flera stycken som hade bokat och ingen tog det här ansvaret. Sedan hade ingen säkerhetsbedömning gjorts av evenemanget, säger Pernilla Björk, kommunikationsdirektör på universitetet, som nu ska över varför rutinerna inte har följts.