Nyheter
Evangelister sändes ut till Jämtlands landsbygd: ”Vi upplever något av en väckelse”
Equmeniakyrkans evangelister sändes ut till den jämtlandska landsbygden för att gjuta liv i krympande församlingar • Limousineprovning, Epa-kvällar och häst inne i kyrkan har fått bygdens unga att aktiveras - och lära känna Gud.

Evangelisten Christian Lennartsson, 47, är vänlig, men svårstoppad. Tillsammans med några likasinnade är han utsänd av Equmeniakyrkan för att göra Jesus känd bland Epa-ungdomar och andliga noviser på den jämtländska landsbygden där frikyrkan länge varit en krympande företeelse. Med okonventionella idéer jämnas kyrktrösklar med marken och inget tycks sig likt längre.
Växtpool Jämtland låter förvisso som ett näringslivsprojekt för att locka företagare och skapa nya arbetstillfällen i glesbygd. I själva verket är det ett initiativ från Equmeniakyrkan centralt i akt och mening att gjuta liv och mod i tynande församlingar i små jämtländska byar. Christian Lennartsson är anställd som evangelist, liksom Hamid Tivpoor. Marta Eriksson är anställd av samfundet som pastor i projektet och därtill har de lokala församlingarna för ett år sedan plockat in en ungdomsledaren Gustaf Neljesjö, som de avlönar.

Kvartetten räds inte okonventionella idéer och deras samlingar har blivit rena ungdomsmagneter. Epa-kurragömma och ungdomsmöten med lovsång på brädgården är bara några exempel på aktiviteter som lockar. Vid ett tillfälle fick de som ville testa att åka limousine, då en bländande vit stretchad Lincoln Continental hade lånats in för ändamålet. Gissa om det var populärt!
– Ända från början har vi fått jobba utåtriktat och det har lett till att vi har fått mer inre förnyelse i våra församlingar. Vi har fått ganska fria händer, men det är lite farligt när man ger evangelister fria händer, säger Christian Lennartsson och skrattar.

Finns få ungdomsgårdar
Två mötesplatser för ungdomar har etablerats av Växtpool Jämtland. Nu är en tredje på gång att uppstå i den gamla Allshoppen i Hallen.
I dessa bygder är ungdomsgårdar en bristvara, så aktiviteterna möter verkligen ett reellt behov. Det första stället som Växtpool Jämtland blev erbjuden att använda var en lokal som kallades Mötesplatsen och som ligger i Myrviken. Där fanns redan swimmingpool, bowlinghall och sporthall. På fasaden står orden ”En dröm, en plats, en framtid” och när Christian Lennartsson läste det fick han direkt en association till Nya testamentet och berättelsen om när aposteln Paulus kom till Aten.

– Jag tänkte direkt: Detta är areopagen. En mötesplats för hela bygden.
Efter att ha vänt sig till Gud i bön upplevde Christian och hans medarbetare att de skulle starta en ungdomsgård. Den fick heta Northern Lights (Norrsken) och öppningskvällen kom ett 30-tal ungdomar.
– Första kvällen var det dessutom norrsken ute. Sedan har vi bara fortsatt att samla ungdomar. Nu kan det komma ett 70-tal en kväll och de flesta har ingen kyrklig koppling. Det är ett fantastiskt arbete som Gud har dragit i gång, försäkrar Christian Lennartsson.
Upplevde flera tilltal från Gud
För att illustrera hur Gud jobbar berättar han om en liten församling i norra Jämtland som bara omfattade två-tre själar. Medlemmarna brukade samlas och be tillsammans med några kristna från olika håll. Vid ett av dessa tillfällen upplever en av bedjarna att Herren säger: ”Änge park”. När de sedan undersöker saken visar det sig peka på en plats där det ligger en brädgård som även inrymmer ett kafé. Insatsstyrkan från Växtpool Jämtland beslöt sig för att undersöka saken och jo, det gick alldeles utmärkt att få hyra in sig och hålla ungdomsmöten på brädgården.
Så nu ekar där både lovsång och vittnesbörd regelbundet.

