Nyheter

Evangelisation kan vara enklare än det låter

HÖNÖ. Evangelisation kan vara något som skrämmer. Men under en konferenssamling visades att den kristna tron kan delas naturligt. Och att Gud griper in i vanliga människors liv.

Marcus Olsson, Kajsa Mattisson och Carl-Henric Jaktlund diskuterar evangelisation på Hönökonferensen.
Marcus Olsson, Kajsa Mattisson och Carl-Henric Jaktlund diskuterar evangelisation på Hönökonferensen.
Publisert Sist oppdatert

De samlingar i Vancouver som går under namnet TED talks har blivit kända över hela världen på grund av det intressanta innehållet. Nu har Hönökonferensen lånat det konceptet, vilket innebär att flera talare får en begränsad tid på sig att berätta om ett ämne.

Den första samlingen i Hönös missionskyrka handlade om evangelisation, något som lockar en del kristna, men som kan skapa prestationsångest hos andra.

Först ut var Marcus Olsson, som är gatupastor anställd av Equmeniakyrkan.

– Min titel är evangelist, men jag är egentligen skeptisk till ordet evangelisation. För det blir lätt så att man tror att evangelisation är något man gör på ett speciellt klockslag för Gud, sa han.

Ett sätt att vara

Han menade att evangelisation i stället handlade om ett sätt att vara. Det viktiga var dock inte att i alla lägen berätta om den egna kristna tron för andra. Marcus Olsson betonade vikten av att bygga relationer, att lyssna till andra och att möta andra människor med kärlek.

– En kvinna jag mötte när jag var ute som krogpastor sa till mig: Varför är ni så duktiga i kyrkan på att säga att jag gör fel? Kan ni inte säga hur jag gör för att göra rätt?

Han berättade också att små beslut, som att be i en restaurang, kan leda till stora förändringar. När han var på semester i Kalifornien hade han bett efter maten tillsammans med en vän.

En man i närheten såg att de var kristna och frågade om de kunde be för hans blinda fru. Marcus blev skakig, det var inte något han kände sig förberedd på.

– Jag andades djupt, sa till Gud att jag egentligen hade semester, och bad en kort bön, sa han.

Hans vän strök med saliv på kvinnans ögon. Och, berättade Marcus, så skedde något märkligt.

– Mitt på dagen på semestern blev en blind kvinna seende. För Jesus har aldrig semester, sa han.

Carl-Henric Jaktlund, som är nationell ledare för Alpha Sverige, berättade att han och många andra inte alltid är lika framåt som Marcus Olsson. Vad gör man då? Han lyfte fram Alphas material som en enkel väg att våga inleda ett samtal om tro med vänner och bekanta.

– Vi kan alla, där vi finns, i de vänkontakter vi har, få finnas med och leva ut vår tro, sa han.

Hur ska man nå ut?

Men hur ska man nå dem som kanske inte har kristna vänner? Kajsa Mattsson, som arbetar i församlingen Nimbus på Öckerö, berättade hur hon tillsammans med andra kristna vände sig till sökare och nyandliga på festivaler. Gruppen erbjuder healing och profetiska tilltal.

– Vi delar evangeliet på ett kulturellt relevant sätt, på ett språk som de förstår, sa hon.

Hon berättade att de mötte en stor andlig hunger, och att människor ofta ser att det just hos dem finns frid och ljus. När besökarna fått andlig hjälp, och kanske också en stark andlig upplevelse, berättar gruppen mer, att de följer mästaren Jesus.

– Oftast är man mer redo att få Jesus presenterad för sig när man först fått ett möte med honom, sa hon.

Kajsa Mattsson betonade att den sortens evangelisation kräver förberedelse.

– Vi har många runtom oss som ber.

Powered by Labrador CMS