Nyheter

Experten: Så gör du för att skydda dina barn online från övergrepp och grooming

Sociala medier-experten Charlotte da Silva ger sina bästa råd till föräldrar: Stäng av platstjänster • Ge alla barn som använder mobilen en grundkurs: Den här informationen ska de aldrig dela med någon.

Många barn och unga lever stora delar av sina liv på nätet, men vuxna har inte alltid insyn i vad som händer.
Många barn och unga lever stora delar av sina liv på nätet, men deras föräldrar har inte insyn i allt som händer. Experten Charlotte da Silva ger sina bästa tips till föräldrar.
Publisert Sist oppdatert

Barn och unga har ofta stora delar av sina liv på nätet, men många föräldrar kan ha relativt liten förståelse för vad barnen egentligen sysselsätter sig med där.

Hur hjälper man barnen att undvika nätets faror? Sociala medier-experten Charlotte da Silva ger sina bästa tips.

Avslöjandet om att en pastor trodde sig ha bokat en sexträff med en 14-årig pojke i en källare skakar om en församling inom Equmeniakyrkan. Efter har två personer hört av sig till församlingen med uppgifter om att pastorn tidigare haft kontakt med verkliga barn – kontakter som nu polisanmäls, vilket Dagen har berättat om.

Vad kan man då som förälder göra för att minimera risken för att barnen råkar ut för personer med onda avsikter på internet?

Sociala medier-experten Charlotte da Silva, som föreläser för föräldrar om nätsäkerhet för barn och driver en digital marknadsföringsbyrå, menar att det är viktigt att låta samtalen om barnens aktiviteter på nätet finnas med som en naturlig del i vardagen.

– Många föräldrar är bra på att fråga hur det har varit i skolan, när man samlas kring middagsbordet. Men där kan man också väva in frågor om hur det har varit på nätet.

Spela tillsammans

Det är viktigt att visa ett äkta och nyfiket intresse för vad barnen gör på mobilen eller datorn, menar Charlotte da Silva.

– Det kan handla om att man frågar: ”Kan du lära mig hur man spelar det där spelet, så att vi kan spela tillsammans?”

När barnen ser att du som förälder inte bara är intresserad av att varna för faror, kan det bli lättare att tala om de risker som faktiskt finns utan att det uppfattas som ett skrämselbudskap.

– Utifrån det aktiva intresset för vad barnen gör på nätet kan man också prata mer seriöst: ”Den där onlinekompisen som säger sig vara 12 år och heta det och det – det kan ju faktiskt vara så att det i själva verket är en vuxen man som heter något helt annat.”

Charlotte da Silva föreläsare för föräldrar om nätsäkerhet för barn.
Charlotte da Silva föreläsare för föräldrar om nätsäkerhet för barn.

När det gäller yngre barn som ska få en ny mobil eller en ny app kan det vara bra att i förväg respektfullt sluta överenskommelser med barnen, menar Charlotte da Silva.

– Man kan komma överens om att ”du får den här mobilen men jag får gå in och titta på vad du gör på den”.

Inte för sent prata med tonåring

Det allra bästa är att försöka hjälpa barnen att utveckla en naturlig känsla för säkerhetsfrågor på nätet redan när de är små, säger Charlotte da Silva. Samtidigt behöver det inte alls vara för sent att börja prata om säkerhetsfrågor med en tonåring som börjat bli mer självständig.

– Beroende på hur relationerna i familjen ser ut kan det med tonåringar ibland vara lättare att peka på exempel utifrån, som tonåringen då kan relatera till. Man kan nämna att man sett en nyhet om någon som haft nätkontakt med en person med onda avsikter och utifrån det ha ett samtal, säger Charlotte da Silva.

”Ska inte finnas en skamkänsla”

Att barnen känner att de alltid kan komma till dig som förälder och berätta om negativa erfarenheter är viktigt, framhåller hon. Det kan till exempel handla om att barnet har skickat en exponerande bild på sig själv till någon och pressas att skicka fler bilder – för att den första bilden inte ska spridas vidare.

– Det ska inte finnas en skamkänsla över misstag. Det brukar jag säga till mina egna barn också: ”Om du berättar om något som har hänt blir jag aldrig arg. Det är bättre att du berättar om det, så att vi kan hantera problemet tillsammans.”

Fakta: Expertens bästa råd

  • Visa genuin nyfikenhet för vad barnen gör på nätet. Låt samtalet om barnens nätaktiviteter vara naturligt i vardagen.
  • Ge barnen en grundkurs i hur nätet fungerar. Det som läggs ut eller skickas till någon kan spridas vidare till andra utan att man kan kontrollera det. Man ska aldrig skicka bilder på sig själv eller dela med sig av personlig information, till exempel om var man bor eller går i skolan.
  • Förklara att det inte går att vara helt säker på att den man pratar med på nätet verkligen är den som han eller hon utger sig för att vara. Det kan i själva verket vara en betydligt äldre person.
  • Försök ställa öppna frågor om hur barnen har haft det på nätet under dagen. Du kanske inte alltid får konkreta svar, men det går ofta att fånga upp känslostämningar i svaren.
  • Låt barnen veta att de alltid kan berätta för dig om negativa erfarenheter på nätet. Förklara att du aldrig kommer att bli arg på barnen om något tråkigt skulle ha hänt.
  • Stäng av platstjänster i de kommunikationsappar som barnen använder. Då kan andra personer inte se var man befinner sig.
Powered by Labrador CMS