Ungdomarna predikar. Ungdomarna leder. Ungdomar vittnar. Vi ska göra så lite som möjligt, bara låta ungdomarna gå fram.
Christian Lennartsson
Innan första samlingen ens hunnit annonseras fick ytterligare en bedjare en hälsning som han upplevde var från Gud: När ni öppnar ungdomsgård i brädgården ska någon som heter Tobias komma nedspringande från den närbelägna skolan till byggvaruhuset och vara jätteintresserad av samlingarna.
Dagen efter att de varit i skolan och berättat om vad som var på gång fick Christian ett telefonsamtal från skolan: En anställd på skolan som heter Tobias hade fått syn på affischerna till evenemanget, och var eld och lågor över vad som var på gång.

Också här används begreppet Northern Lights och även här ackompanjerades första samlingen av ett äkta norrsken. Christian Lennartsson ser det som en tydlig bekräftelse från Gud att dessa aktiviteter är rätt väg att gå.
Han upplever dessa platser som missionsstationer och han understryker att ungdomarna själva i mångt och mycket är bärande.
– Ungdomarna predikar. Ungdomarna leder. Ungdomar vittnar. Vi ska göra så lite som möjligt, bara låta ungdomarna gå fram. Det är deras grej. Och Guds, tillägger han.

Epa-kvällar - och en häst inne i kyrkan
Själv har han fyllt 47 år men verkar ändå ha energi som en tonåring. Idéerna sprudlar. Byafester. Knytisgudstjänster (där vem som vill få ta ordet och bidra till budskapet). Epa-kvällar. Barnfester med bibeldrama.
Vid ett av de sistnämnda tillfällena var temat Noas ark och byborna hade uppmanats att ta med sig djur. Höns och hundar och till och med en häst kom.

Den sistnämnda bands utanför men mitt i samlingen kom en kvinna fram till Christian och viskade i hans öra: Ska vi inte ta in hästen i kapellet? Så blev det och stämningen blev om möjligt ännu högre.
– Allt detta har fött så mycket glädje. Det handlar om små och kanske lite trötta församlingar som plötsligt känner att Gud verkligen gör saker.
En gång på en byafest observerade Christian Lennartsson en man som såg sur och butter ut. Han inledde ett samtal och det visade sig att mannen hade en trädgård som han var stolt över, men som ingen verkade vilja komma och titta på. Christian fick då tanken: ”Tänk om Sackaios bor i Jämtland”, så han frågade mannen: ”Får vi komma hem till och ha en trädgårdsgudstjänst hos dig?” Det fick de.
– Kanske ska vi kyrkan bli mer Sackaios-sökande och bjuda hem oss till människor? funderar han.

Integrationsarbete bland invandrare
Ungefär 300 nya människor ingår i kontaktnätet för Växtpool Jämtland, däribland ett hundratal ukrainare och afghaner som Christians medarbetare Hamid Tivpoor etablerat kontakt med och bedriver ett integrationsarbete för.
– Kebabevangelisten, skämtar Christian och syftar på att Hamid har ”en otrolig förmåga att möta människor med evangeliet genom mat och värme”.
– Han är fantastisk med mat.

”Nästan som en väckelse”
Fler och fler ungdomar verkar komma till tro.
– Just nu upplever vi nästan som en väckelse. Som att det bubblar bland de här ungdomarna som tagit emot Jesus. För ett par månader sedan var det åtta. och i brädgården var det femton som gjorde det i ett ekumeniskt ungdomsmöte.
Människor från olika församlingar engagerar sig och är med och delar sin tro. En pastor arbetar med uppföljning, det startas växtgrupper och lärjungaträning.
– Här använder Gud gråhåriga tonårsledare – även på Epa-kvällarna. Nu undrar vi: hur ska vi räcka till? Men det är Gud som räcker till. Det har kommit cirka tio ledare till varje ungdomsgård medan vi har gått fram, tror Christian Lennartsson.

Nu får ni en tredje samlingsplats, den här gången i Hallen. Vad kommer den lokalen att göra för skillnad i ert arbete?
– Det är något speciellt med Jämtland. Det är inte så kyrkligt tätt så det blir mer ekumeniskt arbete över samfundsgränserna. Och när kristna går ut i enhet uppstår en andlig smörjelse som bara Gud kan ge. Jag tror det är receptet för en samtida väckelse, för när ingen kyrka kan ta åt sig äran, kan bara kyrkans herre få den. Det handlar också om att ge bort kyrkan, att ge bort lokalen till ungdomarna och låta dem känna sig hemma där, men ändå äga innehållet